Ακρίβεια και… Βουλγαρία η ταμπακιέρα των προεδρικών εκλογών στη Β. Μακεδονία

Η Γκορντάνα Σιλγιάνοβσκα-Ντάβκοβα επιβεβαίωσε τα προεκλογικά γκάλοπ και ήρθε πανηγυρικά πρώτη με 40%, αφήνοντας πίσω της με 20 μονάδες διαφορά τον νυν πρόεδρο Πενταρόφσκι που πέτυχε το πενιχρό 20%

Στα εκλογικά κέντρα κατευθύνθηκαν την περασμένη Τετάρτη οι πολίτες της Βορείου Μακεδονίας στο πλαίσιο του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών αλλά αυτό δεν ήταν παρά μόνο η «γενική πρόβα» για τον κρίσιμο δεύτερο γύρο που διεξαχθεί την Τετάρτη, 8 Μαΐου, ημέρα που θα υπάρχουν ταυτόχρονα στημένες κάλπες και για τις βουλευτικές εκλογές.

Στο ψηφοδέλτιο που κράτησαν στα χέρια τους την Τετάρτη οι ψηφοφόροι φιγουράριζαν τα ονόματα 7 υποψηφίων, αλλά πριν ακόμη κλείσουν οι κάλπες και ανακοινωθούν τα αποτελέσματα ήταν ξεκάθαρο ότι η τελική εκλογική μάχη της 8ης Μαΐου θα δινόταν ανάμεσα στον νυν πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πενταρόφσκι, που υποστηρίζεται από το κυβερνόν Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και στην 64χρονη Γκορντάνα ΣιλγιάνοβσκαΝτάβκοβα που είναι η εκλεκτή υποψήφια του υπερσυντηρητικού κόμματος VMRO-DPMNE.

Η… προφητεία εκπληρώθηκε με την ΣιλγιάνοβσκαΝτάβκοβα να επιβεβαιώνει τα προεκλογικά γκάλοπ και να έρχεται πανηγυρικά πρώτη με 40%, αφήνοντας πίσω της με 20 μονάδες διαφορά τον Πενταρόφσκι που πέτυχε το πενιχρό 20%.

Το αποτέλεσμα έχει, φυσικά, τη σημασία του αλλά δεν αλλάζει την ατζέντα της καταληκτικής μάχης για την προεδρία. Όπερ μεθερμηνευόμενο ο νικητής θα πρέπει να τα βγάλει πέρα με δύο καυτά θέματα που είναι η ακρίβεια και ενταξιακή πορεία της Β. Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για μεν το πρώτο, ο εχθρός που πρέπει να νικηθεί είναι η δύσκολη οικονομική καθημερινότητα των πολιτών της χώρας, οι οποίοι όπως προκύπτει και από τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων ενδιαφέρονται για το πώς θα βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδό τους.

Όσο για το δεύτερο ζήτημα ο… μπαμπούλας βρίσκεται εκτός των τειχών της χώρας και ακούει στο όνομα Βουλγαρία. Ως γνωστόν η Σόφια αρνείται να δώσει τη «συγκατάθεσή» της στα Σκόπια για την έναρξη των διαδικασιών εισδοχής της Β. Μακεδονίας στην Ε.Ε. αν η Β. Μακεδονία θα τροποποιήσει το σύνταγμά της για να αναγνωρίσει τη βουλγαρική μειονότητα.

Σε αυτό το φόντο θα διεξαχθούν οι προεκλογικές κόντρες των δύο υποψηφίων που θα κονταροχτυπηθούν στις 8/5 προσπαθώντας να πείσουν το εκλογικό ακροατήριο ότι είναι εκείνοι έναντι του αντιπάλου που θα χειριστούν το εθνικό ζήτημα με τον συμφερότερο για τη χώρα τρόπο.

Για παράδειγμα, το VMRO-DPMNE εναντιώνεται σε κάθε είδους υποχώρηση, υποστηρίζοντας ότι οι όποιες συνταγματικές αλλαγές μπορούν να γίνουν αλλά αφού πρώτα ενταχθεί η Β. Μακεδονία στην Ένωσης, ενώ στο κυβερνόν κόμμα SDSM θεωρούν ότι η εν λόγω στάση δεν είναι ρεαλιστική και δηλώνουν έτοιμοι να προβούν στις τροποποιήσεις.

Με μία, όμως, ειδοποιό διαφορά: δεν τους βγαίνουν τα κοινοβουλευτικά… κουκιά για να κάνουν πράξη όσα υποστηρίζουν.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα