Μπαράζ επαφών Νίκου Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη

 Κύκλο συναντήσεων στη Νέα Υόρκη είχε ο Νίκος Αναστασιάδης. Ο Κύπριος Πρόεδρος  είχε συνάντηση με στελέχη της αμερικανοεβραϊκής κοινότητας και στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν οι σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ και οι προσπάθειες περαιτέρω εμβάθυνσής τους, καθώς και οι νέες προοπτικές που δημιουργούνται στην περιοχή, με το Μνημόνιο Κατανόησης για την ενεργειακή συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της 68ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, συζητήθηκαν, επίσης, τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καθώς και οι σχέσεις Ισραήλ και ΕΕ. Ο Κύπριος πρόεδρος ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

Από την πλευρά της αμερικανοεβραϊκής κοινότητας, συμμετείχαν ο πρόεδρος της Οργάνωσης AIPAC, Michael Kassen, ο νεοεκλεγέντας πρόεδρος Bob Cohen και ο διευθυντής Διεθνών Υποθέσεων Stephen Schneider.

Από κυπριακής πλευράς, ήταν παρόντες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Νίκος Αιμιλίου, ο πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Γιώργος Σιακαλλής και ο διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του πρόεδρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο πρόεδρος της Κύπρου είχε, επίσης ιδιαίτερη συνάντηση με την πρόεδρο της Υποεπιτροπής για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική του Κογκρέσου και θερμή υποστηρίκτρια της Κύπρου, Ιλιάνα Ρος Λετίνεν. Η Αμερικανίδα βουλευτής ανέλαβε πρωτοβουλία, μαζί με τους βουλευτές Ted Deutch, Γκας Μπιλιράκις και Τζον Σαρμπάνη και, στις 19 Ιουλίου 2013, κατέθεσαν από κοινού ψήφισμα στην αμερικανική γερουσία το οποίο ζητάει το τερματισμό της διαίρεσης της Κύπρου, τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κύπρου.

Τέλος, το βράδυ της Κυριακής, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε δείπνο εργασίας με τα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, τα οποία ενημέρωσε τόσο για την κατάσταση της οικονομίας και για τις προσπάθειες που γίνονται για ανάκαμψη της όσο και για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις, σχετικά με τους τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ της Ομογένειας και της Κυπριακής Κυβέρνησης για καλύτερη προώθηση της υπόθεσης της Κύπρου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα