Χτύπησε ο εγκέλαδος στη Ρόδο και… ανησυχία των σεισμολόγων

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ ταρακούνησε το βράδυ της Τετάρτης τη Ρόδο και τη Χάλκη, καθώς το εστιακό βάθος ήταν μόλις δέκα χιλιόμετρα.

Την ίδια ώρα, οι σεισμολόγοι εκφράζουν ανησυχία όχι τόσο για τον συγκεκριμένο σεισμό, αλλά για τις επικείμενες γεωτρήσεις στα νερά της Ηλείας. Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο καθηγητής σεισμολογίας, Άκης Τσελέντης, τόνισε πως αυτό που πάει να γίνει στο Κατάκολο (γεωτρήσεις για πετρέλαιο) ίσως είναι καταστροφικό για τη χώρα:

«Ας μην ξεχνάμε ότι αυτή η περιοχή της Δυτικής Ελλάδος είναι η πιο σεισμική περιοχή της Ευρώπης και μία από τις πιο σεισμικά ενεργές περιοχές του κόσμου. Να μην ξεχάσουμε επίσης πως το βασικό μας προϊόν είναι το τουριστικό προϊόν. Η άντληση του πετρελαίου προκαλεί δευτερογενή γέννηση σεισμών, προκαλεί ενεργοποίηση ρηγμάτων. Αυτό είναι δεδομένο. Έχω χίλια παραδείγματα. Κλασικό παράδειγμα το παράδειγμα της Οκλαχόμα. Μία περιοχή εντελώς ασεισμική, στην οποία η άντληση προκάλεσε σεισμό κοντά στα 5,7 Ρίχτερ. Και με τεράστια σεισμική αλληλουχία. Εκεί δεν γίνονταν καθόλου σεισμό. Και δεν λέω να προκαλέσει σεισμό στο Ιόνιο και να καταστραφούν τα νησιά μας γιατί τα νησιά είναι θωρακισμένα.
Το πρόβλημα είναι ότι αυτός ο σεισμός μπορεί να κόψει την γεώτρηση… σαν καρότο! Και επειδή μιλάμε για κοιτάσματα υψηλών πιέσεων τότε θα έχουμε το φαινόμενο blowout. Δεν μπορεί να δουλέψει και το πετρέλαιο βγαίνει πάνω. Και καταλαβαίνετε αυτό, τι σημαίνει! Ενδεχόμενο να υπάρξει ρύπανση… όπως στο Μεξικό!»

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα