Προτίμησαν τον Φαν’τ Σιπ από τον Φερνάντο Σάντος στην ΕΠΟ

Πολλά χρόνια πίσω πήγε η Εθνική ομάδα και το ελληνικό ποδόσφαιρο με τον Ολλανδό Τζον Φαν’τ Σιπ στο τιμόνι της. Οι στοιχειωδώς σχετικοί με το αντικείμενο απορούν πώς είναι δυνατόν η διοίκηση της ΕΠΟ να προσλάβει έναν προπονητή που δεν είχε σχεδόν κανένα προσόν.

Ως πρώτος προπονητής ο Ολλανδός είχε πάει στο Μεξικό στην Γκουανταλαχάρα και με ρεκόρ 7-6-10 έφυγε νύχτα. Μετά το Μεξικό, ο Ολλανδός επέστρεψε στην Αυστραλία και τη Μελβούρνη, την οποία προπόνησε και τις σεζόν 2009-2012. Έμεινε στην ομάδα έως το 2017, καθώς έφυγε λόγω ασθένειας του πατέρα του προκειμένου να επιστρέψει στην Ολλανδία.

Τελευταία ομάδα του διαδόχου του Άγγελου Αναστασιάδη ήταν η Τσβόλε τη σεζόν 2017-2018. Δεν έβγαλε τη σεζόν στην ολλανδική ομάδα, όπως ήταν φυσικό. Από τότε παρέμενε άνεργος μέχρι που τον ανακάλυψαν οι φωστήρες της ΕΠΟ. Με τόσες… επιτυχίες σε Μεξικό, Αυστραλία και Ολλανδία, ήταν φυσιολογικό να τον αρπάξουν μην τον προλάβουν άλλοι.

Ο δικός μας, όπως τον αποκαλούσε ο Ιβάν Σαββίδης, Βαγγέλης Γραμμένος, έδωσε εντολή στον συνεργάτη του πρόεδρο της ΕΠΣ Ηπείρου Κώστα Βρακά, του οποίου ο γιος έπαιζε στον ΠΑΟΚ, να βρει ξένο προπονητή.

Έγιναν συζητήσεις με πολλούς, ακόμη και με τον Φερνάντο Σάντος. Μόνο που ο Σάντος δεν έκανε κι έκανε ο Φαν’τ Σιπ. Και τι αποκάλυψε ο Κ. Βρακάς:

«Παρ’ ότι πολλοί είχαν την άποψη να συνεχίζουν οι Εθνικές να έχουν αμυντικό προσανατολισμό, εμείς θέλαμε να δούμε τις Εθνικές μας να παίζουν πιο επιθετικό ποδόσφαιρο. Έτσι μετά από πολλές συναντήσεις με πολλούς υποψήφιους καταλήξαμε στον κ. Τζον Φαν’τ Σιπ , γιατί είχε προσωπικότητα, γνώσεις, μα κυρίως να υπηρετήσει το νέο στυλ». 

Είχε γνώσεις λοιπόν διαπίστωσαν στην ΕΠΟ ο Ολλανδός και με αυτόν θα έπαιζε η Εθνική επιθετικό ποδόσφαιρο. Πέτυχε εξάλλου οκτώ γκολ σε οκτώ επίσημα παιχνίδια στα προκριματικά του Μουντιάλ. Τόσο επιθετικά έπαιζε. Έφθασε να σκοράρει ακόμη και δύο φορές σ’ ένα παιχνίδι. Φουλ επίθεση, δηλαδή.

Τι να σου κάνει η άμυνα του Ρεχάγκελ; Τι να ξέρει ο Γερμανός από το ελληνικό ποδόσφαιρο και την εθνική ομάδα; Έπρεπε ν’ αλλάξει η συνταγή της αποτυχίας. Και το σκέφτηκαν αυτό ο Γραμμένος, ο Βρακάς και το υπόλοιπο τιμ. Και βρήκαν τον κατάλληλο άνθρωπο να το εφαρμόσει. Τον Φαν’τ Σιπ. Πάλι καλά που περάσαμε Γεωργία και Κόσσοβο δηλαδή.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα