Συνομιλίες με τους Ταλιμπάν θα ξκινήσουν οι ΗΠΑ

Απευθείας επαφές με τους Ταλιμπάν, με στόχο την εξεύρεση διπλωματικής λύσης στο Αφγανιστάν, θα ξεκινήσουν σύντομα οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως ανακοίνωσαν την Τρίτη αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου. Η πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών αναμένεται να λάβει χώρα «εντός ημερών» στην Ντόχα του Κατάρ, όπου οι Ταλιμπάν θα ανοίξουν σύντομα πολιτικό γραφείο.

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, ανακοίνωσε πως η κυβέρνησή του θα συμμετάσχει στις διαβουλεύσεις, με την Καμπούλ να στέλνει δική της αντιπροσωπεία στην Ντόχα.

Η είδηση για την εκκίνηση απ’ ευθείας επαφών μεταξύ των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν έρχεται την ημέρα που οι NATOϊκές δυνάμεις παρέδωσαν την ευθύνη για την ασφάλεια σε ολόκληρο το Αφγανιστάν στις τακτικές δυνάμεις.Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι σε ανακοίνωσή τους οι Ταλιμπάν θα αντιτίθενται στη χρήση του αφγανικού εδάφους για επιθέσεις σε άλλες χώρες και ότι στηρίζουν την ειρηνευτική διαδικασία.

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ αναμένεται να ζητήσουν από τους Ταλιμπάν να κόψουν τους δεσμούς τους με την Αλ Κάιντα, να αποκηρύξουν τη βία και να αποδεχθούν το αφγανικό Σύνταγμα (που περιλαμβάνει διατάξεις για την προστασία των γυναικών και των μειονοτήτων).

Αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας είπε ότι «πρόκειται για το πρώτο βήμα σε έναν πολύ μακρύ δρόμο».

Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν με την προϋπόθεση ότι οι Ταλιμπάν θα αποκηρύξουν τη βία, θα διακόψουν τους δεσμούς τους με την Αλ Κάιντα και θα σεβαστούν το αφγανικό σύνταγμα, μεταξύ άλλων τις διατάξεις για τα δικαιώματα γυναικών και μειονοτήτων.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα