Το plan B για το πρωτογενές πλεόνασμα

Περικοπές σε δαπάνες, όχι όμως σε μισθούς και συντάξεις, περιλαμβάνει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να διασφαλιστεί η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος σε περίπτωση που οι εισπράξεις από τους φόρους δεν είναι οι αναμενόμενες.

Στον αντίποδα, ωστόσο, το plan b του Μεγάρου Μαξίμου μπορεί να μην περιλαμβάνει νέα μέτρα, ωστόσο, είναι δυνατόν να επιφέρει μειωμένη ρευστότητα και καθυστέρηση στην επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Το σχέδιο επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικα, ενώ οι πηγές περικοπών που βρίσκονται στο τραπέζι να είναι τρεις:

Περίπου 500 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι μπορεί να εξοικονομηθούν από το αποθεματικό, το οποίο το 2013 φτάνει στο 1,1 δισ. ευρώ έναντι 1 δισ. ευρώ το 2012 και από το ποσό αυτό έχουν διατεθεί 328 εκατ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις του υπουργείου οικονομικών, αναφέρουν ότι εάν υπάρξει ορθολογική διαχείριση του εν λόγω κονδυλίου, τότε θα μπορέσει να υπάρξει ένα προστατευτικό «μαξιλάρι» που θα μειώσει τις δαπάνες και έτσι το έλλειμμα.

Η δεύτερη πηγή περικοπών, είναι ένα μέρος του πακέτου των 8 δισ. ευρώ το οποίο θα χρησιμοποιούταν για να πληρωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τους ιδιώτες. Μέχρι στιγμής, υπάρχουν αιτήματα πολιτών που αγγίζουν τα 5,5 δισ. ευρώ και έχουν πληρωθεί ήδη τα 4,5 δισ. ευρώ. Για το υπόλοιπο ποσό δεν υπάρχει αίτημα από τους αρμόδιους φορείς 9 μήνες μετά την έναρξη της διαδικασίας και εκτιμάται ότι ακόμη και αν γίνουν αιτήματα, πολλά δεν προλαβαίνουν να ικανοποιηθούν εντός του έτους, επομένως τα 2,5 δισ. ευρώ που θα περισσέψουν μπορεί να χρησιμοποιηθούν στο «Σχέδιο Β΄».

Το τρίτο απόθεμα, προέρχεται από τα χρήματα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο το 2012 άφησε ανεκτέλεστο υπόλοιπο και εκτιμάται πως το ίδιο θα γίνει και φέτος με το υπουργείο Οικονομικών να υπολογίζει το ποσό σε 1,5 δισ. ευρώ. Μάλιστα, στο μεσοπρόθεσμο έχει ήδη γίνει πρόβλεψη για «κούρεμα» 200 εκατ. ευρώ το 2013, οπότε κατά πάσα πιθανότητα θα απομείνουν αλλά 1,3 δισ. ευρώ για να χρησιμοποιηθούν για την δημοσιονομική προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας.

Οπως και να ‘χει, πάντως, κανείς δεν εγγυάται ότι η τρόικα θα αποδεχτεί αυτό το σχέδιο. Οι ελεγκτές της ελληνικής οικονομίας επιστρέφουν στην Αθήνα με… άγριες διαθέσεις και η κυβέρνηση θα πρέπει να λύσει μία πολύ δύσκολη εξίσωση προκειμένου να αποφευχθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα