Οι δέκα «πράσινες» εντολές

Στον Παναθηναϊκό δεν είχαν υπολογίσει την περσινή πορεία της ομάδας. Είναι γεγονός πως οι προσδοκίες του περασμένου καλοκαιριού ήταν κατά πολύ χαμηλότερες του αποτελέσματος.

Η κατάκτηση του Κυπέλλου και της 2ης θέσης στο πρωτάθλημα, που οδηγεί στα προκριματικά για το Champions League, αύξησε κατακόρυφα τις υποχρεώσεις της «πράσινης» διοίκησης, η οποία εκ των πραγμάτων δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθεί. Το πλάνο της εξυγίανσης, οικονομικής και όχι μόνο, ήταν με βάθος πενταετίας. Σε καμία περίπτωση δεν ανέμεναν ο Αλαφούζος και οι συνεργάτες του –ούτε και μπορούσαν να είναι έτοιμοι– τις υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν από την ομολογουμένως εξαιρετική περσινή σεζόν.

Το όλο θέμα ξεπερνά το όριο της καλής διαχείρισης, καθώς οι απαιτήσεις που προκύπτουν –κυρίως– από την κατάκτηση της 2ης θέσης στο πρωτάθλημα, σε συνδυασμό με τις εξαιρετικά βαριές οικονομικές υποχρεώσεις-εκκρεμότητες του παρελθόντος, καθιστούν την αποστολή της διοίκησης του «τριφυλλιού» πολύ δύσκολη, αν όχι ακατόρθωτη. Για να γίνουμε πιο… απλοί στα γραφόμενά μας, η δεδομένη κατάσταση δεν επιτρέπει στη διοίκηση του Παναθηναϊκού να καλύψει τις απαιτήσεις σε όλα τα μέτωπα. Είναι υποχρεωμένη να διατηρήσει το αρχικό πλάνο, δηλαδή αυτό της εξυπηρέτησης του… χρέους. Για τον λόγο αυτό, η διοίκηση του «τριφυλλιού» εξέδωσε ένα… πολυνομοσχέδιο με προαπαιτούμενα, τα οποία έχει αποφασίσει να ακολουθήσει με «θρησκευτική» ευλάβεια. Πρόκειται για τις δέκα απαράβατες «πράσινες» εντολές.

1) Τήρηση οικονομικού σχεδιασμού

Πρόκειται για το άλφα και το ωμέγα του «πράσινου ευαγγελίου» για την εξυγίανση του συλλόγου. Την κάθαρση. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο Παναθηναϊκός είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ να συντηρεί τον εαυτό του. Με άλλα λόγια, τα έξοδα δεν είναι δυνατόν να υπερβαίνουν τα έσοδα.

2) Τήρηση διακανονισμών

Πρόκειται για το μεγάλο «αγκάθι» στον σχεδιασμό των «πράσινων». Ωστόσο, αν θέλουμε να είμαστε συνεπείς με το πραγματικό ρεπορτάζ, τα οφειλόμενα είναι μεν το μεγάλο πρόβλημα, αλλά είναι ένα εξ αρχής γνωστό πρόβλημα, το οποίο η νέα κατάσταση και διοίκηση στον Παναθηναϊκό ανέλαβε να φέρει σε πέρας. Το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι τόσο απλό, όσο ενδεχομένως να ακούγεται σε ορισμένους. Διότι ο μοναδικός λόγος που το «τριφύλλι» εξασφάλισε φέτος την αδειοδότηση για τη συμμετοχή στα ευρωπαϊκά κύπελλα ήταν η δέσμευση του Γιάννη Αλαφούζου στον πρόεδρο της UEFA, Μισέλ Πλατινί, ότι η ομάδα του θα είναι τυπικότατη στις υποχρεώσεις της και δεν θα δώσει το παραμικρό δικαίωμα. Ένα «κανόνι» να σκάσει, έστω και μικρό, ο Παναθηναϊκός θα βρεθεί αντιμέτωπος με σοβαρότατες κυρώσεις.

3) Παραγωγή παικτών από την ακαδημία

Αν οι δύο παραπάνω «εντολές» αφορούν λογιστικά και χαρτούρα, η 3η εντολή αφορά την κοιτίδα των εσόδων και της διατήρησης του κόστους συντήρησης της ομάδας. Κοιτάξτε πώς πάει αλυσίδα το όλο πράγμα. Ένα ποδοσφαιρικό κλαμπ χρειάζεται παίκτες. Δύο τρόποι υπάρχουν για να στελεχωθεί μία ομάδα: μεταγραφές και παραγωγή παικτών. Οι μεταγραφές κοστίζουν. Η παραγωγή παικτών χρειάζεται πολλή και καλή δουλειά, υπομονή και ρίσκο. Αν ο Παναθηναϊκός στηριχθεί στα «δικά του» παιδιά, θα διατηρήσει χαμηλά το μπάτζετ. Αν δεν τα καταφέρει, θα ψάχνει για παίκτες και δεν θα βρίσκει ελλείψει χρημάτων. Όπως συμβαίνει το καλοκαίρι που διανύουμε…

4) Πώληση παικτών

Η κουλτούρα του Έλληνα δεν συνάδει με τη συγκεκριμένη «εντολή», ωστόσο οι εποχές αλλάζουν και ή θα προσαρμοστούμε ή θα «σβήσουμε». Ο Παναθηναϊκός, αν θέλει να καλύπτει τις ανάγκες του, θα πρέπει να παράγει παίκτες (3η εντολή) και να πουλάει.

5) Σκάουτινγκ

Δεν αναφερόμαστε μόνο στις περιπτώσεις τύπου… Μάρκους Μπεργκ. Αυτά δεν προκύπτουν κάθε μέρα. Αναφερόμαστε στις μικρές ηλικίες. Εκεί που το ταλέντο φαίνεται και κοστίζει –ακόμα– πολύ λίγα. Ακολουθεί η σκληρή δουλειά στην ακαδημία και η προώθηση στη μεγάλη ομάδα, προκειμένου να… λάμψει το «αστέρι» και να πάρει τον δρόμο του.

6) Χορηγίες

Εκτός των πωλήσεων, υπάρχει και το εμπορικό τμήμα. Η διοίκηση θεωρεί… προαπαιτούμενο τη σύσταση ενός τμήματος που θα ασχολείται με την ανεύρεση πόρων από σπόνσορες και χορηγούς. Είναι εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι για μία ομάδα, και στον Παναθηναϊκό δείχνουν να το έχουν αντιληφθεί.

7) Διατήρηση και αύξηση λαϊκής βάσης

Κομβικό στοιχείο, καθώς αποτελεί τη βάση του όλου εγχειρήματος. Αν ο κόσμος εγκαταλείψει την προσπάθεια, τα πάντα θα καταρρεύσουν. Όσο ο κόσμος στηρίζει και η συμμετοχή αυξάνεται, το «τρένο» θα συνεχίζει την πορεία του. Τόσο απλά…

8) Σταθερότητα

«Μαγική» λέξη, αλλά ακόμη πιο «μαγική» αποδεικνύεται η εφαρμογή της. Ο Παναθηναϊκός έχει χαράξει μία πορεία. Αν αυτή αναταράσσεται από αλλαγές, τότε το πλάνο θα μείνει πίσω ή ακόμη και θα διακοπεί.

9) Διατήρηση του πνεύματος μαχητή

Ο Παναθηναϊκός ήταν πάντα μία ομάδα που έδινε μάχη στο γήπεδο και αυτό τη χαρακτήριζε. Τα τελευταία χρόνια, με όλα όσα συνέβησαν, το πνεύμα αυτό «τραυματίστηκε». Την περασμένη περίοδο ανακτήθηκε ένα μέρος του. Σκοπός είναι να διατηρηθεί και ενισχυθεί.

10) Γήπεδο στη Λεωφόρο

Δεν συζητούν καμία άλλη περίπτωση πλέον στον Παναθηναϊκό. Θεωρούν το παρόν και το μέλλον του συλλόγου άρρηκτα συνδεδεμένο με τη φυσική του έδρα, καθώς από τη συγκεκριμένη ιστορία εξαρτάται και η σχέση της ΠΑΕ με μία μεγάλη μερίδα των οπαδών της.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα