ΣΥΡΙΖΑϊκή πανωλεθρία «μυρίζουν» οι δημοτικές

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Με πανωλεθρία απειλείται ο ΣΥΡΙΖΑ στους τρεις μεγάλους δήμους, εάν επιβεβαιωθούν οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις. Κι αυτό διότι οι εκλεκτοί του κυβερνώντος κόμματος σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά… μένουν μετεξεταστέοι.

Το χειρότερο για την Κουμουνδούρου είναι ότι μέχρι στιγμής δείχνουν αδυναμία να προκριθούν στον δεύτερο γύρο, καθώς και στους τρεις μεγάλους δήμους θεωρείται πολύ δύσκολο να εκλεγεί δήμαρχος από τον πρώτο γύρο, ειδικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ στο πρώτο λιμάνι της χώρας ο Γιάννης Μώραλης το παλεύει.

Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα ο Κώστας Μπακογιάννης (Αθήνα) και ο Γιάννης Μώραλης (Πειραιάς)είναι αυτό που λέμε άχαστα φαβορί. Στην Θεσσαλονίκη όλοι αναμένουν μία νεοδημοκρατική μάχη στον δεύτερο γύρο μεταξύ του επίσημου υποψηφίου Νίκου Ταχιάου και του “αντάρτη” Γιώργου Ορφανού.

 ΑΘΗΝΑ

 

Ο Μπακογιάννης περιμένει τον δεύτερο

 Οι επιλογές της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ αποδεικνύουν ότι τα πρόσωπα πάντα μετρούν στις δημοτικές εκλογές. Έτσι οι Κώστας Μπακογιάννης και Παύλος Γερουλάνος εκτός του ότι είναι πασίγνωστοι έχουν ξεκινήσει και πολύ νωρίτερα τον προεκλογικό τους αγώνα από τον εκλεκτό του ΣΥΡΙΖΑ, τον άγνωστο Νάσο Ηλιόπουλο, ο οποίος είναι γνωστός μόνο στην ΣΥΡΙΖΑική κοινωνία, καθώς είναι αυτό που λέμε παιδί του κομματικού σωλήνα. Για μία τριετία πρόεδρος της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για τις υπηρεσίες του στο κόμμα προήχθη σε Ειδικό Γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Νοέμβριος 2016) κι αργότερα (Φεβρουάριος 2018) σε υφυπουργό Εργασίας.

Σε όλες τις δημοσκοπήσεις ο Κώστας Μπακογιάννης προηγείται σχεδόν με 20% από τον δεύτερο Γερουλάνο, ο οποίος εάν τα καταφέρει να παραμείνει σε αυτή την θέση θα έχει επιτύχει τον στόχο του, τόσο ο ίδιος, όσο και το Κίνημα Αλλαγής.

Η επίσημη στήριξη του Νίκου Κοτζιά και της κίνησης του “Πράττω” μπορεί να μην του φέρει ψήφους, αλλά στέλνει ένα μήνυμα προς του κεντροαριστερούς αναποφάσιστους, ότι καλύτερα Γερουλάνος από τον Ηλιόπουλο. Όμως ο πρώην υπουργός κι εκ των στενότερων συνεργατών του ΓΑΠ, ο Γερουλάνος, μπορεί να γοητεύει με την αστική του ευγένεια, όμως έχει να αντιμετωπίσει και τον ασύμμετρη απειλή, που ακούει στο όνομα Ηλίας Κασιδιάρης. Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής κινείται σε υψηλά ποσοστά (πολύ μεγαλύτερα από το κόμμα) και διεκδικεί είσοδο στον δεύτερο γύρο.

Απρόβλεπτος επίσης παράγοντας είναι και η υποψηφιότητα του Γιώργου Βουλγαράκη, η οποία μέχρι στιγμής δεν δείχνει ιδιαίτερη δυναμική. Όμως ας μην λησμονούμε ότι ακόμη υπάρχουν 35 ημέρες όπου όλα είναι πιθανά. Στα ποσοστά του ΚΚΕ κινείται ο Νίκος Σοφιανός, ενώ οι υποψηφιότητες των Βασίλη Καπερνάρου, Αυγής Θεοδόση, Γιώργου Καραμπελιά, Κώστα Καψή, Πέτρου Κωνσταντίνου και Κώστα Πλεύρη έχουν ως μοναδικό στόχο απλά να εκλέξουν τους εαυτούς τους στο νέο δημοτικό συμβούλιο.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Σαρώνει σε αρνητικές γνώμες η Νοτοπούλου

 Η Κατερίνα Νοτοπούλου είναι από αυτές που λέμε τυχερές. Διότι δίχως να έχει κάποιες τεράστιες ικανότητες επιλέχθηκε για μία πρώτης τάξεως αργομισθία: Διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου στην Θεσσαλονίκη. Τι σόι δουλειά είναι αυτή; Όλη μέρα κάθεσαι και παραγοντίζεις. Και απλά περιμένεις πότε θα επισκεφθεί την πόλη ο πρωθυπουργός. Ως επιβράβευση εν συνεχεία προήχθη σε υφυπουργό Μακεδονίας -Θράκης. Και παρά το γεγονός ότι είναι μόλις 31 ετών κατάφερε να αριστεύσει στο μάθημα του παλαιοκομματισμού. Πρώτα έκοψε αρκετές από τις επιχορηγήσεις που έκανε η προκάτοχος της Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, την τελευταία ημέρα πριν αλλάξει υπουργείο. Όμως όταν αποφασίστηκε να είναι υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης μοίρασε αφειδώς χρήματα. Ακόμη και στην κουτσή Μαρία έβγαλε τριχίλιαρο. Συνέπεια όλων αυτών ήταν να γίνει σκετς στην σατιρική εκπομπή των Ράδιο Αρβύλα.

Στις δημοσκοπήσεις φαίνεται αφενός μεν ότι δεν έχει δυναμική, αφετέρου δε ότι συγκεντρώνει τις περισσότερες αρνητικές γνώμες ακόμη και από τον εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής, τον Αρτέμη Ματθαιόπουλο. Έτσι η Νοτοπούλου με βάση τις έως τώρα δημοσκοπήσεις παλεύει με τον Σπύρο Βούγια, τον Κωνσταντίνο Ζέρβα και τον Παναγιώτη Ψωμιάδη για την 3η θέση. Οι δύο πρώτες φαίνεται ότι έχουν καταληφθεί. Η πρώτη από το Νίκο Ταχιάο και η δεύτερη από τον Γιώργο Ορφανό. Ίσως η σειρά να αλλάξει εάν προχωρήσει η συμπόρευση που πρότεινε στον Βούγια ο Πέτρος Λεκάκης, ο οποίος εξελέγη ως υποψήφιος από την παράταξη του Μπουτάρη, ο οποίος έχει αποσυρθεί και όπως κυκλοφορεί στην Θεσσαλονίκη πιέζει προς την κατεύθυνση των συνεργασιών.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Ίσως να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο ο Μώραλης

Στον Πειραιά τα πράγματα είναι απολύτως ξεκάθαρα. Ο συνδυασμός “Πειραιάς Νικητής” του Γιάννη Μώραλη έχει την στήριξη του Ολυμπιακού, είναι εκ νέου υποψήφιος ο Βαγγέλης Μαρινάκης, έχει την στήριξη του ΚΙΝΑΛ και του Ποταμιού, όπως και της τοπικής οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας. Επίσης μεταξύ των υποψηφίων είναι άνθρωποι του αθλητισμού, πρώην βουλευτές, ενώ υπεύθυνος Τύπου διορίστηκε ο πρώην βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, ο Δημήτρης Καρύδης, ο οποίος άφησε την κεντρική πολιτική σκηνή για την αυτοδιοίκηση.

Η Νέα Δημοκρατία επισήμως έδωσε το χρίσμα στον γιατρό Νίκο Βλαχάκο (αδερφός ενός εκ των πεσόντων στα Ίμια), ο οποίος έχει μόνο συμπάθειες στον Πειραιά, τόσο για την 20ετη θητεία ως χειρουργός στο Τζάνειο, αλλά και την εκπληκτική του θητεία ως διοικητής στο αντικαρκινικό νοσοκομείο της πόλης “Μεταξά”. Όμως το έργο του είναι εξαιρετικά δύσκολο. Θα είναι τεράστια επιτυχία εάν οδηγήσει την κούρσα σε δεύτερο γύρο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στον Πειραιά στηρίζει τον καθηγητή Νίκο Μπελαβίλα, ο οποίος ως… άγνωστος πόλεμος στηρίζεται περισσότερο στο όνομα του συνδυασμού που κληρονόμησε από τον Θοδωρή Δρίτσα το “Λιμάνι της αγωνίας”, διότι ο ίδιος υστερεί σε αναγνωρισιμότητα. Ο Μπελαβίλιας δίνει μάχη για την τρίτη θέση με την Διαμάντω Μανωλάκου (ΚΚΕ), την οποία γνωρίζουν και οι πέτρες στον Πειραιά, αλλά και τον εκλεκτό της Χρυσής Αυγής Γρηγόρη Δεμέστιχα.

ΠΑΤΡΑ

Η ιερή μάχη του ΚΚΕ

 Πριν από τις δημοτικές εκλογές του 2014 ουδείς ανέμενε ότι ένας πατρινός καρδιολόγος, εκλεκτός του ΚΚΕ θα έκανε το μεγάλο μπαμ και θα κέρδιζε τον δήμο Πατρέων, μετά από 32 χρόνια. Το ΚΚΕ είχε κερδίσει δις τον δήμο τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης (1975-1982) με τον αείμνηστο Θόδωρο Άνινο (απεβίωσε το 2010). Άδραξε την ευκαιρία, βρήκε αντίπαλο του τον Χριστόπουλο, προερχόμενο από τη Νέα Δημοκρατία και τον κέρδισε, καθώς το ΠΑΣΟΚ που είχε κάνει δικό του τον δήμο από το 1982 (με εξαίρεση μία τετραετία του Ευάγγελου Φλωράτου 1998-2002) είχε πολυδιασπαστεί, ενώ ο επίσημος του ΣΥΡΙΖΑ δεν… μπόρεσε.

Τώρα πέντε χρόνια μετά ο Κώστας Πελετίδης είναι το φαβορί για επανεκλογή. Σίγουρα θα πρωτεύσει και με βάση τις δημοσκοπήσεις στον δεύτερο γύρο θα αντιμετωπίσει τον απερχόμενο αντιπεριφερειάρχη κι εκλεκτό του ΚΙΝΑΛ, τον Γρηγόρη Αλεξόπουλο, ελπίζοντας ότι θα τον στηρίξουν όλοι οι υπόλοιποι. Τον Αλεξόπουλο θέλει να εκθρονίσει από την 2η θέση των δημοσκοπήσεων ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος.

Οι εκλεκτοί των δύο μεγάλων κομμάτων, ο Γιώργος Ρώρος (ΣΥΡΙΖΑ) και ο Νίκος Παπαδημάτος (Ν.Δ.)που είναι σε χαμηλές πτήσεις  ελπίζουν ότι οι ψηφοφόροι θα τους φερθούν με τακτ και θα είναι στην πρώτη πεντάδα. Θεωρητικά οι Δημήτρης Μπελιάς (ΑΝΤΑΡΣΥΑ), Θόδωρος Ντρίνιας, Σπύρος Πολίτης, Νίκος Τζανάκος, Πέτρος Ψωμάς (Ποτάμι) και Αλέκος Χρυσανθακόπουλος (ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που έγινε γνωστός από τα φρουτάκια) παλεύουν μπας κι εκλέξουν εαυτούς.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

 Εκ νέου μάχη Λαμπρινού-Κουράκη

Άλλος ένας μεγάλος δήμος που ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει με καταποντισμό. Εδώ η μάχη θα δοθεί με τους πρωταγωνιστές των εκλογών του 2014. Ο νυν δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός, προερχόμενος από τη Νέα Δημοκρατία θέλει την επανεκλογή του έχοντας την στήριξη του Ποταμιού και όχι της Ν.Δ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με δήλωση του τομεάρχη Αυτοδιοίκησης, Νίκου Χαρδαλιά, στηρίζει τον Γιάννη Κουράκη, ο οποίος στο παρελθόν εκτός από δήμαρχος, είχε θητεύσει βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υπουργός σε κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 2014 η Ν.Δ. κατηγορούσε τον Κουράκη για ένα σωρό ζητήματα. Και όπως λέγεται στην όμορφη κρητική πόλη οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. δεν ξεχνούν αυτές τις κατηγορίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δώσει το χρίσμα στην Λιάνα Σταρίδα, η οποία δεν είχε καμία τύχη και πλέον αποσύρθηκε από την κούρσα. Η Βαγγελιώ Σχοιναράκη (πρώην βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ και πρώην νομάρχης) είναι υποψήφια και ποντάρει να πάρει τις ψήφους της Σταρίδα. Στόχος της κ. Σχοιναράκη να μπει σφήνα στο δίδυμο Λαμπρινού-Κουράκη.

ΛΑΡΙΣΑ

Εκλογή ανάσα για τον ΣΥΡΙΖΑ

Από την πρωτεύουσα του Θεσσαλικού κάμπου, την Λάρισα, θα πάρει μία βαθιά ανάσα ο ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί ο νυν δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης εκτός απροόπτου θα επιτύχει την επανεκλογή του, καθώς στηρίζεται από κόσμο και κοσμάκη. Ο κ. Καλογιάννης προέρχεται από το ΚΚΕ, όπου μάλιστα είχε εκλεγεί και δημοτικός σύμβουλος με δήμαρχο τον αείμνηστο Αριστείδη Λαμπρούλη.

Ο κ. Καλογιάννης μεταπήδησε στην ευρύτερη κεντροαριστερά και τώρα στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, το Ποτάμι, αλλά και κάποια κεντροδεξιά στελέχη. Βασικός αντίπαλος του Καλογιάννη, όπως και το 2014 θα είναι η εκλεκτή της Ν.Δ. Ρένα Καραλιώτου, η οποία έχει εισέλθει στην κούρσα ως αουτσάιντερ.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Θα χάσει ο… ισόβιος;

Σε έναν από τους μεγαλύτερου δήμους της χώρας, το Περιστέρι, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέρχεται με τον πρώην πρόεδρο του ΕΤΕΑΠ, τον Θανάση Καποτά, ο οποίος ελπίζει ότι θα νικήσει τον μόνιμο δήμαρχο της πόλης τον Ανδρέα Παχατουρίδη, ο οποίος έχει την στήριξη της Ν.Δ. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια απειλείται η παντοδυναμία του Παχατουρίδη. Όχι όμως από τον Καποτά, αλλά από ένα πρώην συνεργάτη του τον καθηγητή Γιώργο Βαθιώτη, ο οποίος εξασφάλισε την στήριξη του ΚΙΝΑΛ και ελπίζει ότι θα κάνει την μεγάλη έκπληξη.  Να σημειωθεί ότι το ΠΑΣΟΚ έχει να κερδίσει τον δήμο Περιστερίου από την εποχή του γιατρού, του Θεόδωρου Δημητρακόπουλου (1982-1986 και 1990-2002).

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα