«Γυμνοί» απέναντι στους κακοποιούς ΔΙΑΣ, ΟΠΚΕ και «100»

Την ώρα που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κατηγορεί Νέα Δημοκρατία και δήμαρχο Αθηναίων ότι «συστηματικά επικεντρώνονται στο ειδικό προκειμένου να συγκαλύψουν τη γενικότερη εικόνα της ασφάλειας της πόλης», οι υπηρεσίες πρώτης γραμμής της ΕΛ.ΑΣ. δίνουν μάχες με αδίστακτους και καλά εξοπλισμένους κακοποιούς, χρησιμοποιώντας ένα παρωχημένο σύστημα επικοινωνίας.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Μόνο τις τελευταίες ημέρες, σε τουλάχιστον τρία περιστατικά, αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙΑΣ, της Άμεσης Δράσης και των ΟΠΚΕ «προδόθηκαν» από τους αναλογικούς ασυρμάτους τους, είτε λόγω του ανάγλυφου του εδάφους, είτε λόγω απόστασης από το κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ. «Είμαστε γυμνοί απέναντι στο έγκλημα», καταγγέλλει ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος, αναφερόμενος στο πρόσφατο συμβάν με τον βαρυποινίτη στην πλατεία Θεάτρου, ο οποίος πρώτα πυροβόλησε εναντίον των αστυνομικών που επεχείρησαν να τον ελέγξουν και στη συνέχεια αυτοκτόνησε.

«Στο περιστατικό στη Βαρβάκειο, με τόσο κόσμο σε ημέρες γιορτών, ένας κακοποιός απάντησε με πυρά σε έλεγχο. Οι αστυνομικοί διαβίβαζαν για βοήθεια στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης και δεν τους άκουγαν, επειδή δεν λειτουργεί το σύστημα με τους ασυρμάτους. Ευτυχώς, τους άκουσαν οι συνάδελφοι που ήταν κοντά και έσπευσαν να τους βοηθήσουν», εξηγεί ο κ. Μαυροειδάκος.

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Πειραιά, στην οποία διερωτάται –μεταξύ άλλων– «Γιατί δεν έχει δοθεί το νέο σύστημα επικοινωνίας – ασυρμάτων στους συναδέλφους που δίνουν καθημερινή μάχη στο πεζοδρόμιο, ενώ χρησιμοποιήθηκε τη 15η και τη 16η Νοεμβρίου στα μέτρα που λάβαμε εν όψει της επίσκεψης του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, κ. Μπαράκ Ομπάμα;».

Τι γίνεται με το Sepura
Η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται πίσω στο 2014, όταν δέκα χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες «σίγησε» το σύστημα Tetra (σ.σ. της Siemens) λόγω υψηλού κόστους λειτουργίας και συντήρησης. Έκτοτε, παρ’ ότι βρετανική εταιρεία χορήγησε δωρεάν στην ΕΛ.ΑΣ. το ψηφιακό σύστημα Sepura, αυτό δεν έχει ακόμη τεθεί σε λειτουργία με κωμικοτραγικά αποτελέσματα. Δεν είναι λίγες οι φορές που στις συχνότητες μπαίνουν οδηγοί ταξί και οι αστυνομικοί ακούν στους ασυρμάτους τους από συνομιλίες για κούρσες μέχρι… καψουροτράγουδα. Αυτή είναι η κωμική πλευρά του θέματος. Η τραγική είναι ότι το απαρχαιωμένο αναλογικό σύστημα είναι ευάλωτο σε συνακροάσεις από… ενδιαφερόμενους κακοποιούς! Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, πάντως, αποδίδουν τις καθυστερήσεις, αφενός, στην αδυναμία της εταιρείας να ανταποκριθεί εγκαίρως στις υποχρεώσεις της και, αφετέρου, σε λανθασμένους χειρισμούς αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. που είχαν μέχρι πρότινος την ευθύνη εγκατάστασης του νέου συστήματος.

Θεσσαλονίκη: Χωρίς… εμφανή περιπολικά τα δύο Τμήματα Τροχαίας
Επιφορτισμένοι (και) με τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος, οι αστυνομικοί στη Βόρεια Ελλάδα και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος) επιτελούν το έργο τους με σημαντικές ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή. Μιλώντας στην «Α» ο ειδικός γραμματέας της ΠΟΑΣΥ και ιδρυτικό στέλεχος της ΕΚΑ Θεσσαλονίκης, Θεόφιλος Παπαδάκης, εξηγεί ότι «δυστυχώς, οι αστυνομικές Υπηρεσίες και οι σκληρά εργαζόμενοι αστυνομικοί, εκτός των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό και μέσα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε την έξαρση της εγκληματικότητας και το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα σχεδόν μόνοι μας».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη, «η δημιουργία Ανοιχτών Κέντρων Φιλοξενίας σε πολλούς νομούς της χώρας και ιδιαίτερα 11 από αυτά στον νομό Θεσσαλονίκης έχει διαμορφώσει νέα δεδομένα στην αστυνόμευση, αφού μεγάλο μέρος του προσωπικού απασχολείται με την επιτήρησή τους και όχι με την πραγματοποίηση περιπολιών». Ο ειδικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων εξηγεί ότι «αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη: τα δύο (Α΄ και Β΄) Τμήματα Τροχαίας Θεσσαλονίκης που καλύπτουν όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης δεν έχουν κανονικό (με τη σχετική σήμανση περιπολικό και οι περιπολίες διεξάγονται με συμβατικά υπηρεσιακά οχήματα, στα οποία απλά γίνεται ανάρτηση ενός φάρου. Το αποτέλεσμα είναι να μη γίνεται εμφανής η παρουσία Τροχαίας και να κινδυνεύουν ακόμα και οι αστυνομικοί γιατί αυτά τα οχήματα (σ.σ. «ασφαλίτικα») δεν είναι εμφανή».

Ο Θεόφιλος Παπαδάκης στέκεται, επίσης, στο γεγονός ότι «η Άμεση Δράση στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί με τα πρότυπα του… 1985, με αποτέλεσμα να βγαίνουν μόλις 3 ή 4 περιπολικά ανά 8ωρο σε όλη την πόλη».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα