Ψηφοφορία, ανασχηματισμός και μετά… συνέδριο

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Οταν χθες, Πέμπτη, ο Γιάννης Κορωνάκης, γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, του μετέφερε το αίτημα της πολιτικής γραμματείας να συγκληθεί ακόμα και την ίδια μέρα η κεντρική επιτροπή του κόμματος.

Η σκέψη ήταν απλή: η κεντρική επιτροπή θα μπορούσε να λάβει απόφαση υπέρ της ψήφισης των μέτρων και με τον τρόπο αυτό να παρέχει κάλυψη στους βουλευτές που αμφιταλαντεύονται. Θα έδινε όμως την ίδια ώρα και την δυνατότητα στον Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει τις παραιτήσεις όσων θα επέλεγαν το όχι καθώς τότε θα είχαν πάει κόντρα σε απόφαση κομματικού οργάνου.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως η στιγμή δεν ήταν η κατάλληλη ενώ πληροφορίες θέλουν συνεργάτες του να εξέφρασαν αμφιβολίες κατά πόσο διατηρεί ακόμα την πλειοψηφία στην ΚΕ.

Αποτέλεσμα της άρνησής του ήταν 109 στελέχη από τα 201 της κεντρικής επιτροπής να ζητούν την σύγκληση του οργάνου για να αποφασίσει τα επόμενα βήματα της χώρας.

Επί της ουσίας πλέον ο πρωθυπουργός είναι υποχρεωμένος να το πράξει εκτός και άν…

Το αν έχει να κάνει με τα επόμενα βήματά του. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν αποκλείεται ακόμα και απόψε να προχωρήσει σε ανασχηματισμό μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στη Βουλή. Πρώτα θα ζητήσει τις παραιτήσεις εκείνων που δεν θα υπερψηφίσουν και αν δεν τις λάβει απλά θα τους απομακρύνει. Το επόμενο βήμα του πρωθυπουργού σύμφωνα με εκτιμήσεις κορυφαίων στελεχών του κόμματος θα είναι να προσπεράσει την Κεντρική Επιτροπή και να προχωρήσει σε έκτακτο συνέδριο με στόχο να επιβεβαιώσει την εμπιστοσύνη στο προσωπό του αλλά κυρίως να αποσπάσει μια νέα απόφαση βασισμένη στις εξελίξεις.

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά πως δύσκολα θα τεθεί ευθέως ζήτημα αμφισβήτησής του οπότε το ρίσκο που αναλαμβάνει είναι μικρό. Αντίθετα θα καταφέρει, εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις του για υπεροχή επί των συνέδρων, να απομονώσει εκείνους που επιμένουν στην ρήξη χωρίς κανένα σχέδιο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα