Τα 2+1 αυτοδιοικητικά στοιχήματα της Κεντροαριστεράς

Η περιφέρεια Αττικής και οι δήμοι Πειραιά και Θεσσαλονίκης είναι ο βασικός στόχος που έχουν θέσει στο Κίνημα Αλλαγής για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Βάσει του νόμου οι κάλπες στην αυτοδιοίκηση θα πρέπει να «στηθούν» τον Μάιο του 2019, αλλά σύμφωνα με τις ρήσεις Σκουρλέτη αυτές θα μεταφερθούν για τον Οκτώβριο του 2019.

Ανεξαρτήτως… ημερολογίου, πάντως, στην Χαριλάου Τρικούπη τις θεωρούν κομβικές για την εξέλιξη του Κινήματος τις αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς όλοι αναγνωρίζουν ότι η αυτοδιοίκηση κράτησε όρθιο πολιτικά το ΠΑΣΟΚ, ακόμη και στις πιο χαλεπές του περιόδους, δηλαδή τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, όπου κατέγραψε το μικρότερο ιστορικά ποσοστό του.

Τόσο στο ΠΑΣΟΚ, όσο και στα άλλα κόμματα που απαρτίζουν το Κίνημα Αλλαγής προσπαθούν να εξηγήσουν το σκεπτικό των ψηφοφόρων, που εμπιστεύθηκαν για κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στην γειτονιά τους ανανέωσαν την εμπιστοσύνη τους σε πρόσωπα που προέρχονταν ακόμη και από το βαθύ ΠΑΣΟΚ.

Η εξήγηση της Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι «στο ΠΑΣΟΚ έχουμε πληθώρα ικανών στελεχών στην τοπική αυτοδιοίκηση, τα οποία κάνουν γκελ στον κόσμο και οι δημότες ανά περιοχή νιώθουν ασφάλεια και γι’ αυτό τα επιλέγουν».

Το βέβαιο είναι ότι το εγχείρημα του Κινήματος Αλλαγής με την εκλογή της κ. Γεννηματά τον περασμένο Νοέμβριο πέτυχε και στις κάλπες έφθασαν περισσότεροι από 210.000 ψηφοφόροι για ένα απλό λόγο: Οι δήμαρχοι που προέρχονταν είτε από το ΠΑΣΟΚ, είτε από άλλες δυνάμεις του Κινήματος Αλλαγής, αλλά ακόμη και από τον χώρο της Ν.Δ. έβαλαν πλάτη, διέθεσαν υπαλλήλους τους και γενικά προσέφεραν κι αυτοί το δικό τους λιθαράκι. Αντίθετα η ψηφοφορία είχε προβλήματα σε περιοχές που τις διοικούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που και λόγω εντολών που είχαν λάβει από την Κουμουνδούρου, μπορεί να μην έβαλαν τρικλοποδιές, απλά αδιαφόρησαν.

 Οι εκλογές και η σημασία τους

Όλοι στο Κίνημα Αλλαγής, ακόμη και εάν δεν συμφωνούν στο χρόνο των επόμενων εθνικών εκλογών εκτιμούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποχαιρετήσει την εξουσία. Σταύρος Θεοδωράκης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος επιμένουν πως ο πρόεδρος της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, θα πάει το… έργο μέχρι τέλους, γνωρίζοντας ότι θα ηττηθεί. Αντίθετα η Φώφη Γεννηματά, ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Γιώργος Καμίνης, θεωρούν πως ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να αποφύγει τη βάσανο των περικοπών των συντάξεων, της δραματικής μείωσης του αφορολόγητου και φυσικά των αυξήσεων του ΕΝΦΙΑ. Οπότε περιμένουν εκλογές τον Οκτώβριο. Από το Πολιτικό Συμβούλιο ο μόνος που δεν έχει προχωρήσει σε προβλέψεις είναι ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ο βασικός στόχος, λοιπόν, του ΚΙΝ.ΑΛ. είναι να είναι ξεκάθαρη 3η πολιτική δύναμη με διψήφιο ποσοστό στις εθνικές εκλογές. Το σενάριο θα ήταν ιδανικό εάν υπήρχε παράλληλα και μείωση της δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ, δείγμα ότι κατάφερε να «επαναπατρίσει» αρκετούς από τους ψηφοφόρους που άφησαν το ΠΑΣΟΚ το 2012 και το 2015 για τις πλάνες υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Με βάση, λοιπόν, της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και το ότι ο ΚΙΝΑΛ καταφέρει να επιτύχει διψήφιο ποσοστό, τότε οι εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης μπορεί να θεωρηθούν κομβικής σημασίας. Διότι μία επικράτηση των δημάρχων που θα προταθούν από το ΚΙΝ.ΑΛ., αναμφίβολα θα δώσει άλλον αέρα στο Κίνημα, ενώ θα βοηθήσει στην συρρίκνωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ.

 Το σενάριο Σκουρλέτη

Αν τώρα ισχύσουν τα όσα δηλώνει μετά βεβαιότητας ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ότι τον Οκτώβριο του 2019 θα διεξαχθούν ταυτόχρονα εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές, υπάρχουν οι γραμμές άμυνας για να ακυρωθεί το κυβερνητικό σχέδιο.

Με βάση τον προγραμματισμό η κυβέρνηση Τσίπρα στο αμέσως προσεχές διάστημα θα ψηφίσει τον «Κλεισθένη ΙΙ» που καθιερώνει την απλή αναλογική στους δήμους, δίνοντας παράταση πέντε μηνών στους ήδη εκλεγμένους τοπικούς άρχοντες, μεταφέροντας τις εκλογές για τον Οκτώβριο του 2019. Εκεί κρύβεται το μυστικό. Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), όπως έχουν ανακοινώσει, θα προσφύγουν στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωση του νόμου. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν συνταγματολόγοι του ΚΙΝ.ΑΛ., το αίτημα των αυτοδιοικητικών ενώσεων στο ΣτΕ έχει τύχη, εάν ταυτόχρονα προσφύγουν και τα κόμματα. Ήδη ο Γιάννης Σγουρός το πρότεινε στη Φ. Γεννηματά, με την επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛ. να είναι θετική σε αυτό το ενδεχόμενο. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι αρνητικός στο να προσφύγει και η Ν.Δ. Μάλιστα στο ΚΙΝ.ΑΛ. θεωρούν ότι ακόμη και εάν το ΣτΕ περάσει τον νόμο Σκουρλέτη, θα υψώσει τείχος στο να μεταφερθούν οι εκλογές και από τον Μάιο του 2019 διεξαχθούν τον Οκτώβριο.

Και βέβαια όλοι κατανοούν πως εάν οι αυτοδιοικητικές εκλογές διεξαχθούν νωρίτερα των εθνικών, τότε παρουσιάζεται μία χρυσή ευκαιρία στο ΚΙΝ.ΑΛ. να κερδίσει μεγάλους δήμους και περιφέρειες και να διεκδικήσει ακόμη καλύτερο ποσοστό στις εθνικές. Έχοντας μάλιστα και τους δικούς του δημάρχους να σιγοντάρουν, τότε τα αποτελέσματα θα είναι ακόμη καλύτερα.

 Σε όλη την Ελλάδα

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η επιτροπή των ψηφοδελτίων για την Αυτοδιοίκηση, επικεφαλής της οποίας είναι ο Γιώργος Καμίνης, θα επιλέξει υποψηφίους για όλους τους δήμους της χώρας. Κι όπως είπε η Φ. Γεννηματά στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την προπερασμένη Κυριακή «στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η προοδευτική παράταξη έχει παράδοση, πρόσωπα και πολιτικές». Μάλιστα, ο δήμαρχος Αθηναίων σε ραδιοφωνική του συνέντευξη δήλωσε προ ημερών ότι «η γενική κατεύθυνση είναι όποιος έχει θητεύσει ως δήμαρχος ή περιφερειάρχης δικαιούται να είναι ξανά υποψήφιος εκτός αν υπάρχουν θέματα ηθικής ακεραιότητας». Από εκεί ανακοίνωσε πως το ΚΙΝ.ΑΛ. θα στηρίξει τον Γιάννη Μπουτάρη στην Θεσσαλονίκη ξεκαθαρίζοντας πως «δεν θα υπάρξει κανένα μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Σίγουρη, επίσης, θα πρέπει να θεωρείται η στήριξη στον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη, γιο του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ Πέτρου Μώραλη που είχε θητεύσει και ως υπουργός στις κυβερνήσεις Ανδρέα Παπανδρέου. Για την Αθήνα δεν υπάρχει σαφής εικόνα. Ναι μεν ο Γιώργος Καμίνης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος, αλλά σε περίπτωση που αποφασίσει να διεκδικήσει τον δήμο ο Κώστας Μπακογιάννης, τότε θεωρείται δεδομένο ότι το ΚΙΝ.ΑΛ. θα έχει ως υποψήφιο κάποιον, ο οποίος απλά θα προσπαθήσει να είναι σε ψήφους πάνω από τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίθετα όπως εκτιμούν στην Χαριλάου Τρικούπη οι υποψήφιοι του έχουν τύχη να επικρατήσουν σε πολλές πρωτεύουσες νομών σε όλη την Επικράτεια, αλλά το πιο σημαντικό είναι να περάσουν τους αντίστοιχους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης η Επιτροπή έχει λάβει σαφείς εντολές να μην στηρίξει το ΚΙΝ.ΑΛ. κανέναν υποψήφιο που είτε έχει εκλεγεί με την σημαία του ΣΥΡΙΖΑ, είτε προέρχεται από την Κουμουνδούρου. «Εάν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να στηρίζει τα δικά μας στελέχη δεν μας ενδιαφέρει. Απλά αποδεικνύει την γύμνια του. Και σε στελεχιακό δυναμικό, αλλά και στις τοπικές κοινωνίες. Μπορεί να είναι τρία χρόνια στην κυβέρνηση κι άλλα τρία χρόνια κυβερνητικό κόμμα, αλλά δεν μπορεί να πείσει», λένε από την Χαριλάου Τρικούπη.

Στοίχημα για το ΚΙΝ.ΑΛ. είναι να καταφέρει να εκλέξει δικά του πρόσωπα στο Αγρίνιο, το Ηράκλειο, την Πάτρα, την Κόρινθο, τη Λάρισα, τα Ιωάννινα, την Κομοτηνή, τη Ρόδο, τα Χανιά, την Χίο, στον Βόλο. Μιλάμε για περιοχές κλειδιά. Και ποντάρουν στο ισχυρό δίκτυο που έχει φτιάξει από το 2010 ο Γιώργος Καμίνης σε όλη την Ελλάδα με την αγαστή συνεργασία του Γιάννη Μπουτάρη.

 Οι εμβληματικοί δήμοι

Αναμφίβολα στους δήμους της Περιφέρειας Αττικής το Κίνημα Αλλαγής ελπίζει να κρατήσει τους δήμους που ήδη έχει και να προσθέσει κι άλλους. Εμβληματικοί δήμοι στην Αττική θεωρούνται η Καλλιθέα, η Γλυφάδα, το Περιστέρι και το Αιγάλεω. Στο Περιστέρι τα πράγματα είναι δύσκολα καθώς δεν αμφισβητείται η κυριαρχία του Ανδρέα Παχατουρίδη. Όμως στην Γλυφάδα υπάρχουν αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία για τον Παπανικολάου και στο ΚΙΝΑΛ αναζητούν ένα υποψήφιο που να κάνει γκελ στην τοπική κοινωνία. Στην Καλλιθέα ο Κάρναβος δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένος και υπάρχουν ελπίδες. Εκεί ήδη ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του ο δημοσιογράφος Λάζαρος Λασκαρίδης και λογικά θα στηριχθεί από την Χαριλάου Τρικούπη. Επίσης στο Αιγάλεω εκτιμούν πως μπορεί να κερδηθεί ο δήμος. Το ίδιο ισχύει και για τον Βύρωνα, την Δάφνη-Υμηττό, στον δήμο Ζωγράφου, σε Λυκόβρυση-Πεύκη με τον Γιάννη Θεοδωρακόπουλο, στον Άλιμο (όπου θα στηριχθεί ο πρώην δήμαρχος Ορφανός), σε Γαλάτσι, σε Ηράκλειο, ενώ στο Π. Φάληρο παίζει πολύ δυνατά η στήριξη προς τον Δημήτρη Πιτούλη (πρώην υποψήφιος βουλευτής με το Ποτάμι).

Σε ότι αφορά τους εν ενεργεία δημάρχους αναμένεται να στηριχθούν οι Μαρία Ανδρούτσου (Άγιος Δημήτριος), Βασίλης Βαλασσόπουλος (Ηλιούπολη), Ανδρέας Ευθυμίου (Μοσχάτο-Ταύρος), Νίκος Ζενέτος (Ίλιον), Γιώργος Ιωακειμίδης (Νίκαια-Ρέντης), Γιώργος Καπλάνης (Αγία Βαρβάρα), Γιάννης Κωνσταντάτος (Ελληνικό-Αργυρούπολη), Νίκος Σαράντης (Αγ. Ανάργυροι-Καματερό), Σταύρος Τζουλάκης (Νέα Σμύρνη).

 Μητέρα των μαχών η περιφέρεια Αττικής

Σε ό,τι αφορά τις περιφέρειες το μόνο σίγουρο είναι ότι το ΚΙΝ.ΑΛ. θα έχει δικούς του υποψήφιους σε όλες τις περιφέρειες. Ο στόχος του για τις επόμενες εκλογές είναι να εκλέξει τουλάχιστον τρεις. Δηλαδή να επανεκλεγούν οι Σταύρος Αρναουτάκης (Κρήτη), Απόστολος Κατσιφάρας (Δυτική Ελλάδα) και να προστεθεί σε αυτούς και ο Γιάννης Σγουρός στην Αττική.

Σίγουρα υποψήφιοι θα είναι οι Σταμάτης Μαλέλης στο Βόρειο Αιγαίο με τους ιθύνοντες του ΚΙΝ.ΑΛ. να εκτιμούν πως οι πιθανότητες εκλογής του είναι πολύ καλές, καθώς όπως ισχυρίζονται η νυν περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου έχει πολλούς σκελετούς στην ντουλάπα της. Και ο Στ. Μαλέλης έχει τον τρόπο του να τους αναδείξει. Επίσης στην       Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν κλειδωμένη την υποψηφιότητα του Γιώργου Νικητιάδη (πρώην υπουργού Τουρισμού στην κυβέρνηση Παπανδρέου) για την περιφέρεια του Νότιου Αιγαίου.

Αναμφίβολα η μητέρα των μαχών θα είναι στην Αττική, όπου εάν ο Γιάννης Σγουρός καταφέρει να επανεκλεγεί, τότε η δυναμική που θα αναπτύξει το Κίνημα Αλλαγής θα είναι σε άλλο επίπεδο. Μάλιστα δεν είναι λίγοι που ισχυρίζονται πως αν ο Γ. Σγουρός ήταν νικητής στη μάχη με τη Ρένα Δούρου, το 2014, τότε και το αποτέλεσμα του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές του 2015 θα ήταν πολύ διαφορετικό. Σίγουρα δεν θα ήταν στα επίπεδα του 4% – 5% και πιθανόν να πλησίαζε το 12% του 2012. Και φυσικά η μη εκλογή Δούρου το 2014 δεν θα έδινε αέρα στα πανιά του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως ακόμη και σε περιφέρειες που το ΚΙΝ.ΑΛ. δεν έχει τύχη να εκλέξει δικό του περιφερειάρχη θα έχει υποψήφιο με στόχο να περάσει τουλάχιστον στον δεύτερο γύρο.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα