Αύξηση επιτοκίων ΕΚΤ: Τι θα γίνει με τις δόσεις στεγαστικών-επιχειρηματικών δανείων

Η αύξηση των επιτοκίων σε ποσοστό 0,75% για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΚΤ αλλάζει το σκηνικό, φέρνοντας τους δανειολήπτες αντιμέτωπους με "τσιμπημένες" δόσεις

«Τσιμπημένες» θα είναι οι μηνιαίες δόσεις που θα κληθούν να καταβάλουν οι δανειολήπτες με στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να αυξήσει – για πρώτη φορά στην ιστορία της – το βασικό της επιτόκιο κατά 75 μονάδες βάσης, με συνέπεια αυτό να διαμορφώνεται στο 1,25%.

Μολονότι η ίδια εκτιμά πως η επίμαχη πολιτική θα βοηθήσει στην τιθάσευση του πληθωρισμού, ο οποίος «άγγιξε» το 9,1% στην Ευρωζώνη, με τα ποσοστά να κυμαίνονται από το 6,5% στη Γαλλία έως το 25,2% στην Εσθονία, εντούτοις δεν είναι λίγοι οι αξιωματούχοι, τόσο εκτός, όσο και εντός ελληνικής επικράτειας που εκφράζουν ανοιχτά την αντίθεσή τους σε μία τέτοια επιθετική αύξηση.

Ενδεικτικά, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Γιάννης Στουρνάρας, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Econostream υπογράμμισε πως δεν θα έβλεπε ευνοϊκά μία αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης. «Μία υπέρμετρα επιθετική αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε γρήγορα να γυρίσει μπούμερανγκ, κλονίζοντας την αξιοπιστία της ΕΚΤ και προκαλώντας χωρίς λόγο ζημιά στην οικονομία. Αυτό, όμως, δεν είναι το μοναδικό επιχείρημα υπέρ μιας προσέγγισης με αυστηρώς «διαδοχικά βήματα».

Η εξαιρετικά υψηλή αβεβαιότητα και το γεγονός ότι ο πληθωρισμός σήμερα στην Ευρώπη προέρχεται αποκλειστικά από την πλευρά της προσφοράς, επίσης, επιβάλλουν προσοχή και σύνεση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, πάντως, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε μία ακόμα αύξηση – ενδεχομένως κατά, επίσης, 75 μονάδες βάσης – των επιτοκίων, εφόσον οι προοπτικές για τον πληθωρισμό δικαιολογούν ένα επιπλέον μεγάλο βήμα.

Οι πληροφορίες αυτές επιτείνουν την ανησυχία, αναφορικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μία τέτοια πολιτική αφενός, σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και αφετέρου, στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα