Οι αποφάσεις, η «ρώσικη ρουλέτα» και η επόμενη μέρα

Τα πρώτα δύο χρόνια της… νέας τάξης πραγμάτων στον Παναθηναϊκό, ήτοι της στροφής στο σχήμα της Λαϊκής Βάσης, εφαρμόστηκε η τακτική της λιτότητας και της οικονομικής προσαρμογής στα νέα δεδομένα. Η πρώτη σεζόν… βγήκε στους «πράσινους», καθώς απέδωσαν οι πενιχρές – σε οικονομικό επίπεδο – μεταγραφές που πραγματοποιήθηκαν.

Τη δεύτερη σεζόν, όμως, η ίδια τακτική δεν απέδωσε καρπούς, με μοναδική εξαίρεση την περίπτωση του τερματοφύλακα Λουκ Στιλ. Σε κάθε περίπτωση, τα οικονομικά δεδομένα της ΠΑΕ δεν άλλαξαν, καθώς δεν αυξήθηκαν τα έσοδά της. Εντούτοις, φαίνεται να άλλαξε η πολιτική της διοίκησης, η οποία έκλεισε έναν πανάκριβο παίκτη, όπως είναι ο Μίκαελ Εσιέν και ενδέχεται να επιμείνει σε ανάλογες κινήσεις στη διάρκεια του καλοκαιριού! Τι ακριβώς συμβαίνει; Τι παιχνίδι παίζεται; Υπάρχει κάτι που δεν γνωρίζει ο πολύς κόσμος;

Οι απαντήσεις βρίσκονται στο… Champions League! Η είδηση αφορά τα υψηλά κλιμάκια της ΠΑΕ, όπου αποφασίστηκε η αλλαγή στην οικονομική πολιτική του συλλόγου. Μία αλλαγή, την οποία υψηλόβαθμο στέλεχος του «τριφυλλιού» μας χαρακτήρισε ως «ρώσικη ρουλέτα» για την ομάδα! Τουτέστιν, ή επιτυγχάνεται ο στόχος του Champions League, ή ο σύλλογος εισέρχεται σε περίοδο νέων ανακατατάξεων, ενδεχομένως ακόμη και σε αλλαγή μοντέλου, σίγουρα όμως προσώπων!

Ας τα πιάσουμε με τη σειρά. Πρώτα απ’ όλα, στα υψηλά κλιμάκια του συλλόγου ελήφθησαν τέσσερις αποφάσεις:
1)Να αυξηθεί το μεταγραφικό μπάτζετ ώστε να ενισχυθεί το ρόστερ και να διεκδικήσει η ομάδα την είσοδό της στους ομίλους του Champions League.
2)Την παραμονή του Μάρκους Μπεργκ και αυτό το καλοκαίρι. Υπήρξαν προσφορές για τον Σουηδό και μάλιστα καλές, αλλά στην παρούσα φάση, οι «πράσινοι» δεν επιθυμούσαν να χάσουν το πρώτο τους «πιστόλι» στη «γραμμή κρούσης».
3)Την επιστροφή του Τζιμπρίλ Σισέ σε ρόλο ανάλογο με εκείνον του Κριστιάν Καρεμπέ στον Ολυμπιακό. Δηλαδή ως υπεύθυνο διεθνών δημοσίων σχέσεων, με λόγο και στον μεταγραφικό σχεδιασμό του συλλόγου.
4)Το περαιτέρω άνοιγμα προς τον κόσμο, ώστε να αυξηθούν τα έσοδα από τα διαρκείας και, ει δυνατόν, να αυξηθεί ο αριθμός των μελών – μετόχων της ΠΑΕ, άρα και οι συνδρομές τους.

Όλα τα παραπάνω καταλήγουν σε έναν στόχο. Στην παρουσία του Παναθηναϊκού στο Champions League και στα… έσοδα του κορυφαίου θεσμού. Η στροφή είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακή. Το καλοκαίρι του 2013, οι «πράσινοι» ενέταξαν στο δυναμικό τους παίκτες δανεικούς και ελεύθερους, με χαμηλό κασέ. Το καλοκαίρι του 2014, επέμειναν στην ίδια πολιτική, μειώνοντας ακόμη περισσότερο το μπάτζετ, παρ’ ότι παραχωρήθηκε με μεταγραφή ο Στέφανος Καπίνο. Στη διάρκεια αυτή, η διοίκηση του «τριφυλλιού» αγωνιούσε για το πώς θα διευθετήσει τις εκκρεμότητες του παρελθόντος, καθώς, μέχρι και την τελευταία στιγμή, εγκυμονούσε ο κίνδυνος αποκλεισμού της από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Σήμερα, δεν έχει αλλάξει κάτι. Τα χρέη παραμένουν, οι διακανονισμοί «τρέχουν», κάποιους μάλιστα τους έχουν μετακυλήσει σε βάθος χρόνου με την καλή διάθεση και της άλλης πλευράς, ενώ η ομάδα βρίσκεται υπό επιτήρηση από την επιτροπή Financial Fair Play της UEFA, η οποία επέβαλλε και ένα τσουχτερό πρόστιμο στους «πράσινους» για παραβίαση κανόνων που υπάγονται στις αρμοδιότητές της.
Με άλλα λόγια, δεν άλλαξε κάτι στα οικονομικά της ΠΑΕ, που να δικαιολογεί τη στροφή πλεύσης της διοίκησης. Που να δικαιολογεί πως από τον ελεύθερο Μπεργκ «έπεσε» στον δανεικό Μπούι και στον ελεύθερο Μπούρμπο και από τα… Τάρταρα, εκτινάχθηκε στον Όλυμπο του Μίκαελ Εσιέν!

Τι ζητούμενο είναι η είσοδος στο Champions League. Τι θα συμβεί όμως αν δεν επιτευχθεί ο στόχος; Σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή στα υψηλά κλιμάκια της ΠΑΕ, σε περίπτωση αποτυχίας, αναμένονται σαρωτικές αλλαγές στην ομάδα, οι οποίες ενδεχομένως να φτάνουν μέχρι και στην αλλαγή του μοντέλου διοίκησης. Μέχρι και στην εγκατάλειψη της Λαϊκής Βάσης, για την οποία τόσος λόγος έχει γίνει. Σε αυτήν την περίπτωση, η διοίκηση ενδέχεται να δηλώσει αποτυχία, να παραιτηθεί το Δ.Σ. υπό την προεδρία του Γιάννη Αλαφούζου και να αναδειχθούν άλλοι παράγοντες στη θέση του. Ήδη κυκλοφορούν διάφορα σενάρια περί επιστροφής παλιών παραγόντων, δίχως να επιβεβαιώνεται το παραμικρό από επίσημα χείλη. Η παρουσία πολλών στελεχών που υπάγονται στη σφαίρα επιρροής παλιότερου προέδρου, αλλά και κινήσεων – τύπου Σισέ – που παραπέμπουν στο ίδιο πρόσωπο, ενδεχομένως να προαναγγέλλουν το μέλλον που θα ακολουθήσει για τον Παναθηναϊκό, καθώς, όπως μας ομολόγησε υψηλά ιστάμενο στην ΠΑΕ στέλεχος, η Λαϊκή Βάση έχει αποτύχει οικτρά σε οικονομικό επίπεδο! Με τα δεδομένα αυτά, ίσως τελικά, το φιλόδοξο σχέδιο της Λαϊκής Βάσης, να χρησιμεύσει απλώς ως το απαιτούμενο μεταβατικό στάδιο, πριν την πραγματικά νέα εποχή του «τριφυλλιού», η οποία συζητείται και σχεδιάζεται στο παρασκήνιο…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα