Αλλάζει τακτική το ΠΑΣΟΚ

«Η επίθεση Ανδρουλάκη στον Στόλτενμπεργκ απάντηση στα παραμύθια περί παρακολούθησης για εθνικούς λόγους», λένε από την Χαριλάου Τρικούπη

Και τώρα παίζουμε μπάλα σε όλο το γήπεδο. Με αυτό το σκεπτικό και με αφορμή τις χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις το ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες ημέρες φαίνεται σα να ξυπνά από τον λήθαργο των υποκλοπών και υψώνει τους τόνους έναντι της κυβέρνησης επί όλων των θεμάτων.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Οι τοποθετήσεις του ΠΑΣΟΚ ήταν επί όλων των θεμάτων και για την οικονομία και για την παιδεία και για τις συντάξεις, ενώ κατατέθηκαν και τρεις τροπολογίες για την λειτουργία της ΕΥΠ, αλλά και την αναβάθμιση του ρόλου της ΑΔΑΕ. Συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ με τις τρεις τροπολογίες ζητά:

  • Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών να μεταφερθεί ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, και προσωπικού στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη.
  • Να αποκατασταθεί ο ρόλος της ΑΔΑΕ ως προς την άρση του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφαλείας, επεκτείνοντας στις περιπτώσεις αυτές τη δυνατότητα γνωστοποίησης της επιβολής του μέτρου αυτού στους θιγομένους. Επαναφέρεται συνεπώς το προηγούμενο καθεστώς, το οποίο ίσχυε αδιαλείπτως από το 1994 έως το 2021, όταν η ΑΔΑΕ αποψιλώθηκε από την αρμοδιότητά της αυτή, οδηγώντας την υπό τον Πρωθυπουργό ΕΥΠ σε ένα καθεστώς «πανοπτικής» ασυδοσίας.
  • Η διάταξη που επιβάλλει την άρση του απορρήτου, να περιέχει τα ακόλουθα στοιχεία: α) το όργανο που διατάσσει την άρση, β) τη δημόσια αρχή ή τον εισαγγελέα ή τον ανακριτή που ζητούν την επιβολή της άρσης, γ) τον σκοπό της επιβολής της άρσης δ) τα μέσα ανταπόκρισης ή επικοινωνίας στα οποία επιβάλλεται η άρση, ε) την εδαφική έκταση εφαρμογής και τη χρονική διάρκεια της άρσης, στ) την ημερομηνία έκδοσης της διάταξης, ζ) το όνομα του προσώπου ή των προσώπων κατά των οποίων λαμβάνεται το μέτρο της άρσης και τη διεύθυνση διαμονής τους, εφόσον είναι γνωστή, η) την αιτιολογία επιβολής της άρσης.

Η οικονομία

Όπως είπαμε το ΠΑΣΟΚ ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και την οικονομία. Η Χαριλάου Τρικούπη έλαβε αφορμή από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat για τα ποσοστά φτώχιας.

Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ  με ανακοίνωση του Τομέα Οικονομικών του κόμματος επικρίνει τη κυβέρνηση της Ν.Δ., υποστηρίζοντας ότι «έπειτα από τις μεγαλύτερες δημοσιονομικές επεκτάσεις στην Ε.Ε., η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν έχει καταφέρει να στηρίξει τα εισοδήματα των πολιτών και να μειώσει το ποσοστό κινδύνου φτώχειας στη χώρα μας».

Ο Τομέας Οικονομικών αναφέρει επίσης ότι «σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat για τα εισοδήματα στην ΕΕ, καταδεικνύεται ότι ενώ σε όλα σχεδόν τα κράτη μέλη τα μέτρα στήριξης των κυβερνήσεων απέφεραν σημαντικές αυξήσεις για τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος το 2021, η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των τεσσάρων χωρών όπου καταγράφεται αύξηση του ποσοστού φτώχειας στην περίοδο 2019-2021. Σε αντίθεση με χώρες όπως η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Λιθουανία και η Ρουμανία που κατάφεραν να μειώσουν τον κίνδυνο φτώχειας, η ελληνική κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς, παρά τα 50 δισεκατομμύρια που δαπάνησε, να προστατέψει την κοινωνία και ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους».

Επίσης συμπληρώνει ότι «το οικονομικό επιτελείο πανηγυρίζει για την αύξηση των καταθέσεων που τροφοδοτήθηκε από τα οριζόντια μέτρα στήριξης αλλά και για την ανάκτηση του χαμένου ΑΕΠ της πανδημίας που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην κατανάλωση και την αύξηση των εισαγωγών».

Και στο εξωτερικό

Την ίδια ώρα στο ΠΑΣΟΚ αναδεικνύουν με κάθε τρόπο την ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, όπου έγινε παρουσία του γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Και αυτό διότι όπως λένε από την Χαριλάου Τρικούπη «είναι και μία απάντηση στα παραμύθια που λένε από την κυβέρνηση ότι παρακολουθούσαν τις συνομιλίες του κ. Ανδρουλάκη για εθνικούς λόγους. Τώρα έχουν να πουν τίποτα

Και για να λέμε και του στραβού το δίκιο η επίθεση του Νίκου Ανδρουλάκη κατά του Γενς Στόλτενμπεργκ ήταν σφοδρή. Είχε προηγηθεί η παρέμβαση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, ο οποίος τάχθηκε κατά της ευρωπαϊκής άμυνας. Προφανώς αυτό «άναψε» τον κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος πολλάκις έχει ταχθεί υπέρ μίας ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης και κατηγόρησε τον κ. Στόλτενμπεργκ για φιλοτουρκικά παιχνίδια.

«Η Τουρκία και μάλιστα ο Πρόεδρος της μιμείται τον αναθεωρητισμό και τον αυταρχισμό του Πούτιν. Ο Ερντογάν συχνά μιλά κατά της Συνθήκης της Λωζάννης και μάλιστα φτάνει στο σημείο να αμφισβητεί ευθέως ακόμη και την εθνική μας κυριαρχία. Παραβιάζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο με πρόσφατο παράδειγμα τις παράνομες δραστηριότητες στα Βαρώσια. Ενώ υποδύεται τον υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, υπονομεύει το κράτος δικαίου με θύματα χιλιάδες πολίτες στο εσωτερικό της χώρας του. Κάθε μέρα έχουμε μια σκληρή δήλωση πολεμικού χαρακτήρα εις βάρος της Ελλάδας. Μάς προκαλεί εντύπωση που δεν βλέπετε τον ελέφαντα στο δωμάτιο!. Πολλές φορές οι δηλώσεις σας ηχούν στα αυτιά του ελληνικού λαού ως δηλώσεις Πόντιου Πιλάτου. Λέτε ότι είναι αναγκαίο τα ευρωπαϊκά κράτη να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες επενδύσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων για να ενισχύσουν την άμυνά τους απέναντι σε εξωτερικούς κινδύνους. Κι όμως, δεν έχουμε δει την έμπρακτη αλληλεγγύη σας ούτε ανάλογες πρωτοβουλίες, που θα απαντούσαν στην κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα εις βάρος της Ελλάδας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Από την Χαριλάου Τρικούπη εκφράζουν την απορία «για ποιον λόγο ο πρωθυπουργός δεν έχει μιλήσει σε τόσο αυστηρό ύφος στον Στόλτενμπεργκ, αλλά τον αφήνουν να λαμβάνει ίσες αποστάσεις με την Τουρκία παρά το γεγονός ότι οι γείτονες μας ολοένα και αυξάνουν τα ντεσιμπέλ της προκλητικότητας;»

Επίσης στο ΠΑΣΟΚ είναι πυρ και μανία με ΜΜΕ που υποστηρίζουν ότι ο Σωτήρης Σέρμπος παραιτήθηκε από διπλωματικός σύμβουλος του Νίκου Ανδρουλάκη διότι δεν συμφωνούσε με την στροφή στην γραμμή του κόμματος για το ουκρανικό. Από την Χαριλάου Τρικούπη διαμηνύουν ότι «από τον κ. Σέρμπο ζητήθηκε η παραίτηση του διότι είχε υποπέσει σε δύο ατοπήματα». Είχε δύο συναντήσεις χωρίς να τις γνωρίζει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Η μία ήταν με τον πρώην διευθυντή γραφείου του πρωθυπουργού τον Ιούνιο, τον Γρηγόρη Δημητριάδη και η άλλη με τον Τούρκο πρέσβη. «Αν συνεχιστούν τα ψέματα θα ζητηθεί από τον κ. Σέρμπο να εξηγήσει δημοσίως για ποιο λόγο έγιναν αυτές οι συναντήσεις και μάλιστα κρυφά από τον πρόεδρο του κόμματος», διαμηνύουν από την Χαριλάου Τρικούπη.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα