Oι δανειστές ετοιμάζουν «κοστούμι» με μέτρα 150 εκατ. ευρώ

«Aχόρταγοι» είναι οι δανειστές αφού αξιώνουν και άλλες απαιτήσεις από την ελληνική κυβέρνηση. Πιο συγκεκριμένα, οι Θεσμοί ζητούν νέα μέτρα 150 εκατομμυρίων ευρώ για τον ΦΠΑ στο νησιά και δεν το συνδέουν με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος αλλά ως μέρος της β΄ αξιολόγησης και των μέτρων της περιόδου 2017-2020

Πιο συγκεκριμένα, ξεκίνησε νέα κόντρα με τους δανειστές με αφορμή τη δεύτερη εξαγγελία του πρωθυπουργού για το πάγωμα για ένα έτος του ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση. Σύμφωνα με τους θεσμούς η ελληνική κυβέρνηση εμφάνισε ξανά έλλειμμα αξιοπιστίας, επειδή ενήργησε μονομερώς και χωρίς να επιδιώξει προηγουμένως να έχει συνεννόηση με τους θεσμούς στο θέμα των εξαγγελιών Τσίπρα.

Ετσι οι δανειστές θέμα βάζουν στο τραπέζι και το θέμα του παγώματος του ΦΠΑ στα νησιά υπολογίζοντας τις απώλειες για τα δημόσια Ταμεία σε ποσό από 100 ως 150 εκατ. ευρώ και έτσι ζητούν από την κυβέρνηση αντίστοιχα έσοδα. Το Βερολίνο φαίνεται να επιμένει στη σκληρή γραμμή και ζητά ξανά απ’ την Αθήνα νομοθετήσει νέα μέτρα.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση θεωρεί βέβαιο ότι τα πλεονάσματα που θα προκύψουν θα εξασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει ανάγκη λήψης μέτρων ούτε στη συντάξεις, ούτε σε κανέναν άλλο τομέα.

Μάλιστα το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι υπάρχει και “μαξιλάρι” το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Διαψεύδουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών

«Δεν υπάρχει κανένα αίτημα των θεσμών για λήψη μέτρων 150 εκατ. ευρώ λόγω της αναστολής του ΦΠΑ στα νησιά για το 2017», διαμηνύουν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ.

«Τα σχετικά δημοσιεύματα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», σημειώνουν.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα