Ο Μανόλο στο μικροσκόπιο (σήμερα και πριν)

 

Ο Ζοζέ Μοράις έκανε κατά γενική ομολογία καλή δουλειά στην ΑΕΚ, αλλά πραγματικά ήταν άτυχος. Πέραν του ότι δεν κατάφερε να προσδώσει αυτοπεποίθηση στην ομάδα για να τη «δέσει» με την καλή τακτική δουλειά, ήταν και γκαντέμης, αφού ο Ανέστης έβαλε μόνος του την μπάλα στα δίχτυα (με τον Ατρόμητο), έφαγε γκολ στις καθυστερήσεις με τον ΠΑΣ και τον ΠΑΟΚ και είδε την ομάδα του να μη νικά σε ματς με 20 τελικές.

Και ήρθε, ξαφνικά ο Μανόλο Χιμένεθ να οδηγήσει την ΑΕΚ στην εύκολη νίκη κόντρα στον Αστέρα και να πάρει το 0-1 τη Λιβαδειά, κόντρα σε έναν αντίπαλο που έχασε πέντε κλασικές ευκαιρίες. Με τον Μοράις μπορεί και να έχανε 3-0 αυτό το ματς η Ένωση.

Πέρα από την πρόχειρη κριτική που βασίζεται πάνω στην τύχη και στην ατυχία, πρέπει να πιστωθούν στον Χιμένεθ δύο πράγματα. Το ένα είναι ότι στη Λιβαδειά πήγε και δοκίμασε το 3-5-2. Αν αγωνιζόταν με το κλασικό 4-2-3-1 τι θα παρατηρούσε; Τους ποδοσφαιριστές του να παίζουν στη φυσική τους θέση. Με το 3-5-2 τι προσπάθησε να καταφέρει; Μα να δει τους δέκα ποδοσφαιριστές του να αγωνίζονται σε θέσεις που δεν έχουν συνηθίσει και να δει την προσαρμοστικότητά τους σε αυτές. Πολύ καλό κόλπο, για να διαπιστώσει διάφορα χαρακτηριστικά. Βέβαια, ο τραυματισμός του Ντίας και η επιστροφή στο καθιερωμένο σύστημα δεν του επέτρεψε να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα.

Το δεύτερο που πρέπει να του πιστωθεί είναι ότι στα 180 λεπτά που έπαιξε η ΑΕΚ υπό την καθοδήγησή του, οι παίκτες είχαν πάθος και διάθεση να αγωνιστούν μέχρι το τέλος και φυσικά αυτοπεποίθηση, η οποία είχε κάνει φτερά μετά τους Κετσπάγια και Μοράις.

Στην πρώτη του θητεία μετά τις δύο νίκες… έχασε!

Πρέπει να τεσταριστεί ο Μανόλο Χιμένεθ και στη συνέχεια. Πριν από 5,5 χρόνια ξεκίνησε με το φανταστικό 0-4 στο Χαριλάου, για να νικήσει μετά τον Παναθηναϊκό 1-0. Την επόμενη αγωνιστική, όμως, η ΑΕΚ ήταν αδιάβαστη στη Νέα Σμύρνη και ηττήθηκε πανηγυρικά. Και τότε ξεκίνησε μία φοβερή αστάθεια που οδηγούσε την ΑΕΚ από εύκολες νίκες, σε δίκαιες ήττες.

Αυτή την αστάθεια σχεδόν… υποσχέθηκε ο Ισπανός προπονητής ότι δεν θα την παρατηρήσουμε στη δεύτερή του θητεία, διότι τώρα δεν έχει την υποχρέωση να ηρεμεί απλήρωτους παίκτες και γενικά να ασχολείται με μη αγωνιστικά θέματα. Η αλήθεια είναι πως η ΑΕΚ του 2011 είχε μπει σε τροχιά… κατηφόρας, κι αν τότε κάποιοι δεν το είχαν αντιληφθεί, η ιστορία έδειξε πως όντως ήταν η αρχή του τέλους.

 

Τον στήριξε η διοίκηση και με το παραπάνω

Ερχόμενος ο Μανόλο Χιμένεθ είπε πως θα «πεθάνει» με αυτούς που έχει, αλλά η διοίκηση τον πριμοδότησε με έναν επιθετικό ολκής προερχόμενο από τις ακαδημίες της Μπόκα Τζούνιορς. Για να δούμε αν θα καταφέρει ο Ισπανός προπονητής, μετρ της ανύψωσης ψυχολογίας, να πάρει από το χεράκι τον Αραούχο και να του εξηγήσει πως πρέπει να βάλει τα… γκολ της ζωής του.

Να σημειώσουμε εδώ πως ο Μανόλο Χιμένεθ είχε ζητήσει επί Αδαμίδη τρεις δανεικούς. Ο Μίτσελ, ο Μπαχά και ο Ματέος δεν ήταν ποδοσφαιριστές από το πάνω ράφι, αυτό φάνηκε και από τη συνέχεια της καριέρας του, αλλά στην ΑΕΚ πρόσφεραν και με το παραάνω, φτάνοντας στο πικ της απόδοσής τους, χωρίς καν να γνωρίζουν τα ονόματα των συμπαικτών τους. Ο Μπαχά έβαλε γκολ στον τελικό, ο Μίτσελ στην ουσία είχε χαρίσει την πρόκριση στα ημιτελικά, ενώ ο Ματέος είχε δώσει λύσεις στην άμυνα με 10 συμμετοχές.

Αυτή το ιστορικό γεμίζει με αισιοδοξία τους ανθρώπους της ΑΕΚ που νιώθουν πως ο Μανόλο Χιμένεθ είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να ενσωματώσει χωρίς πολλές πεταμένες μέρες προσαρμογής τον Αραούχο στην ομάδα! Η συγκυρία φαντάζει πράγματι ιδανική.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα