Προς τα πάνω τα ομόλογα της Ευρωζώνης εξ αιτίας του πανδημικού προγράμματος

Άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων σημειώθηκε σε ολόκληρη την Ευρωζώνη σήμερα (3/9), καθώς οι πρόδρομοι δείκτες των μεγαλύτερων οικονομιών δείχνουν ότι οι οικονομίες βρίσκονται σε φάση υγιούς ανάκαμψης

Ο δείκτης PMI (Purchasing Managers Index), o οποίος καταγράφει το επενδυτικό κλίμα στο σύνολο της Ευρωζώνης, αλλά και σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία, εμφάνισε σημαντική άνοδο. Η εξέλιξη αυτή, όπως εκτιμούν αναλυτές, είναι πιθανόν να ανοίξει τη συζήτηση για τον περιορισμό του προγράμματος ΡΕΡΡ στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Το ενδεχόμενο αυτό επηρέασε συγκριτικά περισσότερο τα ελληνικά ομόλογα, καθώς είναι τα μόνα που δεν συμμετέχουν στα υπόλοιπα προγράμματα αγοράς τίτλων που εφαρμόζει η ΕΚΤ. Το αποτέλεσμα ήταν να καταγραφεί σήμερα σημαντική άνοδος των αποδόσεων τους, σε σύγκριση με τα χαμηλά επίπεδα στα οποία είχαν υποχωρήσει τον περασμένο μήνα. Είναι ενδεικτικό ότι, στο κλίμα αυτό η απόδοση του 5ετούς ομολόγου επέστρεψε σε θετικό έδαφος.

Πιο συγκεκριμένα, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου κυμαίνονταν σήμερα στο 0,001% από -0,018%, του 15ετούς αυξήθηκε στο 0,88% από το 0,74%, η απόδοση του 10ετους πλησίασε το 0,8%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 88 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 22 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,77% από 0,75% χθες έναντι -0,36% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να περιοριστεί οριακά στο 1,13% από 1,14%.

Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται το ευρώ καθώς τα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ απογοήτευσαν τους επενδυτές. Έτσι η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου κυμαινόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1884 δολ. από το επίπεδο των 1,1833 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1872 δολ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα