Μόνο έτσι έχουν… τύχη τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Την ώρα που το ένα μετά το άλλο τα δικαστήρια δικαιώνουν τους συνταξιούχους (κηρύσσοντας παράνομες τις περικοπές των συντάξεών τους)  και τους εμπόρους (για παράνομο   καταλογισμό   φόρων   και   προστίμων), η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή παροχολογικό πολυνομοσχέδιο έχοντας όμως πονηρά στραμμένο το βλέμμα της στις κάλπες.

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Το… πονηρόν του πράγματος έγκειται στο εξής πρακτικό σκεπτικό: αν κληθεί η κυβέρνηση να επιστρέψει στους δικαιούχους τα «σπασμένα», αυτό θα τινάξει μεν στον αέρα όχι μόνο τον τρέχοντα προϋπολογισμό αλλά και αυτούς των επόμενων ετών, αλλά είναι κάτι που το χρεωθεί εφαρμοστικά η επόμενη κυβέρνηση! Αντίθετα η παρούσα διακυβέρνηση θα έχει να επαίρεται ότι φοροελάφρυνε τα συνήθη υποζύγια αφού πρώτα τα είχε υπερφορτώσει.

Ανεξάρτητα και πέρα από πολιτικούς ακροβατισμούς, το θέμα των αναδρομικών είναι σοβαρό. Το αποδεικνύουν όχι μόνο οι αριθμοί –μόνο για τους συνταξιούχους το δημοσιονομικό κόστος της επιστροφής υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 8 δισ. ευρώ–, αλλά και η πλημμυρίδα των αιτήσεων που μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αιτήσεις ξεπερνούν τις 150.000, ενώ αδιευκρίνιστος είναι ο αριθμός των εντύπων αιτήσεων που βρίσκεται στα  γκισέ των ασφαλιστικών ταμείων, με τους υπαλλήλους να αδυνατούν να   διαχειριστούν τον όγκο των αιτημάτων.

Οι τζάμπα συμβουλές και η αλήθεια 

Οι πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις, που πατώντας πάνω σε απόφαση του   Συμβουλίου της Επικρατείας του 2015, με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματική η κατάργηση των δώρων από τις συντάξεις που είχε ψηφιστεί στους μνημονιακούς νόμους 4093 και 4051 του 2012, άνοιξαν τον δρόμο για τη δικαστική διεκδίκησή τους. Ωστόσο τη λογική αντίδραση αισιοδοξίας των δυνητικά δικαιούχων ακολούθησε μία παράλογη παροχή τζάμπα τηλεοπτικών συμβουλών που δεν ανταποκρινόταν πάντα στην αλήθεια. Αυτό που σίγουρα θα συμβεί είναι ότι η (όποια) λύση θα δοθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας,  καθώς   η   Κυβέρνηση  δια  στόματος   του   αρμοδίου υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου εξέφρασε την βούλησή της να προσφύγει στα δικαστήρια μέχρι τελευταίου βαθμού και ήδη ο ΕΦΚΑ άσκησε έφεση κατά των πρωτόδικων αποφάσεων για να τις ανατρέψει.

Τι πρέπει να κάνουν οι συνταξιούχοι

Πίσω στην ταμπακιέρα, τώρα, για το ποια οδό πρέπει να ακολουθήσουν οι συνταξιούχοι προκειμένου να διεκδικήσουν δώρα και αναδρομικά, η «Α» απευθύνθηκε σε έγκριτους νομικούς οι οποίοι συγκλίνουν στο εξής: για να έχει τύχη η διεκδίκηση των ενδιαφερόμενων συνταξιούχων θα πρέπει οι τελευταίοι να ασκήσουν ΑΓΩΓΗ στα δικαστήρια, καθώς η ηλεκτρονική αίτηση προς τον ΕΦΚΑ είναι ελλιπής μιας και σε αυτήν δεν αναλύονται οι περικοπές, δεν αναφέρεται στα «χαμένα» δώρα, αλλά το σημαντικότερο δεν ζητά την επιστροφή των χρημάτων που δεν τους καταβλήθηκαν.

Σύμφωνα με τον νόμο, μπορούν να αναζητηθούν δικαστικά μόνο τα ποσά   που αντιστοιχούν στις περικοπές που έγιναν στις κύριες και επικουρικές συντάξεις τους, οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές με την απόφαση του ΣτΕ που δεν έχει αναδρομικότητα για έτη πριν από το 2015.

Οπότε μέχρι να κριθεί η συνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου που ήδη εξετάζεται από το ΣτΕ η διεκδίκηση μπορεί να αφορά ΜΟΝΟ την περίοδο από τον Ιούνιο  του 2015 μέχρι και τον  Δεκέμβριο του 2018. Εξαιρούνται οι συνταξιούχοι που είχαν καταθέσει τις προσφυγές τους πριν την 10η Ιουνίου 2015, οι οποίοι διεκδικούν για το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2012 και μέχρι πέντε χρόνια, οπότε και παραγράφονται οι απαιτήσεις τους.

Νομικοί κύκλοι υπογραμμίζουν στην «Α» ότι οι αιτήσεις ή οι απευθείας αγωγές θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018 (προθεσμία καταβολής του δώρου Χριστουγέννων), αλλιώς το συγκεκριμένο ποσό   χάνεται. Το ίδιο ισχύει και για το δώρο Πάσχα: αν δεν κατατεθούν οι   αγωγές μέχρι την ημερομηνία καταβολής του, τότε χάνεται το δικαίωμα να το αναζητήσει κάποιος. Αν δεν δοθεί απάντηση στην αίτηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, τον ΕΦΚΑ ή το ΕΤΕΑΕΠ, με την παρέλευση του εξαμήνου από την υποβολή της αιτήσεως ξεκινά και πάλι η παραγραφή, ενώ νέα αίτηση δεν γίνεται δεκτή, καθώς ο σκοπός της είναι απλά να  υπενθυμίσει στην Πολιτεία να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣτΕ αυτοβούλως και εάν δεν το κάνει, τότε ο πολίτης υποχρεωτικά στρέφεται στα δικαστήρια!

Οι δικαστικοί υπάλληλοι θα κρίνουν την τύχη των υπολοίπων

Τελευταίο αλλά καθόλου έλασσον θέμα είναι η περίπτωση των περικοπών των δικαστικών υπαλλήλων, η οποία εκκρεμεί ενώπιον του ΣτΕ. Στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο το «χαμένο» ελληνικό Δημόσιο έχει υποβάλει αίτηση αναίρεσης κατά των «κερδισμένων» υπαλλήλων και η απόφαση αυτή αναμένεται να κρίνει την τύχη της καταβολής των δώρων και των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων. Και δεδομένου ότι αυτή η απόφαση θα είναι αμετάκλητη, αναμένεται να επηρεάσει εξαιρετικά τις εξελίξεις στον ασφαλιστικό τομέα, όχι μόνο για τους σημερινούς αλλά κυρίως για τους μελλοντικούς ασφαλισμένους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα