Χαιρέτα μου τον… Πλάτανο (και τον Καρυπίδη)

Το λάθος της υποψηφιότητας Καρυπίδη έστω και με «βίαιο» τρόπο έλυσαν εν τέλει στην Κουμουνδούρου, με το κόμμα να μην κρύβει την ενόχλησή του για την επιλογή του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε υιοθετήσει χωρίς σκέψη την πρόταση συμβούλων του που θεωρούσαν πως ο εν λόγω υποψήφιος θα μπορούσε να κάνει άνοιγμα και σε άλλους χώρους. Δεν υπολόγιζαν όμως και αυτόν της ακροδεξιάς…

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Τέσσερις ήταν όλες κι όλες οι προσωπικές επιλογές του Αλέξη Τσίπρα για τις περιφέρειες. Οι δύο από αυτές προκάλεσαν αντιδράσεις. Και η μία από τις δύο ακυρώθηκε ως… λάθος!

Η επιλογή Καρυπίδη είχε γίνει από τρία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και είχε υιοθετηθεί από τον πρόεδρο του κόμματος χωρίς να συναντήσει αρχικά σημαντικές αντιδράσεις. Άλλωστε, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε φροντίσει να διατηρήσει τις εσωκομματικές ισορροπίες. Και είναι –εκ του αποτελέσματος– προφανές πως οι εισηγητές της συγκεκριμένης υποψηφιότητας δεν έψαξαν όλα όσα θα έπρεπε. Μάλιστα οι γκρίνιες μέσα στο κόμμα έχουν να κάνουν με τη βιασύνη που χαρακτήρισε τις ανακοινώσεις επί της ουσίας πριν καλά-καλά συζητηθούν στο κόμμα το προηγούμενο Σαββατοκύριακο όπως προβλεπόταν.

Τα επεισόδια που ακολούθησαν ήταν πολλά. Πολιτική Γραμματεία που δεν συνεδρίασε επίσημα την Τετάρτη αλλά επί της ουσίας αποφάσισε για το τι θα πρέπει να συμβεί, νέα συνεδρίαση την Πέμπτη αλλά και την Παρασκευή που ανακοίνωσε την άρση της υποψηφιότητας, επίσκεψη του γραμματέα του κόμματος κ. Βίτσα και του υπεύθυνου τοπικής αυτοδιοίκησης κ. Πουλάκη στην Κοζάνη, ανακοίνωση υποστήριξης από τη νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ στην Κοζάνη η οποία αναλάμβανε και την ευθύνη επιλογής του κ. Καρυπίδη.

Μόνο που οι αποφάσεις είχαν ήδη ληφθεί. Και όλα δείχνουν πως έχει βρεθεί και ο αντικαταστάτης! Η επίσκεψη Βίτσα δεν έγινε για άλλο λόγο παρά μόνο να συντονίσουν την πλέον ασφαλή έξοδο του υποψηφίου. Στόχος ήταν η επιστολή παραίτησης αλλά αυτός δεν επετεύχθει οπότε και αναγκάστηκε να αποφασίσει το κόμμα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Α», το βράδυ της Τετάρτης πάνω από 50 άτομα μαζεύτηκαν στην ταβέρνα «Πλάτανος» στην Κοζάνη που ανήκουν σε όλες της τάσεις του κόμματος. Σε αυτή τη συνάντηση επί της ουσίας αποφασίστηκε και ο πιθανότατα νέος υποψήφιος ο οποίος, όπως όλα δείχνουν, θα είναι ο αρχικά υποψήφιος δήμαρχος Κοζάνης κ. Μητλιάγκας αν και εξετάζεται ένα ακόμα πρόσωπο.

Οι τοπικές οργανώσεις τον είχαν υποδείξει ως υποψήφιο για δήμαρχο με το σκεπτικό ότι είναι μια προσωπικότητα που μπορεί να ανοιχτεί προς την κεντροαριστερά. Σημειώνεται πως ο αδελφός του έχει διατελέσει νομάρχης με το ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, ο ίδιος θεωρείται ο μόνος που μπορούσε να σπάσει το δίδυμο Δακή (Ν.Δ.) – Μαλούτα (επιλογή Κουκουλόπουλου για δήμαρχος), οι οποίοι θα αλληλοϋποστηριχτούν για τις θέσεις του περιφερειάρχη και δημάρχου αντίστοιχα.

Επιχείρηση κατευνασμού για Βουδούρη

Όσον αφορά τώρα την υποψηφιότητα Βουδούρη στην Πελοπόννησο, από την Κουμουνδούρου βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση κατευνασμού, καθώς αν αποσυρθεί και αυτός το πλήγμα για τον Αλ. Τσίπρα θα είναι ισχυρό. Μερίδα στελεχών υποστηρίζει πως δεν μπορούν να προχωρήσουν με κάποιον που έβριζε τον ΣΥΡΙΖΑ πριν από περίπου ένα χρόνο και που έχει ψηφίσει μνημόνιο.

Από την Κουμουνδούρου πάλι απαντούν πως σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αναλάβουν οι νομαρχιακές και εκείνες εν τέλει να αποφασίσουν αν υπάρχει όντως πρόβλημα. Για αυτό μάλιστα στην Μεσσηνία θα βρεθεί την Κυριακή ο κ. Βίτσας. Επί της ουσίας εκείνο που επιχειρείται από το περιβάλλον του Αλ. Τσίπρα είναι να κερδίσουν χρόνο ώστε να στηριχθεί σωστά η υποψηφιότητα και να γίνει αποδεκτός. Οι διαφωνούντες πάλι τονίζουν πως όσο καθυστερούν τη λήψη ξεκάθαρης απόφασης τόσο χειρότερο θα είναι για το κόμμα και για τον όποιο αντικαταστάτη του αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα