Προανήγγειλε 4ο μνημόνιο

«Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση», τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό συναντήθηκαν με Έλληνες και Γάλλους επιχειρηματίες. Ο κ. Μακρόν είπε προς τον Αλέξη Τσίπρα ότι μπορεί να εγγυηθεί την φιλική στάση της Γαλλίας, την στήριξη στην συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει η Γαλλία να βοηθά την Ελλάδα για να βγει από την κρίση και πως οι Γάλλοι επιχειρηματίες θα συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Ο Γάλλος Πρόεδρος επεσήμανε την παρουσία γαλλικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, σχολιάζοντας: «Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε εδώ», για να υπογραμμίσει ότι θέλει αυτός ο δεσμός να παραμείνει δυνατός. Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των επιχειρήσεων που ήδη επιχειρούν στην χώρα μας, τόνισε: «Εσείς που είστε χρόνια στην Ελλάδα θέλω να δώσετε νέα ενέργεια, νέα κινητήρια δύναμη στις επενδύσεις στην Ελλάδα».

Το χτύπημα αυτό στην πλάτη μένει να φανεί αν είναι φιλικό ή όχι. Στα θετικά οι δηλώσεις για το ΔΝΤ μιας και ο Γάλλος πρόεδρος εκτός των άλλων προανήγγειλε και την έξοδο του ταμείου από την Ευρώπη! Μετά το αρχικό «όχι» σε πρόσθετες απαιτήσεις από το ΔΝΤ και επιβολή μέτρων στην Ελλάδα που εμποδίζουν την ανάπτυξη, ο Εμανουέλ Μακρόν υποστήριξε πως «πρέπει να βγούμε από την Ευρώπη της λιτότητας, πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, μπροστά μας βρίσκεται το μέλλον». Αυτό κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης που έδωσε στην δημόσια τηλεόραση ΕΡΤ 1 και στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1.

Η σημαντική είδηση όμως προέκυψε λίγο αργότερα: σε ερώτηση αν υπάρχει το ενδεχόμενο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, να χρειαστεί ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα, ο κ. Μακρόν απάντησε: «Νομίζω ότι βρισκόμαστε στην λογική της εξόδου από την κρίση. Φυσικά, η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί μια τέτοια βοήθεια, έχουμε την τεχνική κατάρτιση στην Ευρώπη για να το κάνουμε αυτό, έχουμε τον ESM. Αν θέλουμε να υπάρξει ένα πλέγμα ανάπτυξης, πρέπει να προωθήσουμε τις μεταρρυθμίσεις για να έχουμε επενδύσεις. Η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, και η Ευρώπη, όμως, μέσα από μια νέα αλληλεγγύη, μέσα από τις επενδύσεις πρέπει να συνεχίσει να την βοηθά, όπως κάνω εγώ σήμερα».

Προ των πυλών

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Γάλλος Πρόεδρος ξεκαθάρισε στον Αλέξη Τσίπρα πως ό,τι έχει συμφωνηθεί πρέπει να γίνει, ίσως και περισσότερα, εναλλακτικά ένα νέο πρόγραμμα είναι προ των πυλών. Χωρίς την συμμετοχή του ΔΝΤ, αλλά πρόγραμμα. Επιπλέον, ο Εμανουέλ Μακρόν παρουσίασε τον εαυτό του ως παράδειγμα. Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ πως λίγο πριν από την απογείωσή του από το Παρίσι, προκάλεσε έντονη αναστάτωση στην χώρα του με ένα νομοσχέδιο άκρως μνημονιακού χαρακτήρα!

«Στόχος της επίσκεψής μου στην Ελλάδα είναι να γυρίσουμε σελίδα στην ιστορία των δέκα τελευταίων χρόνων, να βγούμε από την κρίση. Η Ελλάδα βρίσκει την ανάκαμψη, πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες για μείωση της ανεργίας, κι εμείς πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα να ανακάμψει, να τελειώσει το πρόγραμμα, ώστε να μπει δυναμικά στην ανάπτυξη», συμπλήρωσε ο κ. Μακρόν, ενώ για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είπε ότι εφαρμόζει θαρραλέες μεταρρυθμίσεις και επέμεινε στην ανάγκη συνέχισής τους, λέγοντας: «Δεν θα σας πω ψέματα. Δεν έχει τελειώσει με τις μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα γιατί βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση».

Τάχθηκε κατά της προοπτικής να υπάρξουν πρόσθετες απαιτήσεις από την Ελλάδα και επιβολή μέτρων που εμποδίζουν την ανάπτυξη, ενώ για το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και τον ρόλο του ΔΝΤ παρατήρησε πως «δεν μπορούμε μονομιάς να ρυθμίσουμε όλα τα θέματα, οι συζητήσεις για το χρέος θα ξαναγίνουν στις αρχές του 2018 και τότε εγώ θέλω να καταδειχθεί ότι η Ελλάδα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις και θέλω, από την άλλη, το ΔΝΤ να μείνει στο πρόγραμμα, στο πλαίσιο των αποφάσεων που συζητήσαμε τους προηγούμενους μήνες, και όχι να ζητά διαρκώς καινούργια πράγματα».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας χαρακτήρισε «ιδιαίτερα θετική» την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, αλλά τόνισε πως υπάρχει δρόμος ακόμη για να παγιωθεί η εμπιστοσύνη. «Θεωρώ ότι η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι ιδιαίτερα θετική, διότι έτσι εξομαλύνεται αρκετά η κατάσταση. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι όλα ρυθμίστηκαν, καθώς υπάρχει ακόμη δρόμος για να παγιωθεί αυτή η εμπιστοσύνη. Ανεξαρτήτως από τα τεχνικά σκέλη και το πρόγραμμα, το ζήτημα για την Ελλάδα είναι να ξαναβρεί την χρηματοπιστωτική της κυριαρχία. Για να την βρει, πρέπει να υπάρξει συνέχεια της εξόδου στις αγορές, να συνεχιστεί η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, κάτι που η κυβέρνηση Τσίπρα κάνει με θάρρος, και να παραμείνει η εμπιστοσύνη στην χώρα από τους κατόχους ελληνικού χρέους», υπογράμμισε.

Και ο Μοσκοβισί

Θα πρέπει τέλος να σημειωθεί πως συνέχιση επί της ουσίας των μνημονίων προανήγγειλε πριν από λίγες ημέρες και ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, τονίζοντας πως υπό εποπτεία θα παραμείνει η Ελλάδα και μετά το πρόγραμμα εφόσον δεν έχει εξοφληθεί τουλάχιστον το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής που έχει ληφθεί από ένα ή περισσότερα άλλα κράτη-μέλη, τον ESM, τον EFSM ή το EFSF, που υπολογίζεται (μέχρι σήμερα) στα 176 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα