Πονηριές Ερντογάν με Έλληνες παίκτες και προπονητές

Καθόλου αθώα η αγορά Ελλήνων ποδοσφαιριστών, μπασκετμπολιστών από το τουρκικό καθεστώς που χρηματοδοτεί τις ομάδες, ο νεοσουλτάνο θέλει να καθυποτάξει πνευματικά τον ελληνικό λαό ότι εκεί είναι παράδεισος, όταν ο τουρκικός λαός πεινάει

Του Χαρίλαου Τουμπιώτη

Βγάζει μία οδηγία αυτό το παγκόσμιο συνδικαλιστικό όργανο των ποδοσφαιριστών, το FIFPro και λέει, μακριά από την Super League 2, μακριά από την Τουρκία, την Ρουμανία, την Σαουδική Αραβία και κανά δυο ακόμα χώρες. Μην υπογράφετε, δηλαδή, γιατί θα χάσετε τα λεφτά σας. Τη Super League 1 την άφησε απ’ έξω αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μου. Για την Τουρκία και τον Ερντογάν θα σου μιλήσω. Ρίξε μια ματιά να δεις, μάστορα, τι έχει περάσει από την Τουρκία. Μιλάμε για τρελό χαμό στο ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Ρωτάω: Διαμαρτυρήθηκε ποτέ κανένας Έλληνας αθλητής ότι του φάγανε τα λεφτά στην Τουρκία; Ποτέ. Μπορεί από άλλους να τους ψειρίζουνε, να μην τους τα δίνουνε, αλλά από Έλληνα, ποτέ. Οι Έλληνες τα παίρνουν κανονικά και στην ώρα τους. Ούτε ένα γρόσι δεν τους χρωστάει ο Ερντογάν.

Και βγαίνεις μια βόλτα στην πιάτσα, να μιλήσεις με κανέναν που ξέρει από αυτά, τα τουρκικά. Τίποτα διπλωμάτες, τίποτα διεθνολόγους, τουρκολόγους και άλλους τέτοιους. Και ρωτάς, τι παίζει κι οι τουρκικές ομάδες έχουν τιγκάρει από Έλληνες αθλητές; Πόσο αθώα είναι αυτή η πολιτική των Τούρκων να κάνουνε παιδομάζωμα από παικταράδες και να τους πληρώνουν στην πένα κι από πάνω; Είναι τυχαίο αυτό το πράγμα; Και παθαίνεις πλάκα μάστορα. Τίποτα δεν είναι τυχαίο, σου λένε, όταν πρόκειται για τον Ταγίπ. Όλα είναι μελετημένα. Έχει το λόγο του που το κάνει αυτό ο Ερντογάν.

Και λες τώρα εσύ. Μισό λεπτό, ρε μάστορα. Δηλαδή, έχει λόγο ο Ερντογάν, άμα η Αλάνια πάρει τον Τζαβέλα και τον Μπακασέτα και η Ανκαραγκούτσου τον Χατζηγιοβάννη; Σιγά, μην ασχοληθεί ο νεοσουλτάνος με τις μεταγραφές της Χατάισπορ. Άλλη δουλειά δεν είχε.

Κι εκεί, μάγκα μου, ανακαλύπτεις απ αυτά που του λένε, ότι υπάρχει εξήγηση που οι τουρκικές ομάδες παίρνουν και τον Ιτούδη και τον Μπακασέτα και ό,τι άλλο καλό κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά. Μιλάμε για φοβερά πράγματα. Άκου, να δεις.

Ο Ερντογάν, σου λένε, θέλει να την βάλει από κάτω την Ελλάδα. Αυτός είναι ο στόχος του. Προτεκτοράτο θέλει να την κάνει. Τι νεοσουλτάνος θα ήτανε, άμα δεν σκεφτότανε έτσι. Και το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, σου λένε, είναι ο πιο ασφαλής τρόπος να βάλει από κάτω τους Έλληνες πρώτα στο μυαλό και μετά με τα όπλα, αν χρειαστεί.

Και στο συνεχίζει ο κύριος γνώστης του θέματος. Οι Έλληνες, σου λέει, κάνουνε σαν τρελοί για το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Μάλιστα. Και βλέπουνε ότι ό,τι καλό έχουν, τους φεύγει για την Τουρκία. Τι θα σκεφτούνε, σου λέει; Ότι φεύγουν από την ψωροκώσταινα και πάνε για περισσότερα λεφτά στην Τουρκία. Και σου περνάει στο υποσυνείδητο, σου λέει, ότι είσαι φτωχομπινές και η Τουρκία είναι ο παράδεισος για τους Έλληνες, που πάνε εκεί για να βγάλουνε περισσότερα φράγκα.

Μιλάμε, δηλαδή, ότι ο Ερντογάν είναι μεγάλος σατανάς. Κι άντε, σου λέει ο κύριος τουρκολόγος, τον καιρό που έτρεχαν τα λεφτά από τα μπατζάκια των τουρκικών ομάδων, παίρνανε και παικταράδες απ’ όλο τον κόσμο και από την Ελλάδα. Κοίτα την λίστα να δεις. Και τον καιρό εκείνο τι έκανε ο Ερντογάν; Το’ χε γράψει η «Α» και η iapopsi.gr, ότι έδινε δάνεια στο αβέρτο στις ομάδες και τους έχτιζε καινούργια γήπεδα. Χλίδα κανονική.

Και μετά τα πολλά, ήρθανε τα λίγα. Ο λαός δεν έχει να φάει τώρα, αλλά οι ομάδες τους συνεχίσουνε κανονικά να παίρνουν Έλληνες. Ο Ιτούδης είναι ο προπονητής της εθνικής Ελλάδας στο μπάσκετ και της Φενέρμπαχτσε. Ο Χατζηγιοβάνης πήγε στην Τουρκία, ο πρώην προπονητής του Παναθηναϊκού στο μπάσκετ Δημήτρης Πρίφτης πήγε στην Τόφας. Και πως συνεχίσουν να δαπανούνε μεγάλα ποσά οι τουρκικές ομάδες; Καταχρεωμένες στο κράτος είναι που συνεχίζει, όμως, να τσοντάρει, ειδικά όταν πρόκειται για Έλληνες παίκτες και προπονητές.

Μιλάμε για φοβερά πράγματα. Ο Ερντογάν έχει σκοπό να υποτάξει τους Έλληνες στο πνεύμα, σου λέει και μετά, θα είναι όλα εύκολα.

Συνεχίζει το βιολί του ο νεοσουλτάνος. Πάμε παρακάτω. Και πως τους συμπεριφέρονται τους Έλληνες παίκτες και προπονητές στην Τουρκία; Με τον καλύτερο τρόπο. Ρώτα τον Μπακασέτα, τον Πέλκα,  τον Ιτούδη, τον Ρεντζιά παλιά, τον Κόματο, τον Κίτσιου, τον Γούτα, τον Μήτρογλου, τον Φάνη Γκέκα και τους άλλους. Δεν υπάρχει περίπτωση να τους αγγίξει κανένας. Όποιος τολμήσει να το κάνει, περνάνε τα καρακόλια και τον μπουτζουριάζουνε στο πιτς φυτίλι. Δεν υπάρχουνε οι Γκρίζοι Λύκοι στην Τουρκία; Παντού υπάρχουν. Γιατί δεν ακούστηκε ποτέ, ότι τα έβαλαν με τους Έλληνες παίκτες ή προπονητές; Γιατί είναι στο κόλπο, σου λένε οι διεθνολόγοι, που τα έχουν σπουδάσει όλα αυτά τα Ερντογανικά, μιλάνε και τα τουρκικά για να καταλαβαίνουν καλύτερα τις συμπεριφορές τους.  Κανένα παράπονο. Ίσια – ίσα που τους περιποιούνται κιόλας.

Και τώρα, θα πεις, εκεί στην Τραπεζούντα που παίζουνε ο Μπακασέτας με τον Σιώπη, είναι όλοι οι κάτοικοι στο κόλπο του Ερντογάν; Όχι, ρε. Κι εκεί, απλοί άνθρωποι είναι. «Εισέπραξα πολύ αγάπη στην Τουρκία», τόνισε πρόσφατα σε δηλώσεις του ο Τάσος Μπακασέτας. Κι όταν η Τράμπζνσπορ πήρε το πρωτάθλημα, ο Μπακασέτας μπήκε στα πανηγύρια με την ελληνική σημαία και χόρεψε το ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας. Και χειροκροτήθηκε. Κάπου πήγανε να τον παγιδέψουνε οι Τούρκοι δημοσιογράφοι, οι βαλτοί του καθεστώτος με τα ελληνοτουρκικά και ο Τάσος του απάντησε «εγώ μιλάω μόνο για ποδόσφαιρο». Μετά, όμως, αυτός κι ο Σιώπης κράτησαν την τουρκική σημαία και δυο Τούρκοι συμπαίκτες τους την ελληνική. Αδέρφια και καλά, δεν μας χωρίζει τίποτα. Επιτηδευμένο εκατό τα εκατό σου λέει ο τουρκολόγος. Είμαστε αδέρφια, αλλά θέλουμε και το μισό Αιγαίο, αφού είμαστε αδέρφια.

Άπαξ, όμως και ρωτήσεις τον απλό κόσμο, αν θέλουνε να κάνουνε πόλεμο με την Ελλάδα σου απαντάνε «έτσι και κάνουμε πόλεμο, θα δυστυχήσουμε και οι δυο». Μην νομίζετε ότι όλοι οι Τούρκοι θέλουνε να αρχίσουνε τα μπάμπα μπούμπα στο Αιγαίο.

Πάμε στο ωραίο. Ο διεθνολόγος – τουρκολόγος μου τα θύμισε, δηλαδή. Την τελευταία χρονιά του Σλούκα στην Φενέρπαχτσε, σε κάποια στιγμή, πριν από ένα ματς, βγάλανε ένα πανό οι παίκτες της Φενέρ στο γήπεδο, για τα 85 χρόνια από τον θάνατο του Κεμάλ. Στον Σλούκα δεν είχαν πει τίποτα απολύτως οι της Φενέρ. Ούτε τι έγραψε το πανό. Ο Σλούκας την ψυλλιάστηκε την δουλειά και δεν το κράτησε. Το δικαιολόγησε όταν ήρθε στην Ελλάδα: «Όφειλα να σεβαστώ και την καταγωγή μου και την ιστορία της χώρας μου. Η γιαγιά μου είναι από την Σμύρνη. Διώχθηκε από τον Ατατούρκ. Ε, δεν μπορούσα να σηκώσω εγώ το πανό για τα 85 χρόνια από τον θάνατό του. Η Τουρκία έχει την ιστορία της, σεβαστή, αλλά έχω και εγώ δική μου ιστορία». Φαντάσου, μάστορα, να το είχε κρατήσει το πανό ο Σλούκας, τι θα γινότανε. Θα έλεγε το καθεστώς, ότι οι Έλληνες υποκλίθηκαν στο μεγαλείο του Κεμάλ και άλλες τέτοιες παπαριές. Και στην Ελλάδα, μπορεί να τον βρίζανε τον Σλούκα, αλλά υποσυνείδητα, μάστορα, θα είχε καρφωθεί ότι αφού ολόκληρος Σλούκας το έκανε αυτό, άρα, μας έχουν πάρει παραμάζωμα οι Τούρκοι και μας κάνουνε ό,τι θέλουνε. Μεγάλο πράγμα η ψυχολογία, μάστορα. Καλό θα είναι ο Ιτούδης να το έχει υπ όψιν του στην Φενέρ μη φάει καμιά μπαμπεσιά.

Ποδόσφαιρο

Χατζηγιοβάννης: Ανκαραγκούτσου

Μπακασέτας: Αλάνια, Τράμπζνσπορ

Σιώπης: Αλάνια, Τράμπζνσπορ

Τζαβέλας: Αλάνιασπορ

Γκέκας: Σάμπσουνσπορ

Αβρ. Παπαδόπουλος: Τράμπζνσπορ

Τζιώλης: Καϊσερίσπορ

Μανιάτης: Αλάνιασπορ

Μήτρογλου: Γαλατάσαραϊ

Πέλκας: Φενέρμπαχτσε

Κίτσιου: Γκαζιαντέσπορ

Κολοβέτσιος: Καϊσερίσπορ

Χατζηισαϊας: Ρίζεσπορ

Γούτας: Σίβασπορ

Κατράνης: Χατάισπορ

Μάνος: Μπαντίρμασπορ

Κουτρουμπής: Μπαντίρμασπορ

Μπάσκετ

Ιτούδης: Φενέρμπαχτσε

Σλούκας: Φενέρμπαχτσε

Ρετζιάς: Φενέρμπαχτσε

Κακιούζης: Εφές

Κόματος: Μερσίν

Ταπούτος: Ολίν

Δικαιουλάκος: Φενέρμπαχτσε

Ζούρος: Εφές

Αγγέλου: Εφές

Δέδας: Μπασάκσεχιρ

Πιστιόλης: Μπάνβιντ

Χατζηδάκη: Χατάισπορ

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα