ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ: Δίαυλοι υπάρχουν, αλλά μέχρι εκεί…

Η Αθήνα έχει δείξει κάποια διάθεση να «χορέψει» στους ρυθμούς ενός διαλόγου, ωστόσο μία νέα συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, εν μέσω προεκλογικών περιόδων σε Ελλάδα και Τουρκία, μοιάζει σχεδόν αδύνατη

Πολλοί ειδικοί επί των Ελληνοτουρκικών εκφράζουν ανησυχία για την αυξανόμενη ένταση εκ μέρους των Τούρκων, αλλά και το γεγονός ότι δεν υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Κι όμως η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Ναι μεν δεν υφίσταται  κάποιο επίσημο «τραπέζι» μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, αφού διερευνητικές, Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών αλλά και επίσημες συναντήσεις στο πλαίσιο της προώθησης της θετικής ατζέντας έχουν μπει στον «πάγο» μετά το «Μητσοτάκης γιοκ». Ωστόσο τα τηλέφωνα ανάμεσα σε Νίκο Παναγιωτόπουλο και Χουλουσί Ακάρ συνεχίζουν να χτυπούν ακόμα, έστω και για ευχές ή εκφράσεις συμπαράστασης μετά από φυσικές καταστροφές. Το ίδιο συμβαίνει και μεταξύ Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που επίσης ανταλλάσσουν μηνύματα, ωστόσο προσέχουν να μη συναντηθούν ούτε κατά τύχη σε διεθνή φόρα που συμμετέχουν, προς αποφυγή παρεξηγήσεων. Διάλογος υπάρχει και σε επίπεδο διπλωματών, αφού πληροφορίες αναφέρουν ότι ο τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, Μπουράκ Οζούγκεργκιν, δεν έχει σταματήσει να περνάει την πόρτα του ΥΠΕΞ και να έχει συναντήσεις με στόχο όταν χρειαστεί να σπάσει ο πάγος στο άψε σβήσε.

Η πρόσφατη συνάντηση της διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Άννας Μαρίας Μπούρα με τον εκπρόσωπο του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, με γερμανική διαμεσολάβηση, παρουσία του συμβούλου του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, του Γενς Πλέτνερ, στις Βρυξέλλες είχε τη δική της βαρύτητα. Θεωρείται σημαντική ως κίνηση, αφού ήταν η πρώτη μετά το «Μητσοτάκης γιοκ» και την αποχώρηση της Ελένης Σουρανή από το Μαξίμου για την ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη. Ωστόσο καμία συνάντηση δεν μπορεί να λειτουργήσει εάν δεν το θέλουν οι ηγέτες των δύο χωρών. Η Αθήνα έχει δείξει κάποια διάθεση να «χορέψει» στους ρυθμούς ενός διαλόγου, ωστόσο μία νέα συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, εν μέσω προεκλογικών περιόδων σε Ελλάδα και Τουρκία, μοιάζει σχεδόν αδύνατη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα