«Όφελος για τον Τσίπρα η συνεργασία με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι»

Oι εκλογές δεν απέχουν και πολύ από τη διενέργεια τους και ήδη τα σενάρια για την επόμενη ημέρα στην Ελλάδα δίνουν και παίρνουν. Το MarketWatch καταθέτει τις δικές του προβλέψεις για το τι μέλλει γενέσθαι στη χώρα μας και εκτιμά ότι επόμενη κυβέρνηση θα είναι με ΣΥΡΙΖΑ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, κάτι που θα ωφελήσει, όπως τονίζει, τον Αλέξη Τσίπρα.

Πιο συγκεκριμένα. ο Αλέξης Τσίπρας, που είναι πιθανό να συνεχίσει να είναι πρωθυπουργός της Ελλάδας μετά τις εκλογές, ανήλθε στην εξουσία προσπαθώντας να λύσει ένα τριπλό, άλυτο πρόβλημα. Να ελαφρώσει την οικονομική πίεση, να αναδιαρθρώσει το χρέος της Ελλάδας και να κρατήσει τη χώρα στο ευρώ, τονίζει αρχικά το Marketwatch.

“Το να πετύχει κανείς και τους τρεις αυτούς στόχους φαινόταν μη εφικτό, και ήταν. Ωστόσο, ο Τσίπρας φαίνεται να έχει μεγαλύτερη επιτυχία από την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία επίσης υποσχέθηκε τρεις μη ρεαλιστικούς στόχους. Και επειδή δεν ήθελε να φανεί ως αποδιοπομπαίος τράγος επειδή έδιωξε την Ελλάδα από το ευρώ, η Μέρκελ υπέκυψε περισσότερο από τον Τσίπρα στην διεθνή πίεση”, αναφέρει το δημοσίευμα.

Το μεγάλο ερώτημα ωστόσο είναι πώς κατάφερε η Ελλάδα να “παρακάμψει” τη Γερμανία και να βάλει στο τραπέζι τη συζήτηση για το χρέος;

Η απομείωση του ελληνικού χρέους μπορεί να γίνει το φθινόπωρο ως μέρος της συμφωνίας να κρατήσει η Γερμανία το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, μια απαίτηση κατανοητή πολιτικά αλλά αντικρουόμενη οικονομικά.

Ο μεγαλύτερος δανειστής της Ελλάδας, η Γερμανία, πιστεύει ότι ο μόνος τρόπος για να γίνει ο εγχώριος δανεισμός πιο εύκολος εσωτερικά είναι να κρατήσει μαζί στο πρόγραμμα άλλον έναν δανειστή, το ΔΝΤ, το οποίο όπως ζητά, για να δεχτεί κάτι τέτοιο, να ζητήσει η Γερμανία από τους φορολογούμενούς της να επωμιστούν νέα βάρη επιμηκύνοντας τις αποπληρωμές δανείων και μειώνοντας τα επιτόκια.

Οι υποσχέσεις της Μέρκελ στους Γερμανούς ψηφοφόρους μοιάζουν με αυτές του Τσίπρα: Διατηρούμε την ενότητα του ευρώ, αποφεύγουμε την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και κρατάμε τις οικονομικές πολιτικές, γράφει το Marketwatch.

Και οι δύο ηγέτες βρίσκονται αντιμέτωποι με μεγάλες πολιτικές αντιδράσεις. Αλλά ο Τσίπρας στηρίζεται από το 61% του εκλογικού σώματος, παρά το γεγονός ότι έχει υποκύψει στις απαιτήσεις των δανειστών.

“Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου θα καταφέρει να συγκεντρώσει την πολιτική του δύναμη απέναντι στις διασπασμένες πολιτικές δυνάμεις του παρελθόντος που δεν μπορούν και δεν θέλουν να επιστρέψουν στην κυβέρνηση άμεσα”, τονίζει, προσθέτοντας ότι ο Τσίπρας θα χάσει μεν ένα κομμάτι ψήφων από το νέο κόμμα του Λαφαζάνη, αλλά θα επωφελούνταν από μια συμμαχία με τα άλλα δύο μικρότερα φιλοευρωπαϊκά κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Για όλα όσα συνέβησαν τους τελευταίους μήνες, το βραβείο του Αλέξη Τσίπρα ήταν πάντως ένα:
Η δέσμευση των δανειστών της Ελλάδας για μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καταλήγει τo Marketwatch.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα