Χωρίς τέλος ο φυλετικός εμφύλιος στις ΗΠΑ

 Ο φυλετικός εμφύλιος στις ΗΠΑ δεν φαίνεται να έχει τέλος αφού μία ακόμη υπόθεση ρατσιστικής βίας έλαβε χώρα στην κομητεία Όραντζ της Φλόριντα.  Πιο συγκεκριμένα λευκός αστυνομικός πυροβόλησε άοπλο νεαρό μαύρο που κατηγορούνταν για ύποπτες κινήσεις. Και αυτή τη φορά, το θύμα δεν προέβαλε αντίσταση!

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το θύμα είχε σηκώσει τα χέρια του σαν να παραδινόταν όταν τον βρήκε ο αστυνομικός. Όπως ο Μάικλ Μπράουν στο Φέργκιουσον. Αλλά πάλι η εξέλιξη ήταν ίδια: πυροβολισμός. Ευτυχώς, αυτή τη φορά δεν ήταν θανάσιμος.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο αστυνομικός εντόπισε ένα κλεμμένο αυτοκίνητο σε συγκρότημα διαμερισμάτων λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. Ο Ρόμπερτ ΜακΚάρθι πήγε στο σημείο για να ελέγξει κι εκεί βρήκε δυο άνδρες.

Είπε πως το θύμα, ο 28χρονος Κέντρικ Μπαρτί, κινούνταν ύποπτα και φοβήθηκε για την ασφάλειά του. Και τον πυροβόλησε τρεις φορές. Μια από τις σφαίρες του χτύπησε τον Μπαρτί. Ο 28χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου εγχειρίστηκε και η κατάσταση της υγείας του παραμείνει σταθερή αλλά κρίσιμη. Ένας δεύτερος άνδρας που ήταν μαζί του, συνελήφθη.

Η ιστορία του αστυνομικού, όμως, έχει κενά σε σχέση με όσα κατέθεσαν αυτόπτες μάρτυρες. Εκείνοι δήλωσαν ότι το θύμα δεν «κινούνταν ύποπτα» όπως υποστήριξε ο αστυνομικός, αλλά τόσο εκείνος όσο και ο συλληφθέντας είχαν σηκώσει τα χέρια τους.

Ο σερίφης της κομητείας Όραντζ, Τζέρι Ντέμινγκς, έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση. «Ζητώ από όλους να μην βγάλουν βιαστικά συμπεράσματα και να επιτρέψουν την ολοκλήρωση των ερευνών. Ανησυχώ για το πώς μπορεί να αντιδράσει το κοινό», δήλωσε ο Ντέμινγκς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Ορλάντο.

Ο Μπαρτί έχει ιστορικό συλλήψεων για τουλάχιστον 45 κατηγορίες από το 1999, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρείχε στη δημοσιότητα ο σερίφης.

Μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες στις ΗΠΑ μετά τις αποφάσεις δικαστηρίων να μην ασκήσουν διώξεις κατά λευκών αστυνομικών, οι οποίοι φέρεται πως ευθύνονται για τον θάνατο δύο μαύρων άοπλων ανδρών στη Νέα Υόρκη και το Φέργκιουσον του Μιζούρι.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα