Το χέρι του Θεού και το χέρι του… αρχηγού

Είναι κάποιες φάσεις που μένουν στην ιστορία, κάποιες ποδοσφαιρικές στιγμές που δεν ξεχνιούνται όσα χρόνια και αν περάσουν. Σημεία αναφοράς που μένουν γιατί εντυπωσιάζουν και σφραγίζουν μια ποδοσφαιρική αναμέτρηση, καθώς κρίνουν την έκβασή τους. Το χέρι του… Θεού και το χέρι του… αρχηγού δεν θα ξεχαστούν ποτέ.

Μόνο που στη μια περίπτωση ο Ντιέγκο Μαραντόνα, νιώθοντας ότι κλέβει τον ιδρώτα των αντιπάλων του, δεν περηφανεύτηκε ποτέ πως είναι το καλό παιδί που πάει με τον σταυρό στο χέρι απέναντι σε όσους με κάθε μέσο ήθελαν να τον κερδίσουν. Στον αντίποδα, ο Αντελίνο Βιεϊρίνια ήταν αυτός που πρωί-βράδυ κατήγγελλε τους… κλέφτες του ελληνικού πρωταθλήματος. Αυτούς που δεν μπορούσε να χωνέψει ότι παράνομα του στέρησαν τον τίτλο. Τους ΑΕΚτζήδες…

Ήταν 22 Ιουνίου 1986 στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στο Μεξικό, όταν, μετά το τέλος του αγώνα με την Αγγλία και την πρόκριση με 2-1 της Αργεντινής στον ημιτελικό, ο Ντιέγκο Μαραντόνα δήλωνε στη συνέντευξη Τύπου για τη φάση που ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών: «Un poco con la cabeza de Maradona y otro poco con la mano de Dios», δηλαδή «Λίγο με το κεφάλι του Μαραντόνα και λίγο με το χέρι του Θεού», αναφερόμενος στο γκολ με το οποίο άνοιξε το σκορ.

Στο έκτο λεπτό του δευτέρου ημιχρόνου, ο Μαραντόνα έτρεξε προς την μπάλα, η οποία κατευθυνόταν ψηλοκρεμαστά προς τη μικρή περιοχή. Ο τερματοφύλακας της Αγγλίας, Πίτερ Σίλτον, έσπευσε προς την μπάλα για να την αποκρούσει. Κάτι που πιθανότατα θα κατάφερνε, μιας και ήταν 1,85, ενώ ο Μαραντόνα μόλις 1,65… Την καθοριστική στιγμή, ωστόσο, ο Μαραντόνα σήκωσε το αριστερό του χέρι, πρόλαβε την μπάλα, τη χτύπησε δυνατά και την έστειλε στα δίχτυα. Ο Τυνήσιος διαιτητής, που δεν είδε την παράβαση, καταλόγισε το τέρμα ως έγκυρο.

Ο Μαραντόνα αργότερα είπε ότι: «Περίμενα τους συμπαίκτες μου να με αγκαλιάσουν, αλλά κανείς δεν ήρθε… Τους είπα: Ελάτε να με αγκαλιάσετε, αλλιώς ο διαιτητής δεν θα το μετρήσει». Ο διαιτητής όμως δεν είχε διακρίνει καλά τη φάση και νόμισε ότι ο Μαραντόνα είχε χτυπήσει την μπάλα με κεφαλιά. Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των Άγγλων, ούτε ο διαιτητής, ούτε ο Βούλγαρος επόπτης άλλαξαν γνώμη.

Εκείνη την εποχή, υπήρχε μεγάλη κόντρα μεταξύ της Αργεντινής και της Βρετανίας. Μόλις τέσσερα χρόνια πριν, οι δύο χώρες ήρθαν σε πόλεμο για τα νησιά Φόκλαντς, που ναι μεν είναι κοντά στην Αργεντινή, πλην όμως η Αγγλία τα θεωρούσε υπερπόντια κτήση της, κάτι που επιβεβαίωσε νικώντας με τη δύναμη του στόλου της… Επιπλέον, η Αγγλία είχε ευνοηθεί σκανδαλωδώς είκοσι χρόνια πριν, στην ποδοσφαιρική αναμέτρησή της με την εθνική ομάδα της Αργεντινής, σε ανάλογο αγώνα.

Οπότε, ο Ντιέγκο Μαραντόνα, ένας από τους παγκόσμιους πρωθιερείς της Στρογγυλής Θεάς, πήρε κατά κάποιον τρόπο το αίμα του πίσω, υπερβαίνοντας τους κανόνες, σχεδόν δικαιωματικά, έτσι, με τον τσαμπουκά του πληθωρικού ταλέντου του. Ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης Ιγκόρ Στραβίνσκι είχε πει πως «μόνο οι μέτριοι μιμούνται – οι σπουδαίοι κλέβουν»… 

Τιναφτόρε…

Από το χέρι του… Θεού, φθάσαμε στο χέρι του αρχηγού. Αυτήν τη φορά στο δύσμοιρο και ταλανιζόμενο ελληνικό πρωτάθλημα, ένα άλλο χέρι έβαλε φωτιά και θα μείνει στην ιστορία ως η φάση που ουσιαστικά οδηγεί σε τίτλο. Γιατί στο Μεξικό η Αργεντινή πήρε τελικά το τρόπαιο. Όπως θα το κατακτήσει και ο ΠΑΟΚ, καθώς τα μηνύματα εστάλησαν στους αποδέκτες τους.

Ήταν 3 Δεκεμβρίου 2018, όταν στη Φθιώτιδα η Λαμία υποδεχόταν τον πρωτοπόρο του βαθμολογικού πίνακα ΠΑΟΚ, στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Super League. Στο 11΄ σε σέντρα σουτ του Επστάιν μέσα στην περιοχή η μπάλα «σταμάτησε» στο απλωμένο χέρι του Βιεϊρίνια! Οι ποδοσφαιριστές των γηπεδούχων διαμαρτυρήθηκαν έντονα για πέναλτι, αλλά ο Πειραιώτης διαιτητής Τσαμούρης έδειξε να συνεχιστεί το παιχνίδι!

Ο βοηθός στην προκειμένη περίπτωση δεν μπορούσε να έχει λόγο, καθώς ο διαιτητής είχε τη φάση πιάτο μπροστά του. Δεν ήταν ανάλογη η περίπτωση με αυτήν του Μαραντόνα. Ο άπειρος Τυνήσιος ρέφερι Αλί Μπιν Νασέρ είχε μπροστά του έξι Άγγλους ποδοσφαιριστές, ο Πειραιώτης κανένα εμπόδιο.

Ήταν αυτόπτης μάρτυς στη διάπραξη του ποδοσφαιρικού εγκλήματος, και το είδε με κάθε λεπτομέρεια. Πήρε όμως τη λάθος απόφαση. Κοινή συνισταμένη των δύο περιπτώσεων, ότι έγιναν όταν το αποτέλεσμα ήταν 0-0. Έπαιξαν δηλαδή καταλυτικό ρόλο στο αποτέλεσμα, στο πού θα γείρει η πλάστιγγα.

Και αν το «Χέρι του Θεού» έγινε βιβλίο, και αν το «Τιναφτόρε» του Αντελίνο Βιεϊρίνια, που αγανακτισμένος είπε προς τους διαιτητές μετά τη διακοπή του ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός, έγινε τραγούδι από τον Ominus & τον J-Paris, το «Χέρι του Αρχηγού», τι θα γίνει;

Ο Βιεϊρίνια, ο αρχηγός των καταγγελιών για την κλοπή του πρωταθλήματος από την ΑΕΚ, είχε την ευκαιρία να δικαιωθεί. Μία κίνηση που θα μπορούσε να αλλάξει τον ρου της δικής του εν Ελλάδι παρουσίας και θα γινόταν το highlight για τους ιστορικούς του μέλλοντος.

Ένα νόημα προς τον διαιτητή, μία παραδοχή του χεριού την ώρα της παράβασης, ένα στιγμιότυπο που θα γινόταν δικό μας, το καλύτερο «διαφημιστικό σποτάκι» για το εξωτερικό. Θα ήταν το επιδεικτικό δάχτυλο στους απέναντι, γιατί «εμείς είμαστε διαφορετικοί».

Ο ΠΑΟΚ στη Λαμία αξιοποίησε τη… στραβωμάρα(;) του διαιτητή και πήρε ένα μεγάλο «διπλό», το οποίο με βάση την απόδοσή του δεν το άξιζε. Η Λαμία ήταν συνολικά καλύτερη ομάδα από τον πρωτοπόρο και έμεινε με τα χέρια αδειανά, γιατί δεν αξιοποίησε τις ευκαιρίες που δημιούργησε και δεν της δόθηκε το πεντακάθαρο πέναλτι.

Η ομάδα του Λουτσέσκου επιβεβαίωσε και στο ΔΑΚ Λαμίας ότι καιρό τώρα βρίσκεται σε κακό φεγγάρι. Η μπάλα που παίζει είναι κακής ποιότητας. Προβλήματα στην ανάπτυξη, κενά στην άμυνα… Αν δεν είχε βγει λίρα εκατό ο Πασχαλάκης, η κατάσταση θα ήταν εντελώς διαφορετική.

Ο ΠΑΟΚ είναι πρώτος με διαφορά στο πρωτάθλημα, αλλά δεν πείθει. Παίρνει όλα τα ντέρμπι αλλά σε κανένα σχεδόν δεν ήταν καλύτερος από τους αντιπάλους του. Υπάρχει ρέντα που συναντιέται με την υψηλή ποιότητα ορισμένων ποδοσφαιριστών του, αλλά όχι και καλή ομάδα. Στη Λαμία που εμφανίστηκαν τα σκούρα ήρθα ο Πειραιώτης Τσαμούρης να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.

Ο αρχηγός μετατράπηκε από ποδοσφαιριστή σε βολεϊμπολίστα. Το μπλοκ του ήταν ιδανικό. Ο Βιεϊρίνια, ακόμη και στις στιγμές χαράς, όταν κατέκτησε το Κύπελλο στο Ολυμπιακό στάδιο, δεν σταμάτησε να μιλάει για κλέφτες. Τι είχε πει τότε μετά τη νίκη επί της ΑΕΚ στις 11 Μαΐου 2018;

«Έχω κουραστεί να λέω πως μας κλέψανε το πρωτάθλημα. Σήμερα στην έδρα του αντιπάλου ήταν ξεκάθαρο ότι η καλύτερη ομάδα είναι ο ΠΑΟΚ».

Για το αν πιστεύει πως υπάρχει Δικαιοσύνη:

«Εμείς δείξαμε όλη τη σεζόν τη δουλειά μας, το αίμα μας. Μέσα στο σπίτι μας, μας έκλεψαν. Και ακούμε από παίκτες της ΑΕΚ πολλά πράγματα. Αυτό είναι το 20-0; Ένας συμπατριώτης μου που χάρηκε για το Euro την περσινή χρονιά, να λέει “Τιναφτόρε”; Nτροπή τους. Από τη στιγμή που είδαν το βίντεο στο Ίντερνετ, εξαφανίστηκαν όλοι. Από τη στιγμή που ο διαιτητής αποφάσισε όλοι δεν έβγαιναν. Ο Χιμένεθ που είναι καλός προπονητής είπε ότι φοβήθηκε, τι φοβήθηκε; Δείξαμε σήμερα τι φοβήθηκε…»

Τον περασμένο Μάρτιο ο Αντελίνο Βιεϊρίνια παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «FORZA» και σχολίασε το… τρίτο ημίχρονο του ντέρμπι ΠΑΟΚ-ΑΕΚ:

«Δυστυχώς, αυτή είναι η κατάσταση. Κερδίζουν αυτοί που φωνάζουν. Κερδίζουν οι ψεύτες και οι κλέφτες».

«Ο διαιτητής βγήκε από τα αποδυτήριά του, σφύριξε και είπε να παίξουμε. Αυτή είναι η αλήθεια. Οι κύριοι από την Αθήνα δεν ήθελαν να βγουν».

«Υπάρχει ένας διαιτητής, που λέει “έδωσα γκολ και μετά οφσάιντ”, μετά γράφει κάτι άλλο στο φύλλο αγώνα. Τι είναι αυτός; Σοβαρός άνθρωπος;»

«Εγώ αισθάνομαι ότι είμαστε πρωταθλητές. Έχουμε μαζέψει τους περισσότερους βαθμούς μέσα στους αγωνιστικούς χώρους κι αυτό δεν μπορεί να μας το κλέψει κανείς. Εμείς μιλάμε μέσα στο γήπεδο».

«Πίστευα ότι έχουν αλλάξει τα πράγματα, αλλά το μόνο που άλλαξε είναι ο τρόπος. Παλιά σε έκλεβαν με πέναλτι, τώρα βρήκαν άλλον τρόπο να σε κλέβουν».

Οι θέσεις αυτές του αρχηγού και η συνέντευξη που έδωσε στον Ντέμη Νικολαΐδη με λίγο εξωραϊσμένο περιεχόμενο, προκάλεσαν την αντίδραση του Παναγιώτη Κονέ.

Ο πρώην παίκτης της «Ένωσης» ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Total Football» που προβάλλεται στο Open, τονίζοντας ότι αυτές οι δηλώσεις τον κάνουν να προσβάλλεται, αφού ο ίδιος δεν έκλεψε τίποτα από κανέναν.

«Εμένα με προσβάλλει αυτό που είπε ο Βιεϊρίνια. Εγώ δεν έκλεψα κανένα πρωτάθλημα. Εγώ την ημέρα του αγώνα κοιμήθηκα με 5 βαθμούς διαφορά και ξύπνησα με δύο. Ετοιμάσαμε ένα παιχνίδι να το παίξουμε χωρίς φιλάθλους και ξυπνάω με μία Τούμπα που ήταν sold out. Έκανε λάθος ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ και ο ΠΑΟΚ το πλήρωσε και έχασε το πρωτάθλημα», είπε αρχικά.

Στη συνέχεια ρωτήθηκε για το αν οι ομάδες πρέπει να κερδίζουν τους βαθμούς εκτός γηπέδων, απαντώντας: «Το ίδιο πράγμα που έκανε ο ΠΑΟΚ με τον Ίβιτς. Έκανε τον πεθαμένο. Εγώ είμαι την άποψης να τιμωρείται η ομάδα».

Λίγες ώρες αργότερα από τις δηλώσεις Βιεϊρίνια και Κονέ, ήλθε το χέρι του αρχηγού. Αυτό που θα μείνει για πάντα βαθιά χαραγμένο στη μνήμη των φιλάθλων, καθώς στιγμάτισε ένα ολόκληρο πρωτάθλημα. Τουλάχιστον ο Μαραντόνα δεν βγήκε ποτέ να μιλήσει για Δικαιοσύνη…

 

Το μήνυμα του Ιβάν

Το χέρι του Αντελίνο Βιεϊρίνια αποτέλεσε τον ορισμό του πέναλτι. Αυτό δεν καταλογίστηκε ποτέ. Αν συνέβαινε σε χρόνο που η πλάστιγγα έχει γείρει υπέρ του ενός ή του άλλου αντιπάλου, η ποδοσφαιρική οικογένεια θα το έβλεπε απλά και θα γελούσε. Όμως στην προκειμένη περίπτωση, όταν το αποτέλεσμα του αγώνα είναι 0-0 και ξέρεις πως η Λαμία έχει πολύ καλή αμυντική λειτουργία και ως εκ τούτου το ματς δεν… γυρίζει, μπαίνουν σκέψεις στο μυαλό σου.

Το μήνυμα του Ιβάν Σαββίδη ήταν ξεκάθαρο, και μάλιστα την κατάλληλη στιγμή για να τελειώνει το παραμύθι του πρωταθλήματος. Ο διαιτητής Αλέξανδρος Τσαμούρης, ο άνθρωπος που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να έχει κρεμάσει τη σφυρίχτρα του, προέρχεται από τον Σύνδεσμο Πειραιά. Από την καρδιά της πόλης που εδρεύει ο Ολυμπιακός. Ο ουσιαστικός αντίπαλος στην προσπάθεια κατάκτησης του τίτλου. Τη σφαγή δεν διέπραξε οποιοσδήποτε διαιτητής, αλλά ο Πειραιώτης τής Super League. Έχει τη σημειολογία του αυτό. Και το έπιασαν άπαντες, φίλοι κι εχθροί, για το ποιος είναι το αφεντικό του πρωταθλήματος. Και του χρόνου…

Τότε και… τώρα

Ο Βίτορ Μέλο Περέιρα αποδεικνύεται ότι δεν κινείται με τους ίδιους ρυθμούς αντίδρασης, σε διαιτητικές αποφάσεις που προκαλούν. Ποιος ξεχνάει ότι με συνοπτικές διαδικασίες τέλειωσε τον βοηθό διαιτητή Βασίλη Καμπούρη, που ήταν και διεθνής, γιατί κακώς υπέδειξε οφσάιντ τον επιθετικό του ΠΑΟΚ Ακπόμ και οδήγησε στην ακύρωση του γκολ που πέτυχε στον αγώνα πρωταθλήματος με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη.

Η ΚΕΔ καρατόμησε τον επόπτη της ΕΠΣ Εύβοιας για παραδειγματισμό, μετά και την έντονη αντίδραση του ΠΑΟΚ. Η φάση ήταν εξόφθαλμη, όμως αυτό που έπρεπε να συνεκτιμηθεί είναι πως ο «δικέφαλος του βορρά» ήταν ήδη μπροστά στο σκορ 0-1 και παιζόντουσαν οι καθυστερήσεις. Πρακτικά δεν έπαιξε ρόλο στην τύχη της αναμέτρησης η υπόδειξη του Καμπούρη. Η ΚΕΔ ωστόσο έδρασε ακαριαία κι εξέδωσε ανακοίνωση όπου ανέφερε ότι:

«Πέραν των θετικών επιδόσεων, υπήρξαν δυστυχώς αγώνες που σημειώθηκε ανεπαρκές επίπεδο απόδοσης, αναλυτικότερα σε 4 αγώνες της 1ης αγωνιστικής και 2 αγώνες της 2ης αγωνιστικής, γεγονός που προκάλεσε την ακραία απογοήτευση της Κ.Ε.Δ. Επίδοση μη ανταποκρινόμενη με αυτή την υψηλού επιπέδου προετοιμασία δεν είναι αποδεκτή και δεν θα είναι ανεκτή από την Κ.Ε.Δ.

»Υπό αυτή το πνεύμα, ελήφθησαν διάφορα μέτρα που σχετίζονται με τους διαιτητές και τους περαιτέρω ορισμούς. Ένας Βοηθός Διαιτητής αποκλείστηκε από τους πίνακες».

Στην περίπτωση του Βιεϊρίνια η ΚΕΔ κατάπιε τη γλώσσα της. Και οι κακές γλώσσες λένε πως ο Τσαμούρης θα επιστρέψει δριμύτερος…

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα