58 παράνομοι μετανάστες στη Σάμο: Συνολικά 324 έχουν διασωθεί σε μια ημέρα από το Λιμενικό Σώμα

Μύκονος, Κύμη, Ρόδος, Κύθνος, Σάμος και Ζάκυνθος έχουν βρεθεί στο επίκεντρο τις τελευταίες ώρες

Αυξημένες είναι οι ροές μεταναστών τις τελευταίες ώρες καθώς πάνω από 300 έχουν διασωθεί από το Λιμενικό στις επιχειρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί σε ελληνικά νησιά.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι μετανάστες δεν περνάνε μόνο με φουσκωτά αλλά και με ιστιοπλοϊκά και υπερπολυτελή γιοτ, όπως το περιστατικό στην Πάτμο. Τα δύο τελευταία περιστατικά που έφεραν την κινητοποίηση των ελληνικών Αρχών έλαβαν χώρα σε Κύθνο και Σάμο.

Τις πρωινές ώρες σήμερα, οι Λιμενικές Αρχές Κύθνου, Τήνου, Μήλου και Κέας τέθηκαν σε συναγερμό για ύπαρξη σκάφους σε δυσχερή θέση με αλλοδαπούς επιβαίνοντας, στη θαλάσσια περιοχή του όρμου «Μυρσινιά» βορειοδυτικά της Κύθνου. Επί τόπου έσπευσαν τρία Περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., δύο ιδιωτικά σκάφη καθώς και ένα Περιπολικό όχημα Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ από ξηράς, προς παροχή συνδρομής.

Οι συνολικά ογδόντα (80) αλλοδαποί (66 άνδρες, 06 γυναίκες και 06 παιδιά), μετεπιβιβάστηκαν από το ιστιοφόρο σκάφος σε δύο Περιπολικά σκάφη με τη συνδρομή ιδιωτικού σκάφους και οδηγήθηκαν με ασφάλεια στον λιμένα Μέριχα της Κύθνου, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκαν με το «ΜΑΚΕΔΩΝ» Ν.Π. 9142 στο Λαύριο.

Στο πλαίσιο της προανάκρισης που διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Λαυρίου σε συνεργασία με την Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων, συνελήφθησαν εκ των ανωτέρω ένας 45χρονος υπήκοος Μολδαβίας, ένας 44χρονος υπήκοος Ουκρανίας και ένας 32χρονος υπήκοος Ιράκ, ως διακινητές των υπολοίπων. Ιδιωτικό σκάφος σκάφος ρυμουλκήθηκε από ιδιωτικό σκάφος στον λιμένα Μέριχα ν. Κύθνου και κατασχέθηκε.

Δείτε βίντεο από την επιχείρηση στην Κύθνο:

 

Δύο επιχειρήσεις εντοπισμού και διάσωσης στη Σάμο  σήμερα

Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά ν. Σάμου, πλησίον του Ακρωτηρίου Πράσσου, ακινητοποιημένη λέμβο με ικανό αριθμό επιβαινόντων.

Το ανωτέρω Περιπολικό σκάφος προέβη στην περισυλλογή είκοσι οκτώ (28) αλλοδαπών (16 άνδρες, 4 γυναίκες, 5 αγόρια, 3 κορίτσια), όλους καλά στην υγεία τους και τους μετέφερε με ασφάλεια στον λιμένα Μαλαγαρίου ν. Σάμου. Στη συνέχεια παραδόθηκαν σε στελέχη της Αστυνομικής Διεύθυνσης και μεταφέρθηκαν σε Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Σάμου. Η λέμβος στην οποία επέβαιναν οι ανωτέρω αλλοδαποί καταστράφηκε.

Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Σάμου.

 

metanastes

 

Επίσης, πρωινές ώρες σήμερα, Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή βόρεια ν. Σάμου, πλησίον του οικισμού «Κοκκάρι», ακινητοποιημένη λέμβο με ικανό αριθμό επιβαινόντων.

Το ανωτέρω Περιπολικό σκάφος προέβη στην περισυλλογή τριάντα (30) αλλοδαπών (17 άνδρες, 2 γυναίκες, 10 αγόρια, 1 κορίτσι), όλους καλά στην υγεία τους και τους μετέφερε με ασφάλεια στον λιμένα Μαλαγαρίου ν. Σάμου. Στη συνέχεια παραδόθηκαν σε στελέχη της Αστυνομικής Διεύθυνσης και μεταφέρθηκαν σε Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Σάμου. Η λέμβος στην οποία επέβαιναν οι ανωτέρω αλλοδαποί καταστράφηκε.

Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Σάμου.

Μεγάλη επιχείρηση στη Μύκονο και την Πάτμο

Νωρίτερα, το Λιμενικό ενημέρωσε πως χθες το μεσημέρι, η Λιμενική Αρχή Μυκόνου έμαθε για αποβίβαση ικανού αριθμού αλλοδαπών από μηχανοκίνητο θαλαμηγό σκάφος, στην παραλία της Αγίας Άννας Καλαφάτη του νησιού. Άμεσα στην περιοχή μετέβησαν στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, όπου εντόπισαν συνολικά 51 αλλοδαπούς (42 άνδρες, 8 γυναίκες και 1 ανήλικο), στο σύνολό τους στερούμενοι ταξιδιωτικών εγγράφων.

Στη συνέχεια, μετά από συντονισμένες ενέργειες του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ενεργοποιήθηκαν τέσσερα περιπολικά σκάφη, ένα Περιπολικό πλοίο και ένα ελικόπτερο με αποτέλεσμα τον εντοπισμό και την ακινητοποίηση από το Π.Π.Λ.Σ. ενός θαλαμηγού σκάφος με όνομα «AURORA» σημαίας DELAWARE με τρεις επιβαίνοντες, το οποίο οδήγησε στον λιμένα Πάτμου.

Από τα στοιχεία της έρευνας προέκυψε ότι το παραπάνω σκάφος αποβίβασε νωρίτερα τους 51 προαναφερθέντες αλλοδαπούς στη ν. Μύκονο, οι οποίοι αναγνώρισαν τους τρεις αλλοδαπούς επιβαίνοντες στην θαλαμηγό, ως διακινητές τους.

Από το Λιμεναρχείο Πάτμου συνελήφθησαν οι 3 αλλοδαποί, ενώ το Θ/Γ και το βοηθητικό σκάφος του κατασχέθηκαν.

Δείτε εικόνες και βίντεο από την επιχείρηση:

3_width-1600

 

WhatsApp_Image_2023-08-31_at_10_04_59_AM_width-1600

 

WhatsApp_Image_2023-08-31_at_10_04_59_AM_1_width-1600

 

WhatsApp_Image_2023-08-31_at_10_04_59_AM_6_width-1600

 

WhatsApp_Image_2023-08-31_at_10_26_56_AM_1_width-1600

 

Ταυτόχρονη επιχείρηση στην Κύμη

Την ίδια ώρα που γινόταν η επιχείρηση στην Μύκονο χθες στο μεσημέρι η Λιμενική Αρχή Κύμης ενημερώθηκε, για ύπαρξη ικανού αριθμού αλλοδαπών, στην περιοχή πλησίον της παραλίας «Μουρτερή» Κοσκίνων στην Εύβοια.

Άμεσα στην περιοχή μετέβη το Λιμενικό και εντοπίστηκαν συνολικά 30 αλλοδαποί (18 άνδρες, 06 γυναίκες, 06 ανήλικα) στο σύνολό τους στερούμενοι ταξιδιωτικών εγγράφων, ενώ κατά δήλωσή τους, προήλθαν από ακτές της Τουρκίας με ταχύπλοο σκάφος, το οποίο μετά την αποβίβασή τους, αναχώρησε με πορεία την ανοικτή θάλασσα.

Στη συνέχεια, μετά από έρευνα που ακολούθησε από τα ανωτέρω στελέχη, εντοπίστηκε στην ευρύτερη περιοχή ένας 19χρονος αλλοδαπός, ο οποίος συνελήφθη για παράβαση διατάξεων του άρθρου 30 του Ν.4251/2014 (Υποχρεώσεις μεταφορέων). Οι ανωτέρω αλλοδαποί μεταφέρθηκαν στον λιμένα Κύμης και παραδόθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Εύβοιας.

Επιχειρήσεις σε Ρόδο και Σάμο

Μεγάλες επιχειρήσεις του λιμενικού εκτυλίχθηκαν χθες στα Δωδεκάνησα καθώς 12 άτομα διασώθηκαν στην Ρόδο και ακόμα 17 στην Σάμο.

Οι Λιμενικές Αρχές Ρόδου και Σύμης ενημερώθηκαν χθες το πρωί για ύπαρξη σκάφους σε δυσχερή θέση, με ικανό αριθμό αλλοδαπών, στην θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά ν. Σύμης. Στην περιοχή έσπευσε ένα περιπολικό σκάφος καθώς και ένα Περιπολικό πλοίο τα οποία εντόπισαν ένα ακυβέρνητο ταχύπλοο σκάφος με αλλοδαπούς επιβαίνοντες. Άμεσα το Περιπολικό πλοίο ξεκίνησε την περισυλλογή και διάσωση συνολικά 12 ατόμων (όλοι άνδρες), καλά στην υγεία τους.

Οι ανωτέρω αλλοδαποί μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στον λιμένα ν. Ρόδου, ενώ η λέμβος καταστράφηκε.

1693393541433_width-1600

 

Χθες το πρωί επίσης περιπολικό σκάφος εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά ν. Σάμου, πλησίον του Ακρωτηρίου Πράσσου, ακινητοποιημένη λέμβο με ικανό αριθμό επιβαινόντων.

Το ανωτέρω Περιπολικό σκάφος προέβη στην περισυλλογή δεκαεπτά (17) αλλοδαπών, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στον λιμένα Μαλαγαρίου ν. Σάμου και είναι καλά στην υγεία τους. Στη συνέχεια παραδόθηκαν σε στελέχη της Αστυνομικής Διεύθυνσης και μεταφέρθηκαν σε Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Σάμου. Η λέμβος στην οποία επέβαιναν οι ανωτέρω αλλοδαποί καταστράφηκε.

Διασώθηκαν 76 μετανάστες ανοιχτά της Ζακύνθου

Χθες πραγματοποιήθηκε επίσης επιχείρηση έρευνας και διάσωσης των Λιμενικών Αρχών στη θαλάσσια περιοχή 64 ν.μ. νοτιοδυτικά της Ζακύνθου.

Πρόκειται για ιστιοφόρο με 76 πρόσφυγες-μετανάστες. Όλοι οι αλλοδαποί επιβιβάστηκαν σε φορτηγό πλοίο σημαίας Αιγύπτου.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν δύο παραπλέοντα πλοία και αργότερα μετέβη ένα πλωτό και ένα ναυαγωσοστικό σκάφος του Λιμενικού.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα