«Επιχειρηματίας πρότυπο ο Μυτιληναίος!»

Η ξεχωριστή διάκριση για τον ιδρυτή και επικεφαλής του ομίλου επιχειρήσεων Mytilineos ήρθε μετά την έρευνα του ΣΕΒ σε συνεργασία με την MRB

Το να σε αναγνωρίζουν οι συνεργάτες σου είναι ιδιαίτερα τιμητικό. Ακόμη σπουδαιότερο είναι, ωστόσο, το να τυγχάνεις της αποδοχής των ανθρώπων που δυνητικά είναι και ανταγωνιστές σου. Κι αυτά τα δύο «παράσημα» σχεδόν καθολικής αναγνώρισης κέρδισε πριν από μερικές ημέρες ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, που σε σχετική έρευνα «ψηφίστηκε» τρόπον τινά ως ο τοπ επιχειρηματίας της χώρας.

Η ξεχωριστή διάκριση για τον ιδρυτή και επικεφαλής του ομίλου επιχειρήσεων Mytilineos ήρθε μέσω της έρευνας «Ο Σφυγμός του Επιχειρείν», που για τρίτη χρονιά φέτος διενήργησε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και η γνωστή εταιρεία δημοσκοπήσεων MRB.

Σε αυτό το ιδιότυπο γκάλοπ συμμετείχαν πετυχημένοι επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων, οι οποίοι κλήθηκαν για πρώτη φορά να απαντήσουν με ελεύθερη επιλογή προσώπου στην ερώτηση ποιοι Έλληνες και ποιοι ξένοι επιχειρηματίες συνδυάζουν χαρακτηριστικά επιτυχίας και θαυμασμού. Σε αυτή την αξιολόγηση, λοιπόν, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος κέρδισε την πρωτιά συγκεντρώνοντας τις περισσότερες θετικές αναφορές των ερωτηθέντων προς το πρόσωπό του. Για την ιστορία να πούμε ότι την αντίστοιχη πρωτιά για τον πλέον επιτυχημένο επιχειρηματία σε παγκόσμιο επίπεδο κέρδισε ο «Μr Microsoft» Μπιλ Γκέιτς.

Μιας και ο λόγος για τον Ευ. Μυτιληναίο, η εβδομάδα ξεκίνησε με την είδηση της έκδοσης και διάθεσης ομολόγων ονομαστικής αξίας 500 εκατ. ευρώ στην οποία προχωρά η Mytilineos Financial Partners. Η θυγατρική της Μυτιληναίος Α.Ε. εδρεύει στο Λουξεμβούργο και όπως έγινε γνωστό τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την έκδοση θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση γενικών εταιρικών σκοπών και την καταβολή των προμηθειών και εξόδων της έκδοσης. Σημειώνεται η διευκρίνιση που διατυπώνεται στην εταιρική ανακοίνωση ότι «δεν δύναται να διασφαλιστεί ότι η έκδοση θα έχει το προαναφερθέν μέγεθος ή ότι θα πραγματοποιηθεί».

Πρόσημο αισιοδοξίας στην αγορά

Ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις περιελάμβανε, εξάλλου, η ίδια έρευνα του ΣΕΒ και της MRB αναφορικά με τις προσδοκίες του εγχώριου επιχειρείν που έχουν ξεκάθαρα το πρόσημο της αισιοδοξίας. Χαρακτηριστικό αυτού του κλίματος είναι ότι φέτος οι επιχειρήσεις δηλώνουν για πρώτη φορά σε πλειοψηφικά ποσοστά της τάξης του 59,8% την πεποίθησή τους ότι σε ορίζοντα τριετίας η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα θα αρχίσει να βελτιώνεται, ενώ οι επιχειρήσεις που απαισιοδοξούν για το μέλλον έχουν πλέον συρρικνωθεί στο 7,4%, όταν πριν από δύο χρόνια το αντίστοιχο δυσοίωνο ποσοστό ήταν τριπλάσιο.

Ειδικότερα, ως προς την πορεία του κύκλου εργασιών το 2020, αύξηση αναμένει το 40% των επιχειρήσεων (συν 12 ποσοστιαίες μονάδες από 2018), σε μονοψήφια ποσοστά περιορίζονται πλέον οι επιχειρήσεις που αναμένουν μείωση τζίρου (-8% σε σχέση με το 2018), ενώ οι περίπου μισές επιχειρήσεις του δείγματος (45%) εκτιμούν ότι θα παραμείνουν οι πωλήσεις τους σταθερές. Σημαντικό για την ελληνική οικονομία είναι το γεγονός ότι το 20% των επιχειρήσεων εκτιμά ότι θα αυξήσει το προσωπικό τη χρονιά που έρχεται. Επίσης, το 1/3 των επιχειρήσεων προβλέπει αύξηση στο μερίδιο αγοράς το 2020 (+13 μονάδες συγκριτικά με την προηγούμενη μέτρηση).

Σε ό,τι αφορά, τέλος, την αξιολόγηση των εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις το 2019, οι ερωτώμενοι στην έρευνα απάντησαν ότι σημαντικότερο όλων είναι το ασταθές φορολογικό πλαίσιο (66,3%), για να ακολουθήσουν η πολυνομία και το ασαφές θεσμικό πλαίσιο (46,8%), η αδυναμία πρόσβασης στη χρηματοδότηση / ακριβός δανεισμός (38,2%), η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης και το έλλειμμα χρηματοδοτικών και επενδυτικών κινήτρων (33,6%).

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα