Ντανιέλ Ποντένσε Ο μικρός μάγος στο λιμάνι

Ο Ντανιέλ Ποντένσε στα 23 του χρόνια έσπασε κάθε προσωπικό ρεκόρ κι έστειλε το μήνυμα: «Πρωτάθλημα του χρόνου»

Η σεζόν ολοκληρώνεται για τον Ολυμπιακό χωρίς τίτλο, όμως ο κόσμος της ομάδας του Πειραιά αναδεικνύεται πρωταθλητής, καθώς στάθηκε με μαζικότητα και θέρμη στο πλευρό των παικτών. Το πρωτάθλημα πέταξε στη Θεσσαλονίκη, στο Κύπελλο ήλθε ο αναπάντεχος αποκλεισμός από τη Λαμία, στην Ευρώπη δεν έγινε η υπέρβαση. Κι όμως. Δεν υπήρξαν γκρίνιες.

Γιατί ο Ολυμπιακός στα περισσότερα από τα παιχνίδια του προσέφερε θέαμα. Τα 51 γκολ στα 24 παιχνίδια πρωταθλήματος είναι πολύ λίγα για τις 363 τελικές «ερυθρόλευκες» προσπάθειες (πάνω από 15 κατά μέσο όρο). Ακόμη και όταν στραβοπατούσε ο Ολυμπιακός, οι φίλοι του δεν έφερναν στον νου τους τα πέτρινα χρόνια, γιατί έβλεπαν πως υπάρχουν γερές βάσεις για ανάκαμψη… Βασικοί υπεύθυνοι γι’ αυτή την εικόνα προσδοκιών ήταν ο αρχηγός Κώστας Φορτούνης και ο μικρός μάγος Ντανιέλ Ποντένσε. Η μεταγραφή που αποδείχτηκε «λίρα εκατό» για τον Ολυμπιακό.

Ο Ποντένσε πέτυχε δύο γκολ την περασμένη Κυριακή, κόντρα στον Άρη, και αναδείχθηκε MVP, καθώς πέρα από την αποτελεσματικότητα χόρευε τους αντίπαλους αμυντικούς στο Φάληρο, γνωρίζοντας την αποθέωση.

«Πρωτάθλημα του χρόνου»

Ο βραχύσωμος Πορτογάλος ζέστανε με τις δηλώσεις του ακόμη περισσότερο τους φίλους του Ολυμπιακού, οριοθετώντας τους στόχους για την επόμενη σεζόν:

«Σίγουρα ο πρώτος χρόνος είναι θετικός, αλλά υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης. Μπορεί να έχω παίξει καλά, αλλά αυτό που λείπει είναι ο τίτλος. Με βάση αυτά που έχει δείξει η ομάδα, αυτό είναι κάτι που μπορώ να πω με βεβαιότητα, ότι του χρόνου θα τα καταφέρουμε. Ο στόχος είναι οι τίτλοι, γιατί ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα που πρέπει να κερδίζει τίτλους και γι’ αυτό ήρθα εδώ. Φέτος δεν τα καταφέραμε, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα το κάνουμε του χρόνου».

Ο 23χρονος βιρτουόζος άσος, που έχει… ξεσηκώσει σε αρκετές περιπτώσεις φέτος τον κόσμο του Ολυμπιακού με τα… μαγικά του, τις ντρίμπλες και τις κινήσεις του, εξακολουθεί να δείχνει με κάθε τρόπο πόσο ποιοτικός εξτρέμ είναι. Για την ομάδα του Πειραιά υπήρξε η ευτυχής συγκυρία να τον εντάξει στο έμψυχο δυναμικό της, κάνοντας μια σούπερ επένδυση. Ας είναι… καλά οι οπαδοί της Σπόρτινγκ που τα έκαναν γης μαδιάμ στη Λισσαβόνα, με αποτέλεσμα οι παίκτες να κερδίσουν την ελευθερία τους από τα βαριά συμβόλαια με τα οποία ήταν δεμένοι.

Οι προσπάθειες βέβαια της Σπόρτινγκ Λισσαβόνας να κερδίσει… οτιδήποτε από την περίπτωση του Ντάνιελ Ποντένσε, συνεχίζονται. Στον Ολυμπιακό, ωστόσο, όχι μόνο δεν ανησυχούν, αλλά έχουν «δέσει» με κάθε τρόπο την υπόθεση, και είναι βέβαιοι πως, ό,τι κι αν κάνουν οι Πορτογάλοι, το μόνο που θα καταφέρουν είναι να χάσουν χρόνο και χρήμα.

Η νέα διοίκηση της Σπόρτινγκ προσπαθεί να κλείσει όλες τις υποθέσεις των ποδοσφαιριστών που αποχώρησαν το καλοκαίρι με μονομερή καταγγελία των συμβολαίων τους. Ο Φρεντερίκο Βαράντας, στην προσπάθειά του να κερδίσει όσα περισσότερα χρήματα μπορεί, άρχισε επαφές και με τον Ολυμπιακό, με σκοπό να προτείνει συμβιβασμό και εξωδικαστική λύση.

Η πρόταση του νέου ισχυρού άνδρα της Σπόρτινγκ, σύμφωνα με την «Α Bola», ανέφερε ότι η ομάδα του θα ήταν διατεθειμένη να αποσύρει τις προσφυγές της σε FIFA και CAS, εάν ο Ολυμπιακός της δώσει ένα ποσό της τάξης των 10.000.000 € για τη μεταγραφή του Ποντένσε. Ποσό κατά 5/6 μικρότερο από αυτά που τα «Λιοντάρια» ζητούν να καρπωθούν μέσω της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας από τους «ερυθρόλευκους»!

Ο Ολυμπιακός δεν έχει καμία διάθεση να πληρώσει κάποιο ποσό. Πόσω μάλλον από τη στιγμή που ο Ποντένσε έχει ήδη δικαιωθεί από τα αρμόδια δικαστικά όργανα του πορτογαλικού ποδοσφαίρου, ενώ έχει λάβει κανονικά –και δίχως κανέναν αστερίσκο– δικαίωμα μετακίνησης στον Ολυμπιακό και συμμετοχής και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Το δικαστικό όπλο

Πέραν αυτού, όμως, ο Ολυμπιακός διαθέτει ακόμη ένα πολύ ισχυρό όπλο στα χέρια του, το οποίο και έκανε γνωστό στους Πορτογάλους. Με βάση τους κανονισμούς της FIFA, στα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών που δεν έχουν κλείσει τα 28 τους χρόνια, υπάρχει μία «προστατευμένη περίοδος» 3 χρόνων, κατά την οποία οι ομάδες τους έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για το μέλλον του κάθε παίκτη.

Η τελευταία ανανέωση που έκανε ο Ποντένσε με τη Σπόρτινγκ Λισσαβόνας κατατέθηκε τον Μάιο του 2015. Παρ’ ότι ο 23χρονος εξτρέμ υπέγραψε συμφωνία έως το 2020, όταν κατήγγειλε το συμβόλαιό του, για την επίθεση που δέχθηκε ο ίδιος και συμπαίκτες του από οργανωμένους οπαδούς της Σπόρτινγκ (ο πρώην πρόεδρος της ομάδας κατηγορείται ότι οργάνωσε το λιντσάρισμα των παικτών του!), είχε περάσει κατά πολύ το χρονικό διάστημα της τριετούς «προστασίας».

Ο Ποντένσε (και κατά συνέπεια ο Ολυμπιακός) όχι μόνο δεν έκαναν οτιδήποτε παράτυπο στην υπόθεση, αλλά βάσει των κανονισμών της FIFA λειτούργησαν απολύτως νομότυπα και δίχως να υπάρχει κανένα ψεγάδι στη διαδικασία της μεταγραφής. Μια διαδικασία που επιμελήθηκε το νομικό τμήμα των Πειραιωτών, αλλά και ο εκπρόσωπος του παίκτη, Ζόρζε Μέντες.

Η Σπόρτινγκ έχει προσφύγει στη FIFA και στο CAS, απαιτώντας από τους νέους συλλόγους των πρώην παικτών τους να τους αποδώσουν εξωφρενικά ποσά. Στην πρόσφατη γενική συνέλευση του συλλόγου επιβεβαιώθηκε ότι για τον Ποντένσε η Σπόρτινγκ ζητάει 60.460.845 €, πλέον των τόκων! Από εκεί και πέρα, για τον Ζέλσον Μαρτίνς ζητάει 105.110.637 € από την Ατλέτικο Μαδρίτης, και για τον Ρούι Πατρίτσιο (Γουλβς) 54.702.588 €!

Ο Ποντένσε είχε ρήτρα 40 εκατομμυρίων ευρώ στο συμβόλαιό του και η Σπόρτινγκ είχε ήδη απορρίψει προτάσεις των +10 εκατομμυρίων ευρώ, θεωρώντας ότι μπορούσε ν’ αποκομίσει πολλά περισσότερα. Ασχέτως αν προέκυψαν τα γνωστά εσωτερικά ζητήματα στην ομάδα της Λισαβόνας και ο Ποντένσε, μαζί με άλλους, διάλεξε τον δρόμο της φυγής.

Ο Πορτογάλος, διεθνής με όλες τις μικρές εθνικές, ήταν ο ποδοσφαιριστής που ο Πέδρο Μαρτίνς ήθελε σαν τρελός.

Ο αγαπημένος της κερκίδας

O Ποντένσε γεννήθηκε στον δήμο Οέιρας του δυτικού τμήματος της μητροπολιτικής περιοχής της Λισαβόνας και αποτελεί μέρος του αστικού οικισμού της πόλης.

Η περιοχή θεωρείται οικονομικός κόμβος, με το ΑΕΠ ανά κεφαλή στη χώρα να είναι το υψηλότερο. Είναι μια περιοχή… παράδεισος μιας και υπάρχουν χαμηλά επίπεδα ανεργίας, ενώ η αγοραστική δύναμη των κατοίκων είναι αρκετά μεγάλη.

Ξεκίνησε να παίζει μπάλα στην Μπελενένσες και όντας μόλις 10 ετών, με το δεξί του πόδι και τον μικροσκοπικό του σωματότυπο, τράβηξε το βλέμμα των ανθρώπων της Σπόρτινγκ Λισαβόνας, όπου και έπαιξε στα τμήματα των ακαδημιών μια περίοδο που για 8 χρόνια ήταν αήττητα.

Τη σεζόν 2012-2013, σε ηλικία μόλις 17 ετών, κάνει το ντεμπούτο του στη Β΄ ομάδα της Σπόρτινγκ (2/3/2013) στο 0-0 με τη Μαρίτιμο με τον Ζοσέ Ντομίνγκεζ να του δίνει την ευκαιρία σε 7 ματς συνολικά εκείνη τη χρονιά.

Τη σεζόν 2014-2015, ο Μάρκο Σίλβα έβλεπε στο πρόσωπό του ένα παιδί που είχε ωριμάσει ποδοσφαιρικά έχοντας στα πόδια του 31 ματς. Έτσι τον έριξε στα βαθιά κόντρα στην Γκιμαράες, με τον Ποντένσε να έχει την ασίστ σε ένα από τα δύο γκολ της ομάδας του.

Καθιερωμένος και βασικό μέλος της Β΄ ομάδας της Σπόρτινγκ,  τη σεζόν 2016-2017 την πέρασε μεταξύ της πρώτης ομάδας και της Μορεϊρένσε, επιστρέφοντας στη Λισαβόνα τον Γενάρη, με τον Ζεσούς να τον χρησιμοποιεί αρκετά. Η σεζόν κλείνει γι’ αυτόν με 31 ματς συνολικά, με 4 γκολ και 6 ασίστ. Κατάφερε σ’ αυτό το διάστημα να τους κερδίσει όλους και να γίνει από τα πιο αγαπητά παιδιά της εξέδρας.

Στο δεύτερο μισό της αγωνιστικής περιόδου 2017-2018 (από Ιανουάριο μέχρι Μάιο) ο Ποντένσε πέρασε έναν τραυματισμό στο πόδι που τον ταλαιπώρησε αρκετά αλλά εν συνεχεία τον ξεπέρασε 100%.

Τη σεζόν 2017-2018 αγωνίστηκε 12 φορές με την ομάδα της πορτογαλικής πρωτεύουσας στην Πριμέιρα Λίγα (οι 7 εξ αυτών στην αρχική ενδεκάδα), τρεις στο Κύπελλο και ισάριθμες στο Λιγκ Καπ.

Στις 9 Ιουλίου του 2018 ανακοινώθηκε η απόκτησή του από τον Ολυμπιακό. Το ανεπίσημο ντεμπούτο του με τη φανέλα των «ερυθρολεύκων» πραγματοποιήθηκε στις 14 Ιουλίου του 2018 στη φιλική αναμέτρηση με την Τεσέντερλο. Το επίσημο ντεμπούτο του με τον Ολυμπιακό το έκανε στις 9 Αυγούστου 2018, στην εντός έδρας αναμέτρηση με τη Λουκέρνη για τα προκριματικά του ΟΥΕΦΑ Europa League που έληξε 4-0. Το πρώτο επίσημο γκολ του ως παίκτης του Ολυμπιακού το πέτυχε στην εκτός έδρας αναμέτρηση με την Μπέρνλι για τα προκριματικά του ΟΥΕΦΑ Europa League που έληξε 1-1.

 

Έσπασε το ρεκόρ

Ήδη ο Πορτογάλος δημιούργησε προσωπικό ρεκόρ, καθώς μετράει 8 γκολ και 7 ασίστ σε 36 αγώνες, με τη μέχρι πρότινος καλύτερη σεζόν του να ήταν το 2015-16 με 39 ματς με 6 γκολ και 8 ασίστ. Ο Ποντένσε έχει μαζί με τον Φορτούνη τις περισσότερες συμμετοχές στο πρωτάθλημα (22), και είναι δεύτερος σε τελικές προσπάθειες (40), πίσω από τον αρχηγό που έχει 53. Δεύτερος είναι όμως και στις κίτρινες κάρτες (5), πίσω από τον Γκιγιέρμε (6).

ΟΙ ΧΡΟΝΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΕΝΣΕ:

’18-’19: 36 αγώνες με 8 γκολ και 7 ασίστ

’17-’18: 20 ματς με 8 ασίστ

’16-’17: 31 ματς με 4 γκολ και 6 ασίστ

’15-’16: 39 ματς με 6 γκολ και 8 ασίστ

’14-’15: 37 ματς με 3 γκολ και 2 ασίστ

’13-’14: 4 ματς

’12-’13: 7 ματς

 

Τα υπέρ και τα κατά

Ο Ντανιέλ Ποντένσε είναι ένας ευέλικτος παίκτης, που μπορεί να παίξει και στις τρεις θέσεις πίσω από τον επιθετικό αλλά και στην κορυφή. Κύρια θέση του είναι το δεξί άκρο, ενώ κύριο χαρακτηριστικό του είναι η έκρηξη, η οποία του δίνει τη δυνατότητα να σπάει τις αντίπαλες άμυνες.

Του αρέσει να πηγαίνει στο ένας εναντίον ενός, να κόβει προς τα μέσα από τα πλάγια και να σουτάρει από μακριά, ενώ δεν διστάζει να ντριμπλάρει κουβαλώντας την μπάλα για να δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις για τις αντίπαλες άμυνες.

Ο Ζεσούς τον χρησιμοποίησε κυρίως στη θέση πίσω από τον επιθετικό, με τον Ποντένσε να αποδεικνύεται εξίσου αποτελεσματικός, με το scout report του να στέκεται στο ότι είναι πολύ καλός στο να δημιουργεί ευκαιρίες για τους συμπαίκτες του.

 

Τα δυνατά του σημεία

Αναμφισβήτητα, όποιος τον έχει δει στέκεται στις τεχνικές του δεξιότητες, στην ταχύτητά του και στην ένταση που βγάζει σε κάθε αγώνα. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο «outsideoftheboot.com», υπήρχε άλλη Σπόρτινγκ με Ποντένσε και άλλη χωρίς αυτόν.

Υποδέχεται καλά την μπάλα, δύσκολα τη χάνει, και στα χτυπήματά της βάζει πάντα σωστή τροχιά. Εκτός από την ταχύτητά του μέσα στο γήπεδο, διακρίνεται και για το πόσο γρήγορα παίρνει σωστές αποφάσεις μέσα στο παιχνίδι. Τέλος, το scout report του κλείνει με την εξής αξιολόγηση για τα δυνατά του σημεία: «Είναι εντυπωσιακή η ταχύτητά του, είναι τόσο αποτελεσματικός, παραγωγικός και επικίνδυνος παίκτης».

 

Τα αδύναμά του σημεία

  1. Δεν έχει σωματική δύναμη, δεδομένου ότι είναι 1.65. Αυτό τον δυσκολεύει να κερδίσει μονομαχίες, αν και είναι πολύ δυναμικός και μαχητικός.
  2. Δεν σκοράρει αρκετά. Κάποιος θα περίμενε από έναν επιθετικογενή παίκτη να έχει συχνότερη επαφή με τα αντίπαλα δίχτυα. Η σχέση του με το τέρμα πρέπει να βελτιωθεί.
Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα