Θέλει να μείνει εκτός κάδρου ευθυνών

Αυτός είναι ο στόχος τουΠΑΣΟΚ, μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, ενώ ξεκίνησε εκ νέου τις εκδηλώσεις για την παρουσίασης των προγραμματικών του θέσεων

Για την μάχη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ετοιμάζεται το ΠΑΣΟΚ. Έτσι με αίτημα που κατέθεσαν η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος, Ευαγγελία Λιακούλη και ο Χάρης Καστανίδης (είναι μόνιμο μέλος εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ στην Επιτροπή) ζητούν να προσκληθούν κι άλλα πρόσωπα στη συνεδρίαση.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Όπως είναι γνωστό στην Επιτροπή έχουν κληθεί όλοι οι υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών από τότε που υπογράφηκε η σύμβαση «717», δηλαδή ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Χρήστος Σπίρτζης και ο Κώστας Καραμανλής. Και φυσικά ο μεταβατικός υπουργός Γιώργος Γεραπετρίτης. Η συνεδρίαση θα είναι αφιερωμένη στην περιβόητη σύμβαση «717», που αφορά την τηλεδιοίκηση και την σηματοδότηση των σιδηροδρόμων και όπως επισημαίνουν από την Χαριλάου Τρικούπη «η συνεδρίαση με βάση τις προκλήσεις είναι, περιέργως, εξαιρετικά περιοριστική και δεν συμβάλλει στην ενδελεχή έρευνα και αποκάλυψη της αλήθειας».

Γι’ αυτό και το ΠΑΣΟΚ ζητά να καταθέσουν και οι υφυπουργοί Υποδομών και Μεταφορών (Παπαδόπουλος και Καραγιάννης), η επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων Ιωάννα Τσιαπαρίκου. Επίσης ζητά να καταθέσουν οι πρόεδροι και διευθύνοντες συμβούλους του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ (και οι παραιτηθέντες, αλλά και οι μεταβατικοί που τοποθετήθηκαν προ ημερών), όπως και ο πρόεδρος και διευθύνοντας σύμβουλος της Hellenic Train, Ντάριο Λο Μπόσκο και Μαουρίτσιο Καποτόρτο, αντίστοιχα. Τέλος από το ΠΑΣΟΚ θεωρούν ως αναγκαία την παρουσία και των εκπροσώπων του Σωματείου Μηχανοδηγών ΟΣΕ, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών και της Πανελλήνιας Ένωσης Σταθμαρχών ΟΣΕ.

Κρύβεται από το κάδρο

Σε ό,τι αφορά το πώς θα συνεχίσει να πολιτεύεται το ΠΑΣΟΚ για την τραγωδία των Τεμπών, η κεντρική γραμμή είναι προσεκτικοί τόνοι. Ναι στην αυστηρή κριτική χωρίς ακρότητες, καθώς η κοινωνία ακόμη είναι συγκλονισμένη και σε άρνηση. Απλά η Χαριλάου Τρικούπη προσπαθεί να μείνει εκτός κάδρου ευθυνών, δεδομένου ότι η σύμβαση «717» υπογράφηκε το φθινόπωρο του 2014, προς το τέλος της διακυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου κι από τότε έχουν περάσει 8,5 χρόνια όπου το ΠΑΣΟΚ είναι εκτός εξουσίας. Πάνω σε αυτό το αφήγημα κινούνται όλοι στο ΠΑΣΟΚ κι επιτίθενται στην κυβέρνηση, αλλά την ίδια ώρα δεν αφήνουν εκτός κάδρου ευθυνών και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτηριστικά ο εκ των αντιπροέδρων της Βουλής και από τους πιο στενούς συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκης, καθώς μετέχει και στον λεγόμενο πρωινό καφέ, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος με ανάρτησή του στο Facebook, τονίζει πως Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ «μοιάζουν» στο πως χειρίστηκαν τόσο την τραγωδία στο Μάτι, όσο και το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Αναλυτικά ο κ. Κωνσταντινόπουλος έγραψε: «Μου αρέσει να μιλάω με παραδείγματα για το πόσο μοιάζουν Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι θεωρούν ότι αυτός είναι συμψηφισμός. Όμως είναι η πραγματικότητα. Στο Μάτι ο κ. Τσίπρας μίλησε για διαχρονικές ευθύνες, ανέλαβε την πολιτική ευθύνη ο κ. Τόσκας, παραιτήθηκε, αλλά ήταν υποψήφιος στις εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στα Τέμπη ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για διαχρονικές ευθύνες, ανέλαβε την πολιτική ευθύνη ο κ. Καραμανλής, παραιτήθηκε, αλλά θα είναι υποψήφιος στις εκλογές (με τα μέχρι σήμερα δεδομένα). Ακριβώς την ίδια αντιμετώπιση. Μα πως; θα πει κάποιος. Αυτό δείχνουν οι πράξεις. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. να κρυφτούν μέσα από μια επικοινωνιακή αντιπαράθεση και διχασμό χωρίς ουσία». Ήδη το ΠΑΣΟΚ έκανε γνωστή μία δέσμη μέτρων για την λειτουργία των σιδηροδρόμων και του δικτύου στη χώρα μας, αλλά  τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει πιο αναλυτική παρουσίαση. Μία πρώτη αναφορά έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης προχθές στο Ηράκλειο κάνοντας μία παρένθεση στην ειδική εκδήλωση για την οικονομία υπό τον τίτλο «Ανθεκτική οικονομία – Δίκαιη κοινωνία – Ισχυρή Ελλάδα».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέστρεψε στη γενέτειρά του κι έπιασε σταδιακά το νήμα της παρουσίασης των προγραμματικών θέσεων του κόμματος του. Μαζί με το Νίκο Ανδρουλάκη στην κρητική πόλη βρέθηκαν ο Νίκος Χριστοδουλάκης (πρώην Υπουργός, συγγραφέας του κυβερνητικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ κι Επικεφαλής του Ινστιτούτου του κόμματος In Social), ο Δημήτρης Σπυράκος (Γραμματέας Τομέα ιδιωτικού χρέους και προστασίας δανειοληπτών) και ο Δημήτρης Αναστασόπουλος, (αναπληρωτής Γραμματέας ιδιωτικού χρέους).

Μέτρα για το ιδιωτικό χρέος

Για το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους το ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι οι τράπεζες αντί της διευκόλυνσης των ρυθμίσεων με βάση τις πραγματικές δυνατότητες των δανειοληπτών, προβαίνουν μαζικά στην πώληση των δανείων, χιλιάδες πλειστηριασμοί κατοικιών επισπεύδονται από τις εταιρείες που έχουν αγοράσει τα δάνεια αποβλέποντας σε γρήγορο κέρδος, ενώ ο εξωδικαστικός μηχανισμός αποτυγχάνει. «Σε αυτή την εξαιρετικά δυσχερή συγκυρία, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στέκεται στο πλευρό της κοινωνίας, με ρεαλιστικές προτάσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας και την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους συνολικά», υποστηρίζουν ηγεσία και στελέχη του ΠΑΣΟΚ και εισηγούνται:
* Επαναφορά της προστασίας της κύριας κατοικίας για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά με επικαιροποιημένα κριτήρια και ασφαλείς διαδικασίες, παρέχοντας τη δυνατότητα στον δανειολήπτη να αποπληρώσει σε μία ρύθμιση που μπορεί να φτάνει μέχρι τα 35 χρόνια το ποσό που οι πιστωτές θα εισέπρατταν από τη ρευστοποίησή της.

* Αντίστοιχη προστασία της αγροτικής περιουσίας, ώστε να διαφυλαχθεί η παραγωγική δύναμη των αγροτών μας.

* Αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου με έμφαση στην εξυγίανση και διάσωση των επιχειρήσεων.

* Ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών για χρέη σε εφορία και ΕΦΚΑ σε 120 δόσεις, με διαγραφή προσαυξήσεων αλλά και δυνατότητα «κουρέματος» της οφειλής, εφόσον τηρηθεί η ρύθμιση.
* Καθιέρωση του δικαιώματος προαίρεσης των δανειοληπτών στην αγορά του δανείου τους πριν από τη μεταβίβαση στα funds.

* Προστασία των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο, με τον περιορισμό στο ένα τρίτο της ευθύνης τους από την αλλαγή της συναλλαγματικής ισοτιμίας.
* Περιορισμό της ευθύνης των εγγυητών ανάλογα με την τιμή αγοράς της απαίτησής τους από τα funds.
* Όρια στην κερδοφορία των funds για βιώσιμες ρυθμίσεις προς τους δανειολήπτες καθώς αγοράζουν τα δάνεια στο 15% με 20% της αξίας τους και τα πωλούν στο 80% με 90%.
* Ουσιαστική διαπραγμάτευση με τις τράπεζες και λήψη μέτρων για την απάλειψη και αποτροπή των αυξήσεων στα επιτόκια των δανείων των αδύναμων νοικοκυριών.
* Μείωση των περιθωρίων κέρδους των τραπεζών για τους συνεπείς δανειολήπτες.
* Καθιέρωση δεσμευτικών κωδίκων δεοντολογίας και εξωδικαστικών μηχανισμών ρύθμισης, με ουσιαστικά δικαιώματα και δυνατότητες προσφυγής των δανειοληπτών.
* Νέο πλαίσιο λειτουργίας για τους servicers με σεβασμό στα δικαιώματα των δανειοληπτών.
* Ίδρυση πανελλαδικού δικτύου για την παροχή δωρεάν εξατομικευμένων συμβουλών σε καταναλωτές για την αντιμετώπιση των οικονομικών δυσχερειών και την πρόληψη της υπερχρέωσης.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα