Στη φυλακή οι δράστες της οπαδικής βίας

Στη φυλακή θα οδηγούνται οι ταραξίες που θα κρίνονται ένοχοι οπαδικής βίας. Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, για την καταπολέμηση του χουλιγκανισμούν προβλέπει αυστηρότερες ποινές χωρίς αναστολή και περιοριστικά μέτρα.

Τα υπουργεία Αθλητισμού και Δικαιοσύνης έχουν ήδη έτοιμο το νομοσχέδιο, με το οποίο επιχειρείται η οπαδική βία να αντιμετωπιστεί με αυστηρότερες –κατά πολύ– ποινές. Και το κυριότερο, οι δράστες των βίαιων επεισοδίων να μπαίνουν στη φυλακή ή να έχουν τέτοιους περιοριστικούς όρους, που στην πραγματικότητα θα τους δένουν τα χέρια, αποτρέποντας φαινόμενα συγκρούσεων και βιαιοπραγιών.

Με τις νέες διατάξεις, ο αθλητικός νόμος 2725 του 1999 τροποποιείται σε βασικά σημεία του, με προβλέψεις για πολύ αυστηρότερες ποινές για τα εξής αδικήματα: Κατοχή επικίνδυνων αντικειμένων, βιαιοπραγίες, απειλές, είσοδο σε αθλητικούς χώρους με σκοπό τη διακοπή αγώνων και αθλητικών εκδηλώσεων, ρατσιστικές δηλώσεις, υποκίνηση αθλητικής βίας και λοιπά.

Οι ποινές που έως σήμερα ίσχυαν γι’ αυτά τα εγκλήματα, με ποινές φυλάκισης μέχρι ένα η δύο χρόνια, τώρα αυξάνονται στα πέντε χρόνια. Όμως στις περιπτώσεις επικίνδυνων δραστών ή εγκλημάτων σοβαρών, οι ποινές φθάνουν πάλι τα πέντε χρόνια, ενώ για το αδίκημα της υποκίνησης σε οπαδική βία, εκτός από την αυστηρή ποινή της πενταετούς φυλάκισης, επιβάλλεται υποχρεωτικά και χρηματική ποινή. Ο δράστης, δηλαδή, και καταδικάζεται και πληρώνει.

Δεδομένο πάντως και αυτονόητο πως σε περιπτώσεις ανθρωποκτονιών και βαρύτατων τραυματισμών συνεχίζουν να εφαρμόζονται οι βασικές διατάξεις της ποινικής νομοθεσίας, με ποινές που ξεκινούν από πολυετείς καθείρξεις και φθάνουν τα ισόβια.

Οι αλλαγές, ωστόσο, που είναι σημαντικότερες είναι εκείνες που προβλέπουν ότι οι δράστες οπαδικής βίας, που μέχρι σήμερα σπάνια πήγαιναν φυλακή, τώρα θα μπαίνουν «μέσα» ανεξάρτητα εάν η καταδίκη τους είναι φυλάκιση ακόμη και λίγων μηνών. Και αυτό, διότι με τις νέες διατάξεις προβλέπεται ότι δεν θα δίνεται αναστολή στην έκτιση της ποινής, ούτε σε εξαιρετικές περιπτώσεις, γεγονός που σημαίνει ότι η όποια καταδίκη θα οδηγεί τον δράστη στη φυλακή.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα