Το ISIS έπνιξε στο αίμα το Ιράν

Στο αίμα πνίγηκε το Ιράν αφού πολλοί νεκροί και  τραυματίες  είναι ο τραγικός απολογισμός από δύο σχεδόν ταυτόχρονες ένοπλες  επιθέσεις με καλάσνικοφ, το πρωί της Τετάρτης, η μία στο κοινοβούλιο της χώρας  και η δεύτερη στο μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 20 χλμ. από το κτίριο της ιρανικής Βουλής.

Και όλα αυτά  έρχονται την ώρα που το Κατάρ είναι σε διπλωματικό αποκλεισμό από τους Άραβες γείτονές του.

Παρθενικό χτύπημα των τζιχαντιστών στη Τεχεράνη

Tην επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος με ανάρτηση  στο ανεπίσημο «πρακτορείο ειδήσεων» των τζιχαντιστών, το Αμάκ, όπως μετέδωσε η ιστοσελίδα SITE και είναι η  πρώτη από την εξτρεμιστική οργάνωση στο έδαφος του Ιράν, που έχει ταχθεί κατά του Ισλαμικού Κράτους.Στην ολιγόλογη ανακοίνωσή του το Ισλαμικό Κράτος αναφέρει ότι «μαχητές μας χτύπησαν το μαυσωλείο του Χομεϊνί και τη Βουλή στην Τεχεράνη».

Τουλάχιστον 12 οι νεκροί

Οι ομάδες τρομοκρατών, σύμφωνα με το ιρανικό υπουργείο Πληροφοριών, χτύπησαν σε δύο σημεία σχεδόν ταυτόχρονα. Η πρώτη επίθεση έγινε στο κοινοβούλιο της χώρας και η δεύτερη στο μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί.Ο επικεφαλής της υπηρεσίας Πρώτων Βοηθειών ανακοίνωσε ότι δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τις επιθέσεις στο ιρανικό κοινοβούλιο και το μαυσωλείο του αγιατολάχ Χομεϊνί  ενώ μέσα στο κτήριο βρίσκονταν ακόμα και μικρά παιδιά.

Όσον αφορά την επίθεση στο Μαυσωλείο ο κυβερνήτης της Τεχεράνης ανακοίνωσε λίγο μετά τις 11:30 (ώρα Ελλάδος) ότι ένας από τους δράστες έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών, μια γυναίκα αυτοκτόνησε αφού πυροδότησε τα εκρηκτικά με την οποία ήταν ζωσμένη, άλλοι δύο συνελήφθησαν ενώ νεκρός έπεσε από τα πυρά των δραστών και ένας κηπουρός.

Νωρίτερα ιρανικά ΜΜΕ είχαν αναφέρει ότι ένας από τους δράστες αυτοκτόνησε με κυάνιο, πληροφορία που πλέον δεν επιβεβαιώνεται.

Μπήκαν ντυμένοι γυναίκες

Ο ιρανός υπουργός αναπληρωτής Εσωτερικών δήλωσε πως οι δράστες της επίθεσης εισήλθαν στο κοινοβούλιο από την κύρια είσοδο ντυμένοι σαν γυναίκες, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων TASNIM.

Ο υπουργός πρόσθεσε πως ένας από τους δράστες πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε μέσα στο κοινοβούλιο ενώ ένας άλλος πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σύμφωνα με τον υπουργό, όσοι έχουν απομείνει από τους δράστες βρίσκονται τώρα περικυκλωμένοι μέσα στο κτίριο του κοινοβουλίου.

Aνατινάχτηκε βομβιστής αυτοκτονίας μέσα στο Κοινοβούλιο

Η ιρανική τηλεόραση μετέδωσε ότι ο ένας από τους ενόπλους που εξαπέλυσαν την επίθεση στο ιρανικό κοινοβούλιο ανατινάχτηκε ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο ένας από τους τρεις δράστες έπεσε νεκρός κατά την ανταλλαγή πυρών με τους αστυνομικούς, ο δεύτερος αυτοκτόνησε καταπίνοντας κυάνιο, ο τρίτος, μια γυναίκα έχει συλληφθεί και ο τέταρτος πυροδότησε γιλέκο με εκρηκτικά.

Ωστόσο το πρακτορείο Mehr υποστηρίζει ότι ήταν η γυναίκα που πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένη στη δυτική πτέρυγα του μαυσωλείου.

Ένας από τους ενόπλους στο Κοινοβούλιο, φωτογραφήθηκε ενώ κοίταγε οπλισμένος από το παράθυρο.


Δείτε και βίντεο μετά τους πυροβολισμούς

 

 

Στις αρχές της εβδομάδας, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ αλί Χαμενεΐ, είχε δηλώσει ότι οι επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους σε Ευρώπη και οπουδήποτε αλλού δείχνουν ότι οι δυτικές πολιτικές στη Μέση Ανατολή γύρισαν μπούμεραγκ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα