Λίβερπουλ-Ρεάλ: Βουτιά στο χρυσάφι με άρωμα Ελλάδας

Ο πλανήτης καθηλώνεται το Σάββατο(22:00-MEGA) για να παρακολουθήσει απ’ το Παρίσι τη γιγαντομαχία Σαλάχ-Μπενζεμά, με τρόπαιο το Champions League. Ο Κώστας Τσιμίκας φιλοδοξεί να γίνει ο πρώτος Έλληνας που θα γίνει σε συλλογικό επίπεδο πρωταθλητής Ευρώπης

Του Νίκου Συνοδινού 

Στον δρόμο του χρυσαφιού, των αστέρων και της δόξας, Λίβερπουλ και Ρεάλ Μαδρίτης διασταυρώνουν τα ξίφη τους στο Παρίσι. Το Σάββατο(22:00-MEGA) η κόκκινη αρμάδα του Γιούργκεν Κλοπ θα συναντήσει την βασίλισσα της Ευρώπης του Κάρλο Αντσελότι με φόντο το βαρύτιμο τρόπαιο.

Όλος ο πλανήτης θα έχει στραμμένο το βλέμμα του στο «Στάντ ντε Φρανς» και τους πρωταγωνιστές Μοχάμεντ Σαλάχ(8 γκολ) και Καρίμ Μπενζεμά(15 γκολ). Εκεί στην πόλη του φωτός, θα κοιτάει και η Ελλάδα, καθώς θα έχει για δεύτερη φορά στην ιστορία της εκπρόσωπο. Τον Κώστα Τσιμίκα, ο οποίος θα γίνει μόλις ο δεύτερος Έλληνας που θα συμμετάσχει στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης (ως Champions League). Ο μοναδικός που τα είχε καταφέρει ήταν ο Άκης Ζήκος το 2003-2004 στο Μονακό-Πόρτο! Φυσικά το έχει καταφέρει και ο Παναθηναϊκός το 1971 κόντρα στον Άγιαξ ως Κύπελλο Πρωταθλητριών όμως! Τότε που ήταν κυρίαρχο το γόητρο και η λάμψη, ενώ τώρα σε αυτά έχει προστεθεί ο πακτωλός των εκατομμυρίων ευρώ από την UEFA, τα τηλεοπτικά και τα εμπορικά δικαιώματα.

Οι δύο ομάδες θα παρατάξουν στην Γαλλική πρωτεύουσα συνολικά 19 τρόπαια της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, με δύο από αυτά να έχουν έρθει με την μία να νικά την άλλη στον τελικό.!

Προϊστορία

«Κόκκινοι» και «μερένχες» βρέθηκαν για πρώτη φορά αντιμέτωποι στον τελικό του Κυπέλλου πρωταθλητριών το 1981 ξανά στην «πόλη του φωτός».

Η Λίβερπουλ στο «Παρκ ντε Πρενς» έψαχνε τη νίκη επί της Ρεάλ με την οποία θα ισοφάριζε το επίτευγμα του Άγιαξ και της Μπάγερν οι οποίοι είχαν φθάσει τρεις φορές στην κορυφή της Ευρώπης. Στον αντίποδα οι Μαδριλένοι έψαχναν το έβδομό τους τρόπαιο, δεκαπέντε χρόνια μετά την τελευταία φορά που έπαιξαν στον τελικό.

Η κραταιά Λίβερπουλ των Ρέι Κλέμενς, Ρέι Κένετι, Γκρέιαμ Σούνες, Άλαν Χάνσεν, Κέντι Νταλγκλίς και Ίαν Ράς επικράτησε με 1-0 χάρη στο τέρμα του Άλαν Κένεντι στο 81’ και ο θρυλικός τεχνικός των «ρεντς», Μπομπ Πέισλι, έγινε ο πρώτος προπονητής που κατακτά τρεις φορές το «ιερό δισκοπότηρο» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Έπρεπε να περάσουν 37 χρόνια για να ξαναβρεθούν οι Άγγλοι με τους Ισπανούς στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Στις 26 Μαΐου 2018 στο «Ολιμπίνσκι» του Κιέβου βρέθηκαν οι «Μερένχες» του Ζινεντίν Ζιντάν οι οποίοι έψαχναν την τρίτη σερί κατάκτηση του τροπαίου ξεπερνώντας τα εμπόδια των Παρί Σεν Ζερμέν, Γιουβέντους και Μπάγερν Μονάχου και οι ασταμάτητοι «κόκκινοι» του Γιούργκεν Κλοπ ο οποίος στην πρώτη του χρονιά στην διοργάνωση με την Λίβερπουλ είχε φιλοδωρήσει στα νοκ άουτ με 5-0 την Πόρτο, με 3-0 την Μάντσεστερ Σίτι και με 5-2 την Ρόμα.

Ο Σέρχιο Ράμος στο 25ο λεπτό με μια κίνηση… πολεμικής τέχνης έβγαλε εκτός αγώνα τον «καυτό» Σαλάχ και η πλάστιγγα έγειρε αμέσως. Στο 51ο λεπτό, σε μια ανύποπτη φάση, ο τερματοφύλακας των «κόκκινων», Λόρις Κάριους έκανε «δώρο» στον Καρίμ Μπενζεμά το 1-0 και παρότι ο Σαντιό Μανέ έφερε το παιγνίδι στα ίσα τέσσερα λεπτά αργότερα, είχε στοιχίσει στην Λίβερπουλ την ψυχολογία της. Ο Γκάρεθ Μπέιλ στο 64ο λεπτό πέτυχε ένα από τα ομορφότερα τέρματα σε τελικό Champions League προτού «κλειδώσει» τη νίκη για την Ρεάλ Μαδρίτης στο 83ο λεπτό και πάλι ο Ουαλός με την βοήθεια και πάλι του Κάριους(3-1). Η Ρεάλ Μαδρίτης ήταν για τρίτη συνεχόμενη φορά πρωταθλήτρια Ευρώπης και 13η συνολικά.

Λεφτά με ουρά

Αυτή τη φορά το όσκαρ του ποδοσφαίρου συνδυάζεται με αμύθητα ποσά. Ο Ισπανός μεγαλοκατασκευαστής Φλορεντίνο Πέρεθ χτίζει ξανά μια Ρεάλ από τα παλιά που αποτελεί φόβο και τρόμο για κάθε αντίπαλο. Στις… λιγοστές εξαιρέσεις συγκαταλέγεται ο κορυφαίος ίσως κόουτς του πλανήτη Γιούργκεν Κλοπ που έκανε τη Λίβερπουλ αχτύπητη. Οι «reds» επιθυμούν να αναβιώσουν την «χρυσή» 7ετία 1977-1984 όταν σήκωσαν τότε 4 από τα συνολικά 6 τρόπαια τους στην διοργάνωση του κυπέλλου πρωταθλητριών και μετέπειτα Champions League.

Με τον Γερμανό στον πάγκο τους από το 2015 οι Βρετανοί κατέκτησαν το πρώτο τους πρωτάθλημα (2019-20) μετά από 30 χρόνια και το τελευταίο τους ευρωπαϊκό με …καθυστέρηση άλλων 14 (2005-2019), με 3 συμμετοχές σε τελικούς σε μια 5ετία. Ο  Αμερικανός δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της Λίβερπουλ Τζον Χένρι αισθάνεται δικαιωμένος για την επιλογή του Κλοπ…

Η «βασίλισσα», 13 φορές κάτοχος του πρωταθλητριών/Champions League από την πλευρά της, αν και τροπαιούχος στην La Liga τις σεζόν 2019-20 και 2021-22, απέχει από την ευρωπαϊκή κορυφή μια 4ετία από το 2017-18. Συμπωματικά ή όχι, ήταν πάλι σε τελικό με την Λίβερπουλ (3-1), στο «αντίο» του Κριστιάνο Ρονάλντο!

Ο νικητής του τελικού του UEFA Champions League 2022 (η έδρα του οποίου  μεταφέρθηκε στο Παρίσι από την Αγία Πετρούπολη λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία), θα εισπράξει αυξημένα bonus 20 εκατ. ευρώ και ο ηττημένος 15,5 εκατ. ευρώ.

Στο «Stade de France» θα αναμετρηθούν δυο ρόστερ με ολική αποτίμηση 1,657 δισ. ευρώ, καθώς οι παίκτες της Λίβερπουλ κοστολογούνται 900,5 εκατ. ευρώ και της Ρεάλ Μαδρίτης 756,5 εκατ. ευρώ.

Τα μάξιμουμ έσοδα που μπορεί να αποκομίσει μια ποδοσφαιρική ομάδα από την καθαρά αγωνιστική πορεία της στο Champions League έχουν ως «ταβάνι» τα 85,14 εκατ. ευρώ.

Ένα μεγάλο μέρος των διανεμημένων εσόδων από το UEFA Champions League συνδέεται εντούτοις με το «market pool» (ένας «κουμπαράς» 300,3 εκατ. ευρώ), η κατανομή του οποίου καθορίζεται από την αξία της τηλεοπτικής αγοράς σε κάθε χώρα, με την διοργανώτρια να βγάζει από τα ταμεία της 2,022 δισ. ευρώ για να ανταμείψει και τους 32 συλλόγους του θεσμού!

Ιταλική ιστοσελίδα εξειδικευμένη στα οικονομικά του ποδοσφαίρου έχει υπολογίσει ότι σε περίπτωση κατάκτησης του βαρύτιμου τροπαίου, η Ρεάλ θα βάλει τα περισσότερα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς της από όλες τις πηγές, 141,54 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 36,4 εκατ. ευρώ από τον δείκτη της ιστορικής κατάταξης της και αντίστοιχα η Λίβερπουλ 128,29 εκατ. ευρώ, με το πρόσθετο πριμ για τους Βρετανούς στα 22,75 εκατ. ευρώ.

Σε αυτά τα σύνολα προσμετρούνται αναλυτικά για Ισπανούς και Βρετανούς: το μπόνους αρχικής συμμετοχής σε όμιλο (από 15,64 εκατ. ευρώ), το προαναφερόμενο μπόνους ιστορικής κατάταξης (36,4 εκατ. ευρώ και 22,75 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα), το πριμ αποτελεσμάτων (15 και 18 εκατ. ευρώ), το «market pool» (18,3 και 15,8 εκατ. ευρώ) και τα μπόνους της φάσης των «16» (από 9,6 εκατ. ευρώ), των «8» (από 10,6 εκατ. ευρώ), και των ημιτελικών (από 12,5 εκατ. ευρώ).

Ο …λογαριασμός περιλαμβάνει και άλλα 3,5 εκατ. για το μπόνους του σούπερ καπ, που θα ακολουθήσει.

Στα προαναφερόμενα κέρδη, δεν συμπεριλαμβάνονται οι εισπράξεις των ομάδων από τα εισιτήρια, τους χορηγούς τους και άλλες εμπορικές συμφωνίες τους…

Χορηγοί

Ισχυρότατοι χορηγοί στηρίζουν οικονομικά τους δυο συλλόγους: Η μεν Λίβερπουλ διαπραγματεύεται με τον βασικό σπόνσορα της, την βρετανική πολυεθνική εταιρεία παροχής οικονομικών υπηρεσιών Standard Chartered νέο deal-ρεκόρ με διπλάσιες απολαβές ύψους 95 εκατ. ευρώ ετησίως για την επέκταση της συνεργασίας τους που εκπνέει το 2023, έχοντας δεχθεί προσφορά και από εταιρεία κρυπτονομισμάτων που θέτει …διλήμματα και αμφιβολίες. Nike, AXA, Carlsberg, Vodafone, MG, Cadbury, Expedia, EA Sports και πολλές άλλες εταιρείες συμπληρώνουν το χαρτοφυλάκιό της…

Η δε Ρεάλ Μαδρίτης διατηρεί στο χαρτοφυλάκιο της αντίστοιχα τις Emirates, Adidas (ως κύριους χορηγούς) τις Nivea Men, Audi, Hankook, Μahou, Abbott, easyMarkets, Coca Cola, PlayStation, Unicaja Banko, Cisco κ.α.

Ο διαιτητής

Ο Γάλλος Κλεμάν Τουρπέν, ο οποίος έχει παίξει στην Ελλάδα σε ντέρμπι ΠΑΟΚ-Άρης και ΑΕΚ-Ολυμπιακός, ορίστηκε από την UEFA να διευθύνει τον τελικό του Champions League

Η ιστορία του Champions League

Το Champions League είναι η σπουδαιότερη διασυλλογική ποδοσφαιρική διοργάνωση του πλανήτη, που προσφέρει κύρος στους ποδοσφαιριστές και παχυλά έσοδα στις ομάδες. Διεξάγεται υπό την αιγίδα της UEFA, από την περίοδο 1955 – 1956 με την ονομασία Κύπελλο Πρωταθλητριών Ομάδων Ευρώπης. Από το 1991 πήρε τη σημερινή ονομασία.

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’50, η μόνη διεθνής ποδοσφαιρική διοργάνωση στην Ευρώπη σε επίπεδο συλλόγων ήταν το Λατινικό Κύπελλο, στο οποίο συμμετείχαν ομάδες από την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Το 1953 ο γάλλος δημοσιογράφος της αθλητικής εφημερίδας L’ Equipe και παλιός διεθνής ποδοσφαιριστής Γκαμπριέλ Ανό (1889 – 1968) πρότεινε στην UEFΑ τη διεξαγωγή ενός τουρνουά με τη συμμετοχή των πρωταθλητριών ομάδων της Ευρώπης.

Η Γηραιά Ήπειρος είχε αρχίσει να επουλώνει τις πληγές του B’ Παγκοσμίου Πολέμου και βάδιζε σε τροχιά οικονομικής ανόδου. Το αεροπλάνο είχε συνδεθεί με όλες τις μεγάλες πόλεις και είχε μικρύνει τις αποστάσεις, ενώ πολλά στάδια είχαν αποκτήσει προβολείς για νυχτερινούς αγώνες. Έτσι, ήταν απολύτως εφικτή η τέλεση ποδοσφαιρικών αγώνων μεσοβδόμαδα, ώστε να μην επηρεάζεται η διεξαγωγή των πρωταθλημάτων τα Σαββατοκύριακα.

Η νεοσύστατη, τότε, ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία υιοθέτησε την πρόταση του Ανό και την υλοποίησε το φθινόπωρο του 1955. Στο 1ο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ομάδων Ευρώπης δήλωσαν συμμετοχή 15 χώρες και η γερμανική περιοχή του Σάαρ, που τότε βρισκόταν υπό γαλλική κατοχή, λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Έλαμψε δια της απουσίας της η Αγγλία, ενώ η χώρα μας εμφανίστηκε στη διοργάνωση το 1959. Η UEFΑ επέλεξε το σύστημα των γύρων με διπλά παιγνίδια για τη διεξαγωγή του τουρνουά.

Ο εναρκτήριος αγώνας της διοργάνωσης έγινε στις 4 Σεπτεμβρίου 1955 στην Λισσαβώνα μεταξύ της Σπόρτινγκ και της Παρτιζάν και έληξε με την χορταστική ισοπαλία 3-3. Ο πρώτος τελικός της διοργάνωσης έγινε στις 13 Ιουνίου 1956 στο Παρκ Ντε Πρενς των Παρισίων, παρουσία 38.239 θεατών. Έπειτα από ένα συγκλονιστικό παιγνίδι, η Ρεάλ Μαδρίτης των Ντι Στέφανο και Χέντο νίκησε τη γαλλική Ρεμς του Ρεϊμόν Κοπά με 4-3.

Οι Μαδριλένοι ήταν οι απόλυτοι κυρίαρχοι τη δεκαετία του ’50, κατακτώντας όλα τα τρόπαια. Τη δεκαετία του ’60, εκτός της Ρεάλ, πρωταγωνίστησαν η Ίντερ, η Μίλαν, η Μπενφίκα και οι Βρετανοί τη διετία 1967 – 1968 με τη Σέλτικ και τη Μάνστεστερ Γιουνάιτεντ. Η δεκαετία του ’70 ξεκίνησε με την υπεροχή του Άγιαξ του Γιόχαν Κρόιφ και του Ρίνους Μίχελς, που εισήγαγε το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο και συνεχίστηκε με την τριετή κυριαρχία της Μπάγερν του Φραντς Μπεκενμπάουερ.

Με προεξάρχουσα τη Λίβερπουλ, το 1977 αρχίζει η κυριαρχία των αγγλικών ομάδων, η οποία διακόπτεται στις 29 Μαΐου 1985 με την Τραγωδία του Χέιζελ. Ο αποκλεισμός των αγγλικών ομάδων εξαιτίας του χουλιγκανισμού δίνει την ευκαιρία στις ομάδες από την Ιταλία και την Ισπανία να κυριαρχήσουν. Το 1986 η Στεάουα Βουκουρεστίου γίνεται η πρώτη και μοναδική ομάδα από την Ανατολική Ευρώπη που κατακτά το τρόπαιο στον αξέχαστο τελικό με την Μπαρτσελόνα στη Σεβίλλη, με ήρωα τον τερματοφύλακα Χέλμουτ Ντουκαντάμ. Οι εγγλέζοι επανήλθαν στο προσκήνιο το 1999 με τη μεγάλη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του σερ Άλεξ Φέργκιουσον.

Η χώρα μας πήρε μέρος για πρώτη φορά στο Κύπελλο Πρωταθλητριών την περίοδο 1959 – 1960. Μας εκπροσώπησε ο Ολυμπιακός, ο οποίος αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο από τη Μίλαν. Οι ερυθρόλευκοι πήραν ισοπαλία 2-2 από τους μεγάλους αντιπάλους τους στο Στάδιο Καραϊσκάκη και ηττήθηκαν 3-1 στο Σαν Σίρο. Τις μεγαλύτερες χαρές στη διοργάνωση μας τις πρόσφερε ο Παναθηναϊκός. Το 1971 έφθασε στον τελικό του Γουέμπλεϊ, όπου έχασε 2-0 από τον μεγάλο Άγιαξ. Δύο ακόμη φορές οι πράσινοι έδωσαν το «παρών» στα ημιτελικά της διοργάνωσης: Με τη Λίβερπουλ το 1985 (0-4, 0-1) και τον Άγιαξ το 1996 (1-0, 0-3).

Την περίοδο 1990 – 1991 το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ομάδων Ευρώπης αλλάζει μορφή με την εισαγωγή των ομίλων, που σημαίνει περισσότερα παιγνίδια για τις μεγάλες ομάδες και πολλά λεφτά από τους χορηγούς. Την επόμενη σεζόν μετονομάζεται σε Champions League.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα