«Ψήνουν» τον Αλέξη να τη χαρίσει στον Παύλο

Κύμα συμπαράστασης στον Πολάκη από όλες τις φυλές του ΣΥΡΙΖΑ για να μην διαγραφεί ο «αψύς Σφακιανός»

Η τραγωδία στα Τέμπη με το σιδηροδρομικό δυστύχημα και το τριήμερο εθνικό πένθος που κηρύχθηκε ανέβαλε και τις αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα για τον Αλέξη Τσίπρα.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Και μιλάμε για πρόβλημα για τον κ. Τσίπρα, διότι ναι μεν ο ίδιος παρέπεμψε τον αψύ Σφακιανό στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος, αλλά όπως φάνηκε από την πρώτη στιγμή της παραπομπής υπήρξαν πολλές εσωκομματικές αντιδράσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στελέχη των «53+» που απαρτίζουν την λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ είχαν συγκρουστεί ουκ ολίγες φορές με τον Πολάκη, τώρα ζητούν να μην διαγραφεί.

Αυτό το κύμα συμπαράστασης για τον Πολάκη είναι μεγάλο εντός του ΣΥΡΙΖΑ και σίγουρα είναι ένα μήνυμα προς την ηγεσία. Φυσικά υπέρ του Πολάκη είχαν ταχθεί και πολλοί εκ των προεδρικών με τους οποίους διατηρούσε άριστες σχέσεις, καθώς άνηκε στην εν λόγω «φυλή» του κόμματος. Απλά οι «προεδρικοί» των οποίων ηγείται το δίδυμο ΠαππάΣπίρτζη έχουν απ’ ευθείας επαφή με τον Αλέξη Τσίπρα και όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές έχουν αναλάβει να «μαλακώσουν» τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος νιώθει ότι ο Κρητικός βουλευτής είναι ανεξέλεγκτος.

Ο Παύλος Πολάκης από το 2012 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούσε το ρεσάλτο για την εξουσία είχε το ελεύθερο από τον Τσίπρα να μιλάει όπως θέλει, να φέρεται αντισυμβατικά, αλλά και να υβρίζει ακόμη και τους εσωκομματικούς αντιπάλους του προέδρου του κόμματος. Ποιος άραγε λησμονεί τι έλεγε για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο; Τον κατηγορούσε ότι κακώς άφησε το μαξιλάρι στα δημόσια ταμεία, ενώ γνώριζε ότι έλεγε ψέματα και ότι το μαξιλάρι το επέβαλαν οι δανειστές με το 3ο μνημόνιο. Όπως όλοι κατανοούν ότι οι κραυγές του Πολάκη κατά των πάντων ικανοποιούσε σε μεγάλο βαθμό τον Αλέξη Τσίπρα. Και γι’ αυτό το λόγο τον δικαιολογούσε έχοντας πει την φράση «είναι αψύς Σφακιανός».

Τώρα δεν βολεύει

Τι άλλαξε και ο Τσίπρας απομακρύνθηκε από τον Πολάκη; Η διεύρυνση που τόσο πολύ θέλει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τίθεται εν αμφιβόλω. Ουκ ολίγοι που προέρχονται από την Προοδευτική Συνεργασία διαμαρτύρονταν ολοένα και πιο έντονα για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας. Συν τοις άλλοις οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Πολάκης και ο «πολακισμός» αποτρέπει τους κεντρώους  να συμπορευθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης σε κάποιες κουβέντες με το ΠΑΣΟΚ για μετεκλογική συνεργασία, προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας, στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη έθεταν επιμόνως θέμα Πολάκη.

Όλα αυτά έχουν οδηγήσεις αρκετούς μήνες τον κεντρικό κομματικό μηχανισμό να αβαντάρει στα Χανιά τον Γιώργο Σταθάκη σε βάρος του Πολάκη. Ήδη οι δημοσκοπήσεις στο νομό Χανίων δείχνουν ότι ο Γιώργος Σταθάκης είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί έναντι του Πολάκη. Κάτι που σημαίνει εάν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει δεύτερος, κινδυνεύει να μείνει εκτός Βουλής ο «αψύς Σφακιανός», διότι με βάση το πανελλαδικό αποτέλεσμα το πρώτο κόμμα κερδίζει δύο με τρεις έδρες στο νομό Χανίων, ενώ το δεύτερο πανελλαδικά κόμμα το πολύ να διασώσει μία έδρα.

Από την πλευρά του ο Πολάκης πρότεινε την υποψηφιότητα του φίλου του Μιχάλη Χαιρετάκη, προκειμένου να κόψει ψήφους από τον Σταθάκη, για να μπορέσει ο Πολάκης να βγει πρώτος και να εξασφαλίσει την βουλευτική έδρα. Όταν η επιτροπή ψηφοδελτίων έκοψαν από τη λίστα τον Χαιρετάκη, τότε ο Πολάκης στην κυριολεξία ξέφυγε.

H ρήξη βέβαια προέκυψε μετά από κλιμάκωση της στάσης του Πολάκ. Δεν ήρθε ξαφνικά μετά την ανάρτηση στο Facebook, όταν ο Πολάκης «κρέμασε» τις φωτογραφίες δικαστών και δημοσιογράφων. Το «πρώτο ημίχρονο» παίχτηκε με την απαίτηση Πολάκη να μπει στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά ως υποψήφιος ο Μιχάλης Χαιρετάκης. Ο Πολάκης προτίμησε να συγκρουστεί ανοιχτά, γνωρίζοντας ότι μετά την κόντρα για τον Χαιρετάκη είχε μεγάλη πιθανότητα να καταλήξει όλο αυτό σε ρήξη – και το κάνει επίτηδες προεκλογικά. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ηττηθεί στις εκλογές και μείνει πάλι εκτός κυβέρνησης, τότε θα μπορούσε να τεθεί θέμα ηγεσίας, ή έστω να γίνει μία τέτοια συζήτηση στο κόμμα. Ο Πολάκης τότε θα χρησιμοποιούσε το επιχείρημα «εγώ τα είπα και προεκλογικά», ασκώντας ενδεχομένως κριτική στον Τσίπρα, επειδή εκείνος δεν υιοθέτησε τη σκληρή γραμμή και το πήγε «πολιτισμένα». Επί της ουσίας, εάν ο Πολάκης βλέπει τον εαυτό του ως μελλοντικό ηγέτη ή διεκδικητή της ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, πήγε να εγγράψει την υποθήκη του.

Οι υποστηρικτές

Μετά τα ραγδαία γεγονότα και την εθνική τραγωδία στα Τέμπη έχουν αυξηθεί οι υποστηρικτές του Πολάκη. Μάλιστα κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο Πολάκης μπορεί να ηγηθεί του αγώνα εναντίον της κυβέρνησης. Εξάλλου ας μην λησμονούμε τι είχε δηλώσει πριν από την τραγωδία ο Νίκος Μπελαβίλας ότι «ο Πολάκης έλεγε δημοσίως όλα αυτά που εμείς συζητάμε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ».

Όμως υπάρχει και μία διαφορετική ερμηνεία. Ότι για παράδειγμα εάν τελικά επιλεγεί η διαγραφή, τότε ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ συνολικά δεν πρόκειται να βγουν ζημιωμένοι. Παρά τις όποιες αντιδράσεις στην ΣΥΡΙΖΑικη κοινωνία ο Πολάκης κάνει γκελ μόνο σε ένα μέρος των οπαδών. Τουναντίον τα κέρδη για το κόμμα μπορεί να είναι και βραχυπρόθεσμα. Σίγουρα μακροπρόθεσμα θα είναι όλα πολύ καλύτερα. Και το σημαντικότερο ο κ. Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία απαλλαγμένος από τον Πολάκη να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην κοινωνία με ποιους θα κυβερνήσει και το κυριότερο να προχωρήσει στην πολυσυζητημένη αμφίπλευρη διεύρυνση.

Βέβαια το άδειασμα Πολάκη (εάν ολοκληρωθεί τελικά και με διαγραφή και δεν μείνει στην τιμωρία για μη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια) μπορεί να μην αποδειχθεί αποτελεσματικά διότι γίνεται σε δόσεις. Το ζητούμενο είναι πως ακόμη και εάν απομακρυνθεί ο Πολάκης τι θα γίνει με τον «Πολακισμό» που είναι πολύ ισχυρός εντός του ΣΥΡΙΖΑ;

Ο «Πολακισμός», όμως, ως έκφραση του υπέρτατου λαϊκισμού, της στοχοποίησης ή ακόμη και της συκοφάντησης των αντιπάλων, υπήρξε δομικό, διαχρονικό στοιχείο της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Γι αυτόν τον λόγο, ενώ γίνεται μεγάλη φασαρία για να φύγει ο Πολάκης, ίσως τελικά να μην έχει και τόση σημασία.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα