Ύφεση 0,3% το 2014 και ανάκαμψη της οικονομίας το 2015

Η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι στο 0,3% το 2014, αναφέρει ο ΟΟΣΑ σε εξαμηνιαία έκθεση του για την παγκόσμια οικονομία. Ο Οργανισμός «βλέπει»… μισή ανάκαμψη για τη χώρα μας από αυτή που προβλέπει τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και η Κομισιόν, τονίζει ότι η ανεργία θα παραμείνει υψηλή και το 2015 και ζητά μέτρα μείωσης χρέους.

Πιο συγκεκριμένα, στην εξαμηνιαία έκθεση για την παγκόσμια οικονομία, ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι στην πορεία του 2014 η οικονομία θα αλλάξει πρόσημο (αν και τελικά θα υπάρξει πτώση ΑΕΠ κατά 0,3%) κερδίζοντας επιπλέον δυναμική από την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας η οποία θα τονώσει επενδύσεις και εξαγωγές. Την ίδια στιγμή τιμές και μισθοί θα συνεχίσουν να υποχωρούν, αν και με μικρότερο ρυθμό απ’ ότι στο παρελθόν.

Ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι απαιτείται περισσότερη δημοσιονομική προσαρμογή ώστε να μειωθεί το υψηλό χρέος και θεωρεί πως οι αυτόματοι σταθεροποιητές θα πρέπει να επιτραπεί να λειτουργήσουν κάποια στιγμή σε αυτή την πορεία. Επιπλέον ανακούφιση χρέους, για παράδειγμα μέσω επέκτασης των λήξεων ή μειωμένων επιτοκίων, ίσως αποδειχθεί απαραίτητη για τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Όπως αναφέρει ο Οργανισμός, η ανάκαμψη εξαρτάται και από την καλύτερη πρόσβαση της οικονομίας στο δανεισμό, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξει σχεδιασμός για την αναδιάρθρωση των τραπεζικών ισολογισμών.

Τονίζει επίσης ότι περαιτέρω μείωση των εμποδίων που υπάρχουν στον ανταγωνισμό θα προωθήσει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη.

 Σύμφωνα με τον Οργανισμό:

• Η ανάπτυξη θα είναι το 2014 αρνητική (-0,3%), αντί ανάπτυξης 0,6% που προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών και η Κομισιόν) και το 2015 θα κινηθεί με 1,9% (αντί 2,9% της πρόβλεψης του ΥΠΟΙΚ και της Κομισιόν).

• Η ανεργία θα διαμορφωθεί φέτος στο 27,1% και την επόμενη χρονιά θα υποχωρήσει οριακά, στα 26,7%.

• Βλέπει αποπληθωρισμό την επόμενη διετία με τον πληθωρισμό στο -1,1% φέτος και -1% για το 2015.

• Το έλλειμμα τοποθετείται στο 2,5% του ΑΕΠ για τη φετινή χρονιά και σε 1,4% την επόμενη χρονιά.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα