Ισχυρές επιδόσεις για ισχυρότερο μέλλον

Απαιτητική χρονιά –κατά δήλωση του διευθύνοντα συμβούλου της– αλλά με ισχυρές επιδόσεις σε επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων ήταν το 2017 για τον ΟΠΑΠ, ο οποίος έκλεισε την περσινή χρήση με αυξημένους τους κύριους χρηματο-οικονομικούς δείκτες.

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης

Και δικαίως χαμογελούν στη λεωφόρο Αθηνών τόσο ο CEO Ντάμιαν Κόουπ όσο και τα υπόλοιπα υψηλόβαθμα στελέχη του οργανισμού. Συγκεκριμένα, η καθαρή κερδοφορία ξεπέρασε και φέτος τα 100 εκατ. ευρώ –για την ακρίβεια ανήλθε στα 126,2 εκατ. ευρώ–, τα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) αυξήθηκαν κατά 4,1% στα 1,.455 δισ. ευρώ, ενώ και η ταμειακή θέση είναι ισχυρή με τον καθαρό δανεισμό του ομίλου να ανέρχεται σε 436,2 εκατ. ευρώ.

Ακόμη και η απόφαση του Δ.Σ. της ΟΠΑΠ Α.Ε. να προτείνει στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25 Απριλίου τη διανομή για τη χρήση 2017 συνολικού μερίσματος 0,40 ευρώ ανά μετοχή προ παρακράτησης φόρου, αποτελεί ένδειξη  σταθερότητας και προοπτικής.

Σε κάθε περίπτωση, από τη δημόσια τοποθέτηση του CEO του ΟΠΑΠ προκύπτει η εκτίμηση ότι οι ισχυρές επιδόσεις του Ομίλου στο δ΄ τρίμηνο της περσινής χρονιάς προσφέρουν σοβαρές ενδείξεις και στηρίζουν τις προσδοκίες για επιστροφή σε ουσιαστική ενίσχυση των εσόδων τόσο για το 2018 όσο και μετά από αυτό.

Μάλιστα, αυτές οι προσδοκίες δεν είναι αίολες αν συνυπολογιστεί η σημαντική αύξηση στα στοιχηματικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των Virtual παιχνιδιών και των συσκευών αυτόματης εξυπηρέτησης στοιχηματισμού (SSBTs), ενώ η συνεισφορά των παιγνιομηχανημάτων (VLTs) είχε σταθερά ανοδική πορεία.

Με «όπλο» τα VLTs

Ειδικά για τα τελευταία, αξίζει να υπογραμμιστεί ότι κατά τη διάρκεια του δ΄ τριμήνου του 2017 ο ΟΠΑΠ εγκατέστησε κατά τόπους περισσότερα από 4.700 VLTs, φτάνοντας στο τέλος του ίδιου χρόνου συνολικά τα 10.007 μηχανήματα (σ.σ. η στοχοθεσία ήταν για 10.000 μηχανήματα). Συνολικά οι αριθμοί καταδεικνύουν πως η ανάπτυξη του δικτύου των VLTs προχωρά με βάση τον σχεδιασμό που είχε κάνει ο ΟΠΑΠ και η συνεισφορά τους στα εταιρικά οικονομικά αποτελέσματα αυξάνεται σταθερά γεγονός που αποδίδεται στη σταδιακή ωρίμανση των gaming halls και της εξοικείωσης των πελατών με τα παιχνίδια.

Υπό αυτό το πρίσμα δεν προκαλεί έκπληξη ότι για την τρέχουσα χρονιά στόχος του ΟΠΑΠ είναι να τεθούν σε λειτουργία τουλάχιστον 20.000 μηχανήματα σε πρακτορεία και gaming halls.

Αντίστοιχη ανάπτυξη παρουσιάζει ο αριθμός των SSBTs, ο οποίος υπερδιπλασιάστηκε μέσα στην ίδια περίοδο, φτάνοντας περίπου τις 1.400 μηχανές σε 676 πρακτορεία, αποδεικνύοντας τη θετική ανταπόκριση των παικτών και των επαγγελματιών. Επί του παρόντος, έχουν εγκατασταθεί σχεδόν 2.000 SSBTs σε περίπου 1.000 πρακτορεία ΟΠΑΠ και εν όψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου 2018 στη Ρωσία στοχεύεται η περαιτέρω αύξηση του αριθμού τους.

Must o τεχνολογικός μετασχηματισμός

Η ειδική αναφορά που έκανε προ ημερών ο Ντάμιαν Κόουπ στην πρόοδο που συντελείται στο έργο του τεχνολογικού μετασχηματισμού του ΟΠΑΠ, δείχνει και τη βαρύτητα που έχει δοθεί κεντρικά στο συγκεκριμένο θέμα.  Κι αυτό διότι εκτιμάται πως η ολοκλήρωση των έργων τεχνολογικού μετασχηματισμού θα προσφέρει στον ΟΠΑΠ  μεγαλύτερες λειτουργικές δυνατότητες και περισσότερο στρατηγικό έλεγχο.

 

ΝΤΑΜΙΑΝ ΚΟΟΥΠ (ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΟΠΑΠ)

«Στον δρόμο για την επίτευξη του Οράματος 2020»

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα δ΄ τριμήνου και χρήσης 2017 ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ, Ντάμιαν Κόουπ, περιέγραψε σε αδρές γραμμές τα εταιρικά επιτεύγματα του περασμένου δωδεκαμήνου αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στη νέα σύμβαση συνεργασίας με τους πράκτορες, καθώς και στην επιτυχή υλοποίηση σειράς νέων πρωτοβουλιών.

«Αυτές αποτελούν ισχυρή βάση για την εξασφάλιση μακροπρόθεσμων οφελών και θα διασφαλίσουν την επίτευξη του Οράματος 2020 της εταιρείας», είπε ο κ. Κόουπ και συνέχισε λέγοντας:

«Παρά τις μακροοικονομικές προκλήσεις, οι οποίες εξακολουθούν να επηρεάζουν το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών, συνεχίζουμε να επικεντρωνόμαστε στη διεύρυνση της πελατειακής βάσης μας, τις επενδύσεις στο δίκτυό μας και τη συνεπή παροχή μιας παικτικής εμπειρίας διασκέδασης.

 

»Το 2017 ενισχύσαμε επίσης τη δέσμευσή μας προς την κοινωνία, τόσο στον τομέα του Υπεύθυνου Παιχνιδιού, όσο και μέσω του βραβευμένου προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας του ΟΠΑΠ.

»Το 2018 συνεχίζουμε την υλοποίηση σημαντικών έργων στους τομείς της τεχνολογίας και των προϊόντων – και ιδιαίτερα την ανάπτυξη του δικτύου των VLTs και των SSBTs. Παράλληλα, θα παρουσιάσουμε τις νέες στοιχηματικές μας πλατφόρμες για τα πρακτορεία μας και το διαδίκτυο».

Κλείνοντας ο CEO ευχαρίστησε τα μέλη της ομάδας του ΟΠΑΠ, τους συνεργάτες και τους προμηθευτές, για τη σκληρή δουλειά και τη συμβολή τους στην επίτευξη των αποτελεσμάτων της εταιρείας για το 2017.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα