Φτάνει η ώρα τερματισμού του συριακού αιματοκυλίσματος;

 

Υπέρ πάντων το χρήμα. Και το χρήμα προφανώς θα δείξει το δρόμο επίλυσης του συριακού προβλήματος παρά τις όποιες ενστάσεις προς το παρόν διατυπωνονται με τη Ρωσία να θέλει να διατηρήσει την κυριαρχεία της στη χώρα, τις ΗΠΑ να θέλουν να σταματήσουν την εξάπλωση της Μόσχας και τις γειτονικές χώρες να προσπαθούν να προστατευθούν. Την ίδια ώρα η Ευρώπη εκ των πραγμάτων σηκώνει ένα τεράστιο οικονομικό βάρος ενώ εκατομμύρια δολάρια διακινούνται στη μαύρη αγορά των προσφύγων οι οποίοι πληρώνουν όσο όσο για να σώσουν τις οικογένειες τους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησαν την Δευτέρα να δώσουν την εντολή στα στρατιωτικά τους επιτελεία να έρθουν σε συνομιλίες για να αποφύγουν τη σύγκρουση σε πιθανές επιχειρήσεις στη Συρία, είπε ένας αμερικανός αξιωματούχος.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης να διερευνήσουν τις πιθανότητες για πολιτική λύση στη Συρία, αλλά διαφώνησαν για το μέλλον του Σύρου προέδρου Μπάσαρ Αλ Άσαντ στον οποίο στηρίζεται ο Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά δεν στηρίζει ο Μπαράκ Ομάμα.

Οι δυο τους συναντήθηκαν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Η περίπου 90λεπτη συνομιλία τους κάλυψε την Ουκρανία και τη Συρία, είπε ο αξιωματούχος.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι η συνάντησή τους ήταν “χρήσιμη και ειλικρινής”, και επιβεβαίωσε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν την ρωσική συμβολή στην στρατιωτική επιχείρηση ενάντια στους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

“Όσον αφορά τη Ρωσική συμμετοχή, εξετάζουμε τί παραπάνω θα μπορούσαμε να κάνουμε για να υποστηρίξουμε όσους είναι στο πεδίο της μάχης, αντιστεκόμενοι και πολεμώντας τους τρομοκράτες και προπαντός το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ),” είπε ο Πούτιν.

Πρόσθεσε ότι αυτοί που πολεμούσαν το ΙΚ και άλλες εξτρεμιστικές ομάδες ήταν ο συριακός στρατός και η κουρδική πολιτοφυλακή. “Δεν μπορεί να υπάρξει καμία συζήτηση για επιχείρηση εδάφους, για ρωσικά στρατεύματα να συμμετέχουν σ’ αυτήν,” είπε ο Πούτιν μετά τη συνάντησή του με τον Ομπάμα στο περιθώριο της ετήσιας συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί τόνισε στην ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ότι η χώρα του είναι «έτοιμη να βοηθήσει στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη Συρία και στην Υεμένη».

«Υποστηρίζουμε την εδραίωση της εξουσίας μέσω των εκλογών παρά μέσω των όπλων» προσέθεσε ο Ροχανί, η χώρα του οποίου είναι σύμμαχος της συριακής κυβέρνησης και προσφέρει στήριξη στους σιίτες αντάρτες στην Υεμένη.

Ο Χασάν Ροχανί τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης ενός «κοινού μετώπου» εναντίον του εξτρεμισμού.

«Θα ήθελα να προσκαλέσω ολόκληρο τον κόσμο και ιδίως τις χώρες της περιοχής μου να συγκροτήσουμε ένα κοινό μέτωπο εναντίον του εξτρεμισμού και της βίας» είπε ο Ροχανί, καταγγέλλοντας την «αποτυχία της διεθνούς κοινότητας» να επιλύσει τις κρίσεις στο Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα