Ως την Πέμπτη η απόφασης για τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών

«Τίτλοι τέλους» αναμένεται να πέσουν την ερχόμενη Πέμπτη στο δικαστικό σίριαλ της επαναπρόσληψης των απολυμένων καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών. Εντός των προσεχών εικοσιτετράωρων ο Άρειος Πάγος αναμένεται να αποφανθεί για το αν θα παραμείνει σε ισχύ η απόφαση του Πρωτοδικείου που διέταξε την επαναπρόσληψή τους. Σε συνεδρίαση που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών συζητήθηκε η προσφυγή του υπουργείου Οικονομικών κατά της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου (υπ΄ αριθμ. 1584/2014 ) που έκρινε ότι η διαθεσιμότητα στην οποία τέθηκαν, λόγω κατάργησης των θέσεων τους, συνιστά άκυρη καταγγελία των εργασιακών τους συμβάσεων.

Οι εκπρόσωποι του Δημοσίου που παρίσταται δια του υπουργείου Οικονομικών υποστήριξαν ότι το δικαστήριο ήταν αναρμόδιο να κρίνει την υπόθεση καθώς εμπίπτει στη δικαιοδοσία των πολιτικών δικαστηρίων. Περαιτέρω υποστήριξε ότι το Πρωτοδικείο ερμήνευσε λάθος την νομοθεσία καθώς η κατάργηση των θέσεων των καθαριστριών συνεπάγεται αυτοδίκαιη λύση της σύμβασης εργασίας τους και όχι τη υπαγωγή τους σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η κατάργηση των θέσεών τους έγινε για λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος, που υπαγορεύουν τον περιορισμό των υπηρετούντων στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα υπαλλήλων. Σκοπός αυτού του μέτρου είναι να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η οικονομική κρίση.
Από την πλευρά του, μετά το πέρας της διαδικασίας, ο συνήγορος των καθαριστριών Γιάννης Καρούζος δήλωσε: «Το δημόσιο δεν προσκόμισε σε κανένα οικονομικό στοιχείο που να δείχνει ότι προκύπτει βλάβη σε βάρος του δημοσίου από την επανατοποθέτηση των καθαριστριών στο υπουργείο. Δεν κρίνεται ο θεσμός της διαθεσιμότητας σήμερα. Οι καθαρίστριες δεν έχουν το δικαίωμα της κινητικότητας και αυτό κρίνεται. Οι γυναίκες αυτές δικαιώθηκαν επειδή όταν απολύθηκαν δεν πήραν αποζημίωση».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα