Εγκρίθηκε το ΠΧΠ στα Ιόνια Νησιά – Τι αλλάζει

Με απόφαση που συνυπέγραψαν ο Υπουργός και ο Αναπληρωτής Υπουργός, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και Σωκράτης Φάμελλος, εγκρίθηκε το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο (ΠΧΠ) στα Ιόνια Νησιά, το οποίο αναθεωρεί και αντικαθιστά το προγενέστερο Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της ίδιας Περιφέρειας. Με την απόφαση αυτή εγκρίνεται και περιβαλλοντικά το ΠΧΠ.

 

Προτεραιότητες του ΠΧΠ Ιονίων Νήσων:

  • Η περαιτέρω άρση της απομόνωσης που προκύπτει από τη νησιωτική γεωγραφία της Περιφέρειας και την τόνωση της αναπτυξιακής της θέσης, με την ενίσχυση της εξωστρέφειας, της διαπεριφερειακής και ενδοπεριφερειακής συνοχής.
  • Η προώθησητης ιδιαιτερότητας του νησιωτικού χώρου στον χωρικό σχεδιασμό, ως μια  οριζόντια πολιτική για τα νησιά και ιδιαίτερα τα μικρά νησιά, με κίνητρα για τις εναέριες και θαλάσσιες μεταφορές αγαθών και ανθρώπων, τη χρήση νέων τεχνολογιών και καινοτομιών για την επικοινωνία και τις μεταφορές, την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού, τη σύνδεση πρωτογενούς – δευτερογενούς τομέα με την τουριστική αγορά, που από κοινού θα ενισχύσουν την ενδογενή ανάπτυξη.
  • Ο συνδυασμός της ανάπτυξης του τουρισμού με την ανάπτυξη του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, με βάση το αγροδιατροφικό πρότυπο, και η αποθάρρυνση της «μονοκαλλιέργειας» του τουρισμού.
  • Το πρότυπο του τουρισμού θα πρέπει να αφορά στην αναβάθμιση του συμβατικού, μαζικού τουρισμού, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού και με προβολή του ιδιαίτερου φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και τοπίου.
  • Η ισόρροπη χωρική οργάνωση στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης, μέσω της σύνταξης Τοπικών Χωρικών Σχεδίων σε όλους τους Δήμους και η παροχή κατευθύνσεων για τον αστικό, περιαστικό, εξωαστικό, αγροτικό, ορεινό, ημιορεινό, παράκτιο και θαλάσσιο χώρο.
  • Η προστασία και ανάδειξη και ορθολογισμένη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος, του τοπίου και της πολιτιστικής κληρονομιάς, που θα εξυπηρετήσει τους μακροπρόθεσμους αναπτυξιακούς στόχους, ιδίως με την ενίσχυση της ταυτότητας των Ιονίων Νήσων.
  • Η ενίσχυση  των υποδομών πληροφορικής και  επικοινωνιών  υψηλής τεχνολογίας με προτεραιότητα στη διάδοση και ενίσχυση της χρήσης τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, ώστε να αντιμετωπιστεί η ασυνέχεια της Περιφέρειας από τη θάλασσα και να ενισχυθεί η περιφερειακή συνοχή.
  • Η ενίσχυση της πολιτικής εξωστρέφειας σε συνδυασμό με την πολιτική της έξυπνης ανάπτυξης σε μια σειρά επιχειρηματικών πρωτοβουλιών που δύνανται να αναπτυχθούν σε περιφερειακό, αλλά και διαπεριφερειακό επίπεδο.

Το χωρικό πρότυπο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων

Το πρότυπο χωρικής ανάπτυξης δίνει έμφαση στα «πράσινα νησιά», τη «γαλάζια ανάπτυξη».

  • Τα «πράσινα νησιά» αναφέρονται στην ανάπτυξη της «πράσινης οικονομίας», την τόνωση της κοινωνικής και εδαφικής συνοχής, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, την ενίσχυση του πολιτισμού και της έρευνας, των υποδομών πληροφορικής και επικοινωνιών.
  • Η «γαλάζια ανάπτυξη» αναφέρεται στην ανάπτυξη του θαλάσσιου χώρου με ταυτόχρονη προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο αυτό προωθείται η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, η αντιμετώπιση των δυσμενών όψεων της νησιωτικότητας, η βελτίωση της προσπελασιμότητας, η προσαρμογή των πολιτικών στη μικρή κλίμακα και η ανάπτυξη ίσων ευκαιριών, αναγνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου, τόσο του χερσαίου όσο και του θαλάσσιου και την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι βασικοί αναπτυξιακοί άξονες είναι:

Η Περιφέρεια εντάσσεται στο δημιουργούμενο δυτικό άξονα ανάπτυξης εθνικής εμβέλειας, που συνδέεται με τον άξονα μεταφορών της Ιόνιας Οδού.

Προτείνεται:

  • Ο διαμήκης άξονας ανάπτυξης Βορρά – Νότου. Προωθείται η ενίσχυσή του με συνδυασμό θαλάσσιων και οδικών συνδέσεων – κατακόρυφες συνδέσεις των νησιών με τα λιμάνια τους στα οποία καταλήγει ο οδικός άξονας Βορρά – Νότου του κάθε νησιού, καθώς και τον θαλάσσιο διάπλου.
  • Οι οριζόντιοι άξονες: προωθείται η ενίσχυση των οριζόντιων αξόνων – διασυνδέσεων των νησιών με τα λιμάνια της ηπειρωτικής χώρας, ως άξονες διαπεριφερειακής σημασίας. Μέσω αυτών επιτυγχάνεται η σύνδεση με τον δυτικό εθνικό αναπτυξιακό άξονα, την Ιόνια Οδό και μέσω αυτής με την Εγνατία Οδό.
Οι κύριοι πόλοι ανάπτυξης είναι:
  1. Αστικοί πόλοι: Είναι οι πόλεις – έδρες των Περιφερειακών Ενοτήτων: Κέρκυρα, Λευκάδα, Αργοστόλι, και Ζάκυνθος. Από αυτούς, η Κέρκυρα είναι εθνικής σημασίας και οι υπόλοιπες πόλεις είναι περιφερειακής σημασίας. Προτείνονται μέτρα για την αναστολή της διάχυσης του αστικού χώρου με τη μορφή της εκτός σχεδίου δόμησης, σε συνδυασμό με πολιτικές εξυγίανσης και ανάπλασης του αστικού χώρου κατά προτεραιότητα στις παλιές πόλεις της Κέρκυρας και της Λευκάδας.
  2. Τουριστικοί πόλοι: Ως τουριστικοί πόλοι θεωρούνται οι σημειακές και γραμμικές τουριστικές αναπτύξεις, οι οποίες συγκεντρώνουν και στην συνέχεια διαχέουν την τουριστική ανάπτυξη. Γενικά προωθείται η χωρική οργάνωση των τουριστικών πόλων και η ανάσχεση της γραμμικής ανάπτυξης. Ιεραρχούνται ως εξής:
    • Εθνικής εμβέλειας: η πόλη της Κέρκυρας, η Παλαιοκαστρίτσα και οι δύο γραμμικές αναπτύξεις Μπενίτσες – Πέραμα και Κέρκυρα – Ύψος στην Κέρκυρα, ο Γάιος στους Παξούς, η πόλη της Λευκάδας, το Νυδρί και η γραμμική ανάπτυξη Νικιάνα – Βλυχό  στη Λευκάδα, το Αργοστόλι και το Φισκάρδο στην Κεφαλονιά, το Βαθύ στην Ιθάκη και ο κόλπος του Λαγανά στη Ζάκυνθο.
    • Περιφερειακής εμβέλειας: η Κασσιόπη, το Σιδάρι, ο Ίσσος και ο Κάβος στην Κέρκυρα, η Σκάλα και η γραμμική ανάπτυξη Πεσσάδα – Λουρδάτα στην Κεφαλονιά, η Βασιλική και ο Αγ. Νικήτας στη Λευκάδα, η περιοχή του Πλάνου – Τσιλιβή και η γραμμική ανάπτυξη Αργάσι – Βασιλικός στη Ζάκυνθο.
Οι πύλες του δικτύου μεταφορών είναι:

1. Οδικές Πύλες: Η μόνη οδική πύλη εθνικής σημασίας είναι η Λευκάδα, λόγω της οδικής σύνδεσής της με την ηπειρωτική χώρα.

2. Θαλάσσιες Πύλες: Στις διεθνείς θαλάσσιες πύλες περιλαμβάνονται οι λιμένες της Κέρκυρας, της Λευκάδας, του Αργοστολίου, της Σάμης και της Ζακύνθου. Προωθούνται νέες υποδομές για υδατοδρόμια και για τη διεθνή κρουαζιέρα. Εθνικές θαλάσσιες πύλες αποτελούν οι λιμένες που εξυπηρετούν κυρίως διαπεριφερειακές συνδέσεις και συγκεκριμένα: Λευκίμμη, Πόρος, Πισαετός και Βαθύ Ιθάκης. Ως περιφερειακές θαλάσσιες πύλες ορίζονται όλα τα λιμάνια των μικρών νησιών και του κατακόρυφου άξονα: Βασιλική, Φισκάρδο, Πεσσάδα και Άγιος Νικόλαος.

3. Αεροπορικές Πύλες: Ως αεροπορικές πύλες νοούνται όλοι οι αερολιμένες, που βρίσκονται στην Περιφέρεια (Κέρκυρας, Κεφαλληνίας και Ζακύνθου).

Τέλος, προωθούνται προγράμματα ολοκληρωμένων αστικών αναπλάσεων (μέσω του εργαλείου των Σχεδίων ΟλοκληρωμένωνΑστικών Παρεμβάσεων) στα ιστορικά κέντρα της Κέρκυρας (μνημείο UNESCO), της Λευκάδας (παλιά πόλη και είσοδός της) και της Ζακύνθου (με προτεραιότητα την παραλία και το πολεοδομικό κέντρο).

 

Κατευθύνσεις στις επιμέρους αναπτυξιακές και διοικητικές ενότητες ανά χωρική ενότητα
Δήμος Κέρκυρας
Χ.Ε. γεωργίας Περιοχές: γεωργικές εκτάσεις στη βορειοδυτική Κέρκυρα (π.χ. Σιδάρι, Ρόδα, Καρουσάδες, Βελονάδες, Ασπιωτάδες, Δάφνη), στη Μέση Κέρκυρα (π.χ. κοιλάδα Ρόπα) και στη Νότια Κέρκυρα (π.χ. η κοιλάδα του ποταμού Μεσσογή και ο κάμπος Χαλικούνας), οι εκτάσεις του ελαιώνα και οι γεωργικές εκτάσεις των μικρών νησιών (Διαπόντια νησιά).

Περιοχές διερεύνησης ΓΓΥΠ: κατά προτεραιότητα οι αρδευόμενες εκτάσεις Νυμφών – Αγράφων – Αντιπερνών, οι πεδινές εκτάσεις Πάγων, ο κάμπος Ρόπα, ο κάμπος Στρογγυλής, η περιοχή Χαλικούνα Αγ. Ματθαίου.

Ζώνες προστασίας (ΠΟΠ, ΠΓΕ, κ.α.): κάμπος Νυμφών, περιοχή Πλάτωνας της Δ.Ε. Θιναλίων (κουμ-κουάτ), ελαιώνες Αγίου Ματθαίου, αμπελώνες (τοπικοί οίνοι), οριοθετημένη ζώνη παραγωγής των τοπικών οίνων ΠΓΕ Χαλικούνας, περιοχή της Λευκίμης (λαθούρι).

Χ.Ε. κτηνοτροφίας Περιοχές: τμήματα του ορεινού όγκου Παντοκράτορα και περιοχή ΒΑ από το λιβάδι Ρόπα (Σκριπερό, Άνω Κορακιάνα).

Να διερευνηθούν και άλλες περιοχές για την οριοθέτηση κτηνοτροφικών ζωνών

Χ.Ε. μεταποίησης Δημιουργία Ε.Π. βιοτεχνίας – βιομηχανίας και χονδρεμπορίου τύπου Β’ (μέσης όχλησης) ή Γ (χαμηλής όχλησης), στον περιαστικό χώρο της Κέρκυρας.

Χωρικοί υποδοχείς μεταποιητικών και μικρών βιοτεχνικών μονάδων χαμηλής και μέσης όχλησης προτείνονται κατά προτεραιότητα στην περιοχή της Αχαράβης και στην περιοχή της Λευκίμης.

Στα Διαπόντια Νησιά και στις περιοχές παραγωγής των τοπικών αγροτικών προϊόντων προτείνεται η διάσπαρτη χωροθέτηση μόνον μονάδων συσκευασίας και τυποποίησης των προϊόντων αυτών.

Χ.Ε. εξόρυξης Να διερευνηθούν οι δυνατότητες αξιοποίησης της Κερκυραϊκής παραδοσιακής πέτρας, καθώς και η χωροθέτηση λατομικής δραστηριότητας για αδρανή υλικά.
Χ.Ε. ΑΠΕ Ορεινή ζώνη του Παντοκράτορα
Χ.Ε. τουρισμού Περιοχές παραθαλάσσιου μαζικού τουρισμού: Κοντόκαλι – Γουβιά – Λίμνη μέχρι την Κασσιόπη – Ημερολιά, Αχαράβη – Ρόδα – Αστρακερή – Σιδάρι, Άγιος Στέφανος Αυλιωτών μέχρι την Παλαιοκαστρίτσα, Άγιος Γεώργιος Αργυράδων, Κάβος – λιμένας Λευκίμης – Μώλος –Περιβόλι, Μωραϊτικα – Μεσογγή – Άγιος Ιωάννης Περιστερών – Μπενίτσες – Πέραμα.

Περιοχές ειδικού και εναλλακτικού τουρισμού: οι παραλιακές περιοχές εκτός των παραπάνω, η ενδοχώρα εκτός των χωρικών ενοτήτων κτηνοτροφίας, δευτερογενούς τομές και περιοχών προστασίας περιβάλλοντος, καθώς και τα νησιά Ερρεικούσα, Οθωνοί και Μαθράκι.

Δήμος Παξών
Χ.Ε. γεωργίας Οι υφιστάμενες περιοχές γεωργικής γης προτείνονται να οριοθετηθούν και να ενταχθούν σε καθεστώς προστασίας, με έμφαση στον ελαιώνα των Παξών και στον αμπελώνα των Αντίπαξων.
Χ.Ε. μεταποίησης Προτείνεται η διάσπαρτη εγκατάσταση μονάδων μεταποίησης, συσκευασίας και τυποποίησης των τοπικών αγροτικών προϊόντων.

Αν διαπιστωθεί η ανάγκη υποδοχέα, προτείνεται η χωροθέτησή του μόνον στην ευρύτερη περιοχή του πρώην ΧΑΔΑ.

Χ.Ε. τουρισμού Περιοχές ειδικού και εναλλακτικού τουρισμού: όλος ο Δήμος Παξών (εκτός των μικρών νησιών και βραχονησίδων). Επιτρέπονται οι γεωργικές καλλιέργειες και η διάσπαρτη χωροθέτηση μονάδων μεταποίησης, συσκευασίας και τυποποίησης τοπικών αγροτικών προϊόντων.
Δήμος Λευκάδας
Χ.Ε. γεωργίας Περιοχές: κάμπος Λευκάδας στον περιαστικό της χώρο, κάμπος Εγκλημενού (Νυδριού), κάμπος Βασιλικής, κάμπος Καρυάς, κάμπος Μαραντοχωρίου (δύο τμήματα), οροπέδιο Εγκλουβής, εκτάσεις ελαιώνα Λευκάδας, νησιά Κάλαμος και Καστός.

Περιοχές διερεύνησης ΓΓΥΠ: κατά προτεραιότητα οι κάμποι Νυδριού, Βασιλικής, Μαραντοχωρίου (δύο κάμποι), Καρυάς και το οροπέδιο της Εγκλουβής.

Ζώνες προστασίας (ΠΟΠ, ΠΓΕ κ.α.): οροπέδιο Εγκλουβής (φακή), περιοχή της Καρυάς (λαθούρι), αμπελώνες όπου παράγονται τα κρασιά ΠΓΕ Λευκάδας.

Χ.Ε. κτηνοτροφίας Περιοχές: όρος Σκάρων (εξαιρουμένου του δάσους Σκάρων), ορεινός όγκος στην Εγκλουβή από Βαυκερή μέχρι Νεοχώρι και Πρ. Ηλία, δυτική πλαγιά μεταξύ Κομηλιού, Δράγανου και παραλίας στη ΝΔ Λευκάδα, νοτιοδυτική χερσόνησος της Λευκάδας από Αθάνι – Άγ. Πέτρο μέχρι το Ακρωτήρι.

Να διερευνηθούν και άλλες περιοχές για την οριοθέτηση κτηνοτροφικών ζωνών.

Χ.Ε. μεταποίησης Δημιουργία Ε.Π. βιοτεχνίας – βιομηχανίας και χονδρεμπορίου τύπου Β’ (μέσης όχλησης) ή Γ (χαμηλής όχλησης), στον περιαστικό χώρο της Λευκάδας.

Χωρικοί υποδοχείς μεταποιητικών μονάδων προτείνονται κατά προτεραιότητα στη Βασιλική και στο Νυδρί.

Στα νησιά Κάλαμο και Καστό και στις περιοχές παραγωγής των τοπικών αγροτικών προϊόντων προτείνεται η διάσπαρτη χωροθέτηση μόνον μονάδων συσκευασίας και τυποποίησης των προϊόντων αυτών.

Χ.Ε. τουρισμού Περιοχές παραθαλάσσιου μαζικού τουρισμού: Βασιλική – Πόντη, Σύβοτα – Μικρός Γιαλός – Βασιλική, Βλυχό – Νυδρί – Νικιάνα – Λυγιά/Καριώτες.

Περιοχές ειδικού και εναλλακτικού τουρισμού: λοιπές παραλιακές περιοχές, ενδοχώρα εκτός των χωρικών ενοτήτων κτηνοτροφίας και δευτερογενούς τομέα και τα νησιά Κάλαμο και Καστό.

Δήμος Μεγανησίου
Χ.Ε. γεωργίας Προτείνεται η οριοθέτηση χωρικών ενοτήτων γεωργίας και η ένταξή τους σε καθεστώς προστασίας.
Χ.Ε. κτηνοτροφίας Επιτρέπεται η κτηνοτροφία υπό τον όρο της αποφυγής συγκρούσεων με τον τουρισμό και τη γεωργία.
Χ.Ε. μεταποίησης Προτείνεται η διάσπαρτη εγκατάσταση μονάδων μεταποίησης, συσκευασίας και τυποποίησης των τοπικών αγροτικών προϊόντων.
Χ.Ε. τουρισμού Περιοχές ειδικού και εναλλακτικού τουρισμού: όλος ο Δήμος Μεγανησίου (εκτός των μικρών νησιών και βραχονησίδων). Επιτρέπονται οι γεωργικές καλλιέργειες και η διάσπαρτη χωροθέτηση μονάδων μεταποίησης, συσκευασίας και τυποποίησης τοπικών αγροτικών προϊόντων.
Δήμος Κεφαλονιάς
Χ.Ε. γεωργίας Περιοχές: ανατολικό και νότιο τμήμα της χερσονήσου Παλικής (περιαστικός χώρος Ληξουρίου), νότια του Αργοστολίου και την παραλιακή ζώνη από το αεροδρόμιο μέχρι τη Σκάλα, κάμποι Αγ. Ειρήνης – Τζανάτων, Σάμης, Μακριώτικων (από Διβαράτα μέχρι Αγ. Ευφημία) και εκτάσεις του ελαιώνα Κεφαλονιάς.

Περιοχές διερεύνησης για χαρακτηρισμό ΓΓΥΠ: περιαστικός χώρος Ληξουρίου και Αργοστολίου, κάμποι Αγ. Ειρήνης – Τζανάτων, Κατελειού και  Λιβαδιού Παλικής, περιοχές παραγωγής προϊόντων ΠΟΠ – ΠΓΕ, καθώς και περιοχές όπου προγραμματίζονται αρδευτικά ή άλλα εγγειοβελτιωτικά έργα.

Ζώνες προστασίας (ΠΟΠ, ΠΓΕ, κ.α.): ζώνη ΠΟΠ Ρομπόλα, οριοθετημένη περιοχή παραγωγής του Οίνου Μαυροδάφνη, αμπελουργική ζώνη ΠΟΠ Μοσχάτο, ελαιώνας της Κεφαλονιάς, οριοθετημένες ζώνες παραγωγής των τοπικών οίνων ΠΓΕ Ματζαβινάτα, Μεταξάτα, Πλαγιές Αίνου.

Χ.Ε. κτηνοτροφίας Περιοχές: μεταξύ Διλινάτων – Δαυγάτων – Καρδακάτων – Αγκώνα – Διβαράτων – Πατρικάτων – Νεοχωρίου – Αγ. Ευφημίας και το βόρειο τμήμα της χερσονήσου Παλικής

Να διερευνηθούν και άλλες περιοχές για την οριοθέτηση κτηνοτροφικών ζωνών. Στις περιοχές Αργοστόλι – Ομαλά – Πύλλαρος και Φαλάρη, να διερευνηθεί η δυνατότητα δημιουργίας φυσικών κτηνοτροφικών πάρκων βιολογικής κτηνοτροφίας και η δημιουργία κτηνοτροφικών μονάδων καινοτομίας (ΚΤΗΜΟΚ) στο πλαίσιο του ν.4056/2012.

Προτείνεται η ανάπτυξη βιολογικής μελισσοκομίας στις προστατευόμενες φυσικές περιοχές (π.χ. εντός Εθνικού Δρυμού Αίνου) όπου δεν υπάρχουν καλλιέργειες.

Χ.Ε. μεταποίησης Δημιουργία Ε.Π. βιοτεχνίας – βιομηχανίας και χονδρεμπορίου τύπου Β’ (μέσης όχλησης) ή Γ (χαμηλής όχλησης), στον περιαστικό χώρο του Αργοστολίου.

Χωρικοί υποδοχείς μεταποιητικών μονάδων προτείνονται κατά προτεραιότητα στο Ληξούρι, στη Σάμη και στον Πόρο.

Στις περιοχές παραγωγής των τοπικών αγροτικών προϊόντων προτείνεται η διάσπαρτη χωροθέτηση μόνον μονάδων συσκευασίας και τυποποίησης των προϊόντων αυτών.

Χ.Ε. εξόρυξης Διατήρηση και οριοθέτηση της υφιστάμενης μονάδας εξόρυξης βιομηχανικών ορυκτών.
Χ.Ε. ΑΠΕ Ορεινή ζώνη της Κεντρικής Κεφαλονιάς (ευρύτερη περιοχή του όρους Αγ. Δυνατή).
Χ.Ε. τουρισμού Περιοχές παραθαλάσσιου μαζικού τουρισμού: νοτιοανατολική παράκτια ζώνη της χερσονήσου Παλικής, παράκτια ζώνη από το αεροδρόμιο μέχρι τα Λουρδάτα, παράκτια ζώνη Κάτω Κατελειός – Ρατζακλί – Σκάλα – Λεύκες – Πόρος, περιοχή Σάμη – Καραβόμυλος

Περιοχές ειδικού και εναλλακτικού τουρισμού: λοιπές παραλιακές περιοχές, ενδοχώρα, εκτός των χωρικών ενοτήτων κτηνοτροφίας και δευτερογενούς τομέα.

Δήμος Ιθάκης
Χ.Ε. γεωργίας Γεωργικές εκτάσεις Βαθέως – Περαχωρίου και περιοχή Σταυρού – Φρικών – Εξωγής.

Ζώνη προστασίας:  η οριοθετημένη περιοχή παραγωγής του οίνου ΠΟΠ Μαυροδάφνη στις Τ.Κ. Ιθάκης και Περαχωρίου.

Χ.Ε. κτηνοτροφίας Περιοχή μεταξύ Λεύκης – Μονής Καθαρών – Κιονίου – Σταυρού.

Να διερευνηθούν και άλλες περιοχές για την οριοθέτηση κτηνοτροφικών ζωνών.

Χ.Ε. μεταποίησης Προτείνεται η διάσπαρτη εγκατάσταση της επιτρεπομένης μεταποίησης, συσκευασίας και τυποποίησης μόνον των τοπικών αγροτικών προϊόντων.  Εάν διαπιστωθεί η ανάγκη οργανωμένου υποδοχέα αυτός προτείνεται να χωροθετηθεί κατά προτεραιότητα στον περιαστικό χώρο του Βαθέως και να είναι χαμηλής όχλησης.
Χ.Ε. τουρισμού Περιοχές ειδικού και εναλλακτικού τουρισμού: ολόκληρο το νησί της Ιθάκης.
Δήμος Ζακύνθου
Χ.Ε. γεωργίας Περιοχές: ανατολικό πεδινό τμήμα του νησιού (Ζάκυνθος – Λαγανάς μέχρι Αλυκές – Καταστάρι) και περιοχές Κοιλιωμένου – Αγαλά, Ορθονιών και Βολιμών.

Περιοχές διερεύνησης για χαρακτηρισμό ΓΓΥΠ: κατά προτεραιότητα οι αρδευόμενες εκτάσεις στο Γερακάρι.

Ζώνες προστασίας (ΠΟΠ, ΠΓΕ, κ.α.): εκτάσεις όπου καλλιεργείται η σταφίδα, ο ελαιώνας Ζακύνθου και η οριοθετημένη ζώνη παραγωγής των τοπικών οίνων. Επιπλέον οι εκτάσεις της περιοχής Κυψέλης – Αργασίου (νεροκρέμμυδο).

Χ.Ε. κτηνοτροφίας Περιοχές: δυτικά των οικισμών Κατασταρίου και Σκουληκάδου, από Ορθονιές μέχρι Άγ. Νικόλαο Βολιμών, μεταξύ Βολιμών – Αναφωνήτριας και παραλίας, δυτικά των οικισμών Μαριές, ‘Εξω Χώρα Καμπί και μέχρι την παραλία, δυτικά του οικισμού Κοιλιωμένου μέχρι την παραλία.

Να διερευνηθεί η οριοθέτηση κτηνοτροφικών ζωνών και η χωροθέτηση κτηνοτροφικών πάρκων.

Χ.Ε. μεταποίησης Δημιουργία Ε.Π. βιοτεχνίας – βιομηχανίας και χονδρεμπορίου τύπου Β’ (μέσης όχλησης) ή Γ (χαμηλής όχλησης), στον περιαστικό χώρο της Ζακύνθου.

Χωρικοί υποδοχείς μεταποιητικών μονάδων προτείνονται κατά προτεραιότητα στο Καταστάρι .

Στις περιοχές παραγωγής των τοπικών αγροτικών προϊόντων προτείνεται η διάσπαρτη χωροθέτηση μόνον μονάδων συσκευασίας και τυποποίησης των προϊόντων αυτών.

Χ.Ε. εξόρυξης Διερευνάται η πιθανότητα ορισμού μιας ευρύτερης ζώνης εξόρυξης βιομηχανικών υλικών (π.χ. γύψου).
Χ.Ε. ΑΠΕ Ορεινή ζώνη Βραχίωνα (περιοχή μεταξύ των οικισμών Λούχα, Έξω Χώρα, Μαριές, Ορθωνιές, Καταστάρι και Σκουληκάδο).
Χ.Ε. τουρισμού Περιοχές παραθαλάσσιου μαζικού τουρισμού: Ακρωτήρι – Τσιλιβί – Πλάνος – Τραγάκι – Δροσιά – Αμμούδι – Αλικανάς – Αλυκές, Κέρι – Άγιος Σώστης – Λαγανάς – Καλαμάκι, Γέρακας – Βασιλικός – Ξηροκάστελο – Αργάσι.

Περιοχές ειδικού και εναλλακτικού τουρισμού: οι λοιπές παραλιακές περιοχές και η ενδοχώρα, οι ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα