Όπως …Αμερική και Μεγάλη Βρετανία ο νέος Κώδικας Ποινικής Δικονομίας

Σε αυτά τα δικαστικά πρότυπα που θεωρούνται προηγμένα  θα «πατάει»  ο νέος  Κώδικας Ποινικής Δικονομίας. Μερικές από τις καινοτομίες που προτείνονται προς το υπουργείο Δικαιοσύνης από την αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή (πρόεδρος ο καθηγητής της Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Λάμπρος Μαργαρίτης), είναι :

*Η καθιέρωση του θεσμού του «ποινκού εισαγγελέα συνδιαλλαγής» ο οποίος θα «διαπραγματεύεται” με τον κατηγορούμενο την ποινή του πριν  η υπόθεση  φτάσει στο ακροατήριο.

* Η κατάργηση των Πενταμελών Εφετείων Κακουργημάτων και η εκδίκαση των περισσότερων κακουργημάτων από Μονομελή Εφετεία. Από τον κανόνα αυτό, εξαιρούνται τα αδικήματα που χαρακτηρίζονται σύνθετα, καθώς και αυτά που καταλαμβάνονται από το νόμο περί καταχραστών του δημοσίου.

Ειδικότερα ,σύμφωνα με τον νέο Κώδικα:

*Ο «ποινικός εισαγγελέας συνδιαλλαγής» θα έχει τη δυνατότητα να  συνδιαλλέγετια με  τον κατηγορύμενο για το ύψος της ποινής, χωρίς η υπόθεση να φτάνει στο ακροατήριο.

Αν επέλθει συμφωνία η ποινή που θα επιβάλλεται  θα πρέπει να είναι εμφανώς επιεικέστερη από αυτή που θα επιβαλλόταν από το δικαστήριο, η δε έκτιση λεκτιση της θα έχει ευνοϊκότερους όρους αναφορικά με την αποφυλάκιση.

*Η εν λόγω διαμεσολάβηση  του εισαγγελέα αφορά μόνο στα κακουργήματα για τα οποία προβλέπονται ποινές μέχρι 10 χρόνια κάθειρξη.

Η ποινή που θα συμφωνείται μεταξύ εισαγγελέα και  κατηγορούμενου πρέπει να μην είναι μεγαλύτερη από τα 3/5 της ανώτερης ποινής που προβλέπεται στα κακουργήματα και από το μισό της προβλεπόμενης ποινής για τα πλημμελήματα.

Στον υπολογισμό της θα λαμβάνονται υπόψη και τα ελαφρυντικά που ορίζει ο νόμος όπως του προτέρου εντίμου βίου και της ειλικρινούς μεταμέλειας.

Εξαιρούνται της συνδιαλλαγής τα αδικήματα που τιμωρούνται με βάση τον επιβαρυντικό  νόμο περί καταχραστών του δημοσίου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα