Νομοθέτηση με φόβους (για νέα μέτρα και… διαρροές)

Υπό τον φόβο των επιπλέον μέτρων που θα απαιτηθούν για το χρέος, κατατίθεται σήμερα Σάββατο το μεσημέρι στη Βουλή το κρίσιμο πολυνομοσχέδιο για την επικύρωση της συμφωνίας.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Ο προγραμματισμός της συζήτησης και επεξεργασίας του σχεδίου νόμου «Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση του ν. 4387/2016, μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και λοιπές διατάξεις» έχει, ήδη, ανακοινωθεί στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και, σύμφωνα με αυτό, το νομοσχέδιο συζητείται στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές Δευτέρα και Τρίτη, ενώ Τετάρτη και Πέμπτη συζητείται στην Ολομέλεια.

Η ελπίδα του Μαξίμου είναι έως τότε να μην προκύψει κάποιο κώλυμα, το οποίο θα αμφισβητήσει τη θετική έκβαση και στο θέμα του χρέους, καθώς είναι το μόνο επιχείρημα που έχει απομείνει στην κυβέρνηση έναντι των βουλευτών. Σε περίπτωση που αυτό αλλάξει, τότε πηγές του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος δεν αποκλείουν να αλλάξει και η στάση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Aναλυτική ενημέρωση…
Χθες, αναλυτική ενημέρωση για τα ζητήματα της συμφωνίας που άπτονται των αρμοδιοτήτων της πραγματοποίησε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, σε ενημερωτική συνεδρίαση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, έκανε αναλυτική ενημέρωση για τα ζητήματα του χρέους και ποια είναι η δυναμική της σχετικής συζήτησης αυτήν την ώρα.

Κατά τη διάρκεια της περίπου τρίωρης συνεδρίασης στη Βουλή, ο κ. Τζανακόπουλος έκανε ενημέρωση για τα ζητήματα του χρέους: Τη δυναμική της συζήτησης αυτήν τη στιγμή, τις συζητήσεις στο Μπάρι στους G7 για το χρέος, τη συζήτηση μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας αναφορικά με το δημοσιονομικό μονοπάτι από το 2018 και μετά, από το οποίο εξαρτάται και ο προσδιορισμός, το εύρος των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Στο πλαίσιο αυτής της γενικής συζήτησης, επισημάνθηκε από τον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο και το γεγονός ότι από τη συμπεριφορά των αγορών φαίνεται ότι μερικώς προεξοφλείται θετική κατάληξη στην όλη συζήτηση.

Ο κ. Τζανακόπουλος, η κα Αχτσιόγλου, ο υφυπουργός Εργασίας, Τ. Πετρόπουλος, δέχτηκαν διευκρινιστικές ερωτήσεις σε σχέση με τη συμφωνία. Διευκρινίσεις ζητήθηκαν και για τη συζήτηση για το χρέος, και ειδικότερα λεπτομέρειες σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα για μετά το 2018, ενώ υπήρξαν ερωτήσεις με αφορμή σειρά δημοσιευμάτων για το αν και κατά πόσον ισχύουν όσα γράφονται για κάποια μέτρα και αντίμετρα, και για το χρέος.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, η κα Αχτσιόγλου προέβη σε αναλυτική ενημέρωση για τη συμφωνία ως προς τα εργασιακά και παρουσίασε το σύνολο των σχετικών αντιμέτρων. Τόσο η ίδια, όσο και ο κ. Πετρόπουλος απάντησαν σε διευκρινιστικές ερωτήσεις αναφορικά με τις ασφαλιστικές εισφορές και τον ΕΦΚΑ. Μεταξύ άλλων, τονίστηκε ότι η συζήτηση για τις ασφαλιστικές εισφορές βασίζεται σε λανθασμένες βάσεις, γιατί το 2017 δεν αλλάζει τίποτα απολύτως, ενώ το 2018, με 15% έκπτωση, το ύψος των εισφορών για το 90% των ελεύθερων επαγγελματιών θα είναι το ίδιο, ενώ για κάποιος θα υπάρξει μία πολύ μικρή επιβάρυνση και για κάποιος άλλους μπορεί και κάποια ελάφρυνση. Ειπώθηκε, επίσης, ότι για το 2019 είναι ακόμα ανοικτό, καθώς καταργείται μεν η έκπτωση, ωστόσο θα εξεταστεί πώς θα επιλυθούν πιθανές αδικίες που μπορεί να δημιουργούνται.

Διευκρινίσεις και για τις γνωμοδοτήσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Διευκρινίσεις δόθηκαν, μεταξύ άλλων, και για τις γνωμοδοτήσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, επί των οποίων είναι εκπεφρασμένες οι θέσεις της κυβέρνησης. «Κρατάτε “μικρό καλάθι” σε σχέση με όσα ακούγονται για τη μη πληρωμή δεδουλευμένων», αναφέρουν με νόημα κύκλοι της κυβέρνησης σχετικά με το ζήτημα των συμβασιούχων των ΟΤΑ.

Την ίδια ώρα, πάντως, όλα δείχνουν πως η κυβέρνηση θα πρέπει να περιμένει περαιτέρω για το χρέος, καθώς ΔΝΤ και Βερολίνο θα χρειαστούν επιπλέον χρόνο ώστε να συγκεκριμενοποιηθεί το πακέτο των μέτρων μεσοπρόθεσμης παρέμβασης για το ελληνικό χρέος, έτσι όπως είχε προσδιορισθεί τον Μάιο του 2016. Σύμφωνα με διαρροές, «είναι μάλλον βέβαιο ότι δύσκολα θα μπορεί να είναι έτοιμο στα τέλη του Μάη και θα χρειασθεί να ασχοληθεί με αυτό το Eurogroup της 15ης Ιουνίου…». Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν η κυβέρνηση και περισσότερο η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να διαχειριστεί την παράταση αυτή.

Το μόνο που καθησυχάζει είναι πως το πλαίσιο της επικείμενης συμφωνίας παραμένει το ίδιο, δηλαδή εκείνο του Μαΐου του 2016, που προβλέπει επιμήκυνση της διάρκειας του χρέους και της περιόδου χάριτος, διασφάλιση ενός πλαφόν για το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους που (μέχρι το 2030) δεν θα ξεπερνά το 15% του ΑΕΠ και μετά θα παραμείνει κάτω από το 20% του ΑΕΠ.

Οι αγορές ομολόγων, πάντως, προεξοφλούν ήδη την ολοκλήρωση της συμφωνίας και έχουν ρίξει σε πρωτοφανή επίπεδα (2010) τα spreads και τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων τροφοδοτώντας ένα ράλι τιμών χωρίς προηγούμενο. Απέναντι σ’ αυτήν τη συμπεριφορά των αγορών, οι Θεσμοί προειδοποιούν για έντονο κερδοσκοπικό ενδιαφέρον και συνιστούν προσοχή, καθώς «τίποτα δεν έχει τελειώσει πριν ολοκληρωθεί η συμφωνία για το χρέος…».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα