CAS: Δικαστές από το «πάνω ράφι» και… «κάτω από το τραπέζι»

Η «Α» και η iapopsi.gr έκαναν την αποκάλυψη της χρονιάς εν όψει του CAS, μεταξύ ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός με θέμα την πολυϊδιοκτησία. Ότι ο πρόεδρος της τριμελούς επιτροπής που θα δικάσει, ο Ολλανδός Μάνφρεντ Ναν, ήταν ο δικαστής που όρισε ο Αλαφούζος στο CAS στην προσφυγή που είχε κάνει εναντίον του Ολυμπιακού και του Μαρινάκη για στημένα παιχνίδια, το 2015. Και ο οποίος Ναν είχε μειοψηφήσει, στη 2-1 απόφαση υπέρ του Ολυμπιακού.

Ακόμα, η «Α» και η iapospi.gr  αποκάλυψαν ότι ο δικαστής που όριζε ο ΠΑΟΚ είναι ο Γερμανός Ούρλιχ Χάας, επιλέχτηκε κι αυτός μέσω Αλαφούζου.  Ο Χάας είναι φίλος του συμπατριώτη του Ντιρκ Ράινερ Μάρτενς, με τον οποίο έγραψαν μαζί και βιβλίο για το αθλητικό δίκαιο. Και ποιος εργάζεται στο γραφείο του Μάρτενς; Ο Κρίστιαν Κέιντελ, ο οποίος ήταν δικηγόρος του Αλαφούζου στην υπόθεση με τον Ολυμπιακό το 2015! Και ο οποίος στο βιογραφικό του αναφέρει ότι είναι και σύμβουλος της ΕΠΟ! Συγκοινωνούντα δοχεία.

Πάμε παρακάτω. Ο δικαστής-arbitrator του CAS Σοφοκλής Πιλάβιος, πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ και προσφάτως καταδικασθείς σε πέντε χρόνια φυλάκιση με αναστολή για την «Κάρτα Υγείας», ξαναβγήκε στο ΟΡΕΝ του Σαββίδη και στον Θωμαΐδη για να μιλήσει χωρίς να έχει διαβάσει τα δικόγραφα της υπόθεσης πολυϊδιοκτησίας ΠΑΟΚ-Ξάνθης. Κι αφού δεν είχε διαβάσει τα δικόγραφα, έλεγε συνέχεια «δεν ξέρω». Εκείνο που ήξερε πολύ καλά ο Σόφο είναι ότι οι δικαστές-arbitrators που θα δικάσουν Ολυμπιακό – ΠΑΟΚ, είναι «από το πάνω ράφι». Δηλαδή, υπάρχουν κι από το «κάτω ράφι» δικαστές; Κι αυτοί από το κάτω ράφι πώς δικάζουν, δηλαδή; Κάτω από το τραπέζι;

Έτσι είναι. Από τη στιγμή που υπάρχουν οι ανωραφίτες δικαστές, υπάρχουν κι οι κατωραφίτες. Κι ο Σοφοκλής τους ξέρει καλά και τους τρεις. Και τον Ολλανδό τον Μάνφρεντ Μαν, που θα είναι πρόεδρος, και τον Γερμανό Ούρλιχ Χάας, που επέλεξε ο ΠΑΟΚ, και τον Ιταλό τον Φουμαγκάλι, που επέλεξε ο Ολυμπιακός. Γι’ αυτό και τους χαρακτήρισε ανωραφάτους.

Και δεν είναι κακό, βέβαια, που ο Πιλάβιος γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα. Εκεί μέσα μπαινοβγαίνει, όλο κι έναν καφέ θα έχει πιει μαζί τους. Και αφού γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα, οι δικαστές που αθώωσαν τον Ολυμπιακό το 2015 στην προσφυγή του Αλαφούζου, ο Άγγλος Μαρκ Χόβελ κι ο Γερμανός Γιάν Ράικερ, είναι από το πάνω ράφι ή το κάτω ράφι; Μπορεί να είναι από το μεσαίο ράφι, που βάζουνε τα απορρυπαντικά στα σούπερ μάρκετ.

Πάμε παρακάτω. Να σου πω γιατί καλούνε συνέχεια τον Πιλάβιο στο Σαββιδοτεχνείο κι ας μην έχει διαβάσει τα δικόγραφα. Και μην πει κανένας ότι ο Σόφο δεν τα έχει διαβάσει. Απ’  έξω κι ανακατωτά τα ξέρει. Μη σου πω ότι ξέρει και την απόφαση την ίδια. Από την εμπειρία του, βέβαια. Όχι από κανέναν άλλο λόγο.

Το Σαββιδοτεχνείο προετοιμάζει τον κόσμο του ΠΑΟΚ με τον Πιλάβιο. Άπαξ, σου λέει ο Σοφοκλής, ότι είναι από το πάνω ράφι οι δικαστές, πάει να πει πως ο ΠΑΟΚ τον έχει δέσει τον γάιδαρό του. Νομικά πάντα, μην πάει το μυαλό σας πουθενά αλλού.  Δεν γίνονται τέτοια πράγματα στο CAS. Το είπε καθαρά ο Σοφοκλής, ότι το CAS δεν είναι μαφία. Έτσι, άνευ λόγου και αιτίας το είπε. Στο ξεκάρφωτο. Δεν το έθιξε κανένας. Δεν άφησε κανένα υπονοούμενο κάποιος, ώστε ν’ απαντήσει ο Πιλάβιος. Κι αφού δεν άφησε, πήγε κι είπε ότι το CAS δεν είναι μαφία.

Μπορεί να το έκανε αυτό ο Πιλάβιος για να δώσει καμιά ιδέα στον Κόλκα. Να γράφει μετά ο Σταύρακας για CASmafia, όπως έγραφε για UEFAmafia, επειδή και καλά ο ΠΑΟΚ είχε αδικηθεί στα ματς με τον Άγιαξ. Έτοιμα τα έχουνε τα κείμενα οι Σαββιδοτέχνες. Ίδια κι απαράλλαχτα.

Να τελειώνουμε με την πλάκα του Πιλάβιου. Καλά είναι να λέμε και κανένα καλαμπούρι, αλλά να περάσουμε στα σοβαρά με τον Σόφο. Αφού λέει ό,τι λέει, έρχεται η κουβέντα στην ΕΠΟ. Γιατί δεν όρισε δικό της δικαστή η ΕΠΟ. Και λέει ο Θωμαΐδης, ότι η ΕΠΟ θα έχει τον πρόεδρο της τριμελούς επιτροπής, τον Μάνφρεντ Ναν. Εδώ, δηλαδή, έτσι και είσαι Ολυμπιακός, βαράς τηλέφωνο στο ΟΡΕΝ με τη μία. Χωρίς δεύτερη κουβέντα.

Έτσι είναι. Όπως βγήκε ο Μελισσανίδης και τα έχωσε στον Κάκο, βγαίνει κι ένας από τον Ολυμπιακό και ρωτάει: Δεν μου λέτε, κύριε Πιλάβιε, είσαστε σίγουρος ότι είστε διαιτητής arbitrator του CAS; Να μας το αποδείξετε. Διότι δεν μπορεί να είσαστε και να συμφωνείτε με τον κύριο Θωμαΐδη, ότι την ΕΠΟ θα την εκπροσωπήσει ο πρόεδρος της επιτροπής. Κύριε Πιλάβιε, τον πρόεδρο τον ορίζει το CAS και μόνο. Το γνωρίζετε αυτό;

Απλά πράγματα θα του έλεγε του Σοφοκλή. Και τι θ’ απαντούσε ο Σόφο; Ότι γίνονται τέτοια πράγματα; Γίνεται, δηλαδή, η ΕΠΟ να μην ορίσει δικό της δικαστή, για να υποστηρίξει την Επιτροπή Εφέσεων, που είναι δικό της όργανο; Πλάκα κάνουμε τώρα; Πουθενά στην ιστορία του CAS δεν έχει γίνει τέτοιο πράγμα. Φαίνεται ότι στον Ολυμπιακό την έχουν πέσει για ύπνο και περιμένουνε τις σαμπάνιες για το πρωτάθλημα, που λέει κι ένας φίλος. Κι όχι μόνο για τον Πιλάβιο, αλλά και για τον Γραμμένο. Βέβαια, υπάρχει και η άποψη ότι ο Θρύλος δεν επέμεινε να ορίσει δικαστή η ΕΠΟ, γιατί σου λέει, πρώτα θα τον διαλέξουν Ιβάν, Μπαλτάκος και Μάκης, και μετά ο Γραμμένος θα τον παρουσιάσει ως δική του επιλογή. Θα επανέλθουμε στη σιέστα του Ολυμπιακού. Να μην ξεφύγουμε, όμως.

Έχει κι άλλο, όμως, δεν τελειώσαμε εδώ με τον γίγαντα τον Σοφοκλή. Η ΕΠΟ δεν όρισε δικό της δικαστή. Μάλιστα. Το CAS δεν έπρεπε να ζητήσει από την ΕΠΟ να ορίσει; Θα γίνει, δηλαδή, δίκη, χωρίς να παραβρίσκεται ουσιώδης μάρτυρας; Γι’ αυτό, ούτε ρωτήθηκε ο Σόφο. Ας δώσει μια απάντηση τώρα, να τη μάθουμε κι εμείς.

Κι όχι μονάχα αυτό, να σ’ το προχωρήσω κι άλλο. Με τη FIFA και την UEFA, όλα καλά; Όλοι αυτοί οι νταβατζήδες που έστειλαν εδώ, γιατί δεν μιλάνε, που ο Γραμμένος δεν έστειλε άνθρωπο στο CAS; Για τον γυαλόμπα τον Αυστριακό τον Χούμπελ σού μιλάω και για τον Φούσεκ με το κεφάλι αεροδρόμιο για να προσγειώνονται τα αεροπλάνα.

Και μην πει κανένα κορόιδο, τι δουλειά έχει η FIFA και η UEFA. Τα πάντα όλα πρέπει να γνωρίζουνε και οι δυο. Τώρα, θα πεις, τι ψάχνεις να βρεις, ψύλλους στ’ άχυρα και γωνία στο δεκάρικο. Εδώ οι νταβατζήδες που έστειλαν στην ΕΠΟ δεν ενημέρωσαν ούτε όταν ο Γραμμένος μπήκε ένα βράδυ με τον φακό και με ριφιφί έκλεψε το άρθρο 30 περί πολυϊδιοκτησίας.

Και μην πει κανένας ότι δεν τον πήραν χαμπάρι τον φαντομά Βάγγο. Όταν πήγε να τροποποιήσει το άρθρο 30, ώστε να δίνει το δικαίωμα στον πάσα έναν να κατέχει το 6% των μετοχών άλλης ΠΑΕ, ο γυαλόμπας και ο αεροδιάδρομος Φούσεκ τον φρέναραν. Μπορεί και να του είπανε ότι άπαξ και θέλεις να κάνεις τη ματσαραγκιά, ρε Βάγγο, κάν΄τηνα μια κι έξω. Όχι μεσοβέζικα πράγματα.

Πάντως, το ρεπορτάζ τότε, 31 Ιουλίου 2019, έλεγε ότι ο Γραμμένος συναντήθηκε με τον Χούμπελ και του είπε ότι το άρθρο 30 είχε μπει κατά λάθος στον κανονισμό. Κι ο Χούμπελ το ’χαψε κανονικά. Μπορεί να τον βοήθησαν άλλοι να το καταπιεί. Τίποτα βιταμίνες με μαγνήσιο.

Σ’ το τελειώνω. Άπαξ και θα πάει στο CAS να καταθέσει ο Πανόπουλος, είναι τελειωμένο το πράγμα. Η Ξάνθη χαιρετάει. Θα χαιρετήσει κι ο ΠΑΟΚ; Δεν ξέρω. Αυτό πάνε να κάνουνε, πάντως. Να πέσει μία εκ των δυο, και σ’ αυτές τις περιπτώσεις, ο μικρότερος. Και τι θα κάνει μετά ο Πανόπουλος; Θα ξαναπάει για κυνήγι στα βουνά της Ξάνθης και της Δράμας; Σοβαροί να είμαστε. Ωραία δίκη θα γίνει στο CAS, να μην ανησυχεί κανένας. Αφού το είπε ο Σοφοκλής Πιλάβιος ότι το CAS δεν είναι μαφία, όλα νορμάλ θα κυλήσουνε. Και μετά, θα γίνει η δίκη των δικαστών στην Ελλάδα.

Κάτι ξέχασε να πει ο Πιλάβιος

 Όπως θα διαβάσετε παραδίπλα, ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ Σοφοκλής Πιλάβιος, που μπαινοβγαίνει στο Σαββιδοτεχνείο, όπως στην ΕΒΓΑ της γειτονιάς του, είπε ότι οι δικαστές του CAS στο οποίο έχουν προσφύγει ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός με καραμπινάτη παρανομία της ΕΠΟ, να μην ορίσει κι αυτή δικό της δικαστή, όπως επιβάλλεται, από το πάνω ράφι… Άρα, δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει καμιά λαδιά. Και δεν είπε κουβέντα που η ΕΠΟ έκανε τουμπεκί, ούτε ότι δεν ενημερώθηκαν FIFA και UEFA. Κι όταν έκλεισαν οι κάμερες, έδωσε και τα φώτα του, ότι ο ΠΑΟΚ πρέπει να επικαλεστεί την περίπτωση της Λειψίας με τον αυστριακή Σάλτζμπουργκ, που έχουν κοινό αφεντικό, τη Red Bull. Μόνο που ξέχασε να πει ο Σόφο ότι οι δυο αυτές ομάδες είχαν ενημερώσει την UEFA, για την πολυϊδιοκτησία τους. Αν κι ο Ιβάν με τον Πανόπουλο έκαναν το ίδιο, πάω πάσο…

Δικηγόροι στο CAS

Ιταλό ο Θρύλος

Ισπανό ο ΠΑΟΚ

 

Ο ΠΑΟΚ πήγε σε δικηγορικό γραφείο στην Ελβετία για να καταθέσει την προσφυγή στο CAS. Σωστό. Έτσι γίνεται. Τα περισσότερα γραφεία που ασχολούνται με αθλητικές υποθέσεις είναι εκεί, στη Λωζάννη. Να είναι πιο κοντά με τους δικαστές-arbitrators. Όχι για τίποτα πονηρό, βέβαια. Απόψεις ανταλλάσσουν για τη βελτίωση της επιστήμης τους. Πώς θα την κάνουνε καλύτερη. Μάλιστα. Και γιατί δεν μας λέει ο ΠΑΟΚ, αλλά κι ο Ολυμπιακός βέβαια, ποιους δικηγόρους βάλανε για την εκδίκαση; Μυστικό είναι; Να ενημερώσουνε τους λαούς τους ότι εμάς θα μας εκπροσωπήσει ο τάδε και ο τάδε. Μέχρι δύο μπορούν να βάλουνε. Να μάθουμε τα ονόματά τους, να ρωτήσουμε δεξιά κι αριστερά, για το πόσο καλοί είναι. Ποιες άλλες υποθέσεις χειρίστηκαν και τι αποτελέσματα είχανε. Γιατί το κρατάνε μυστικό κι οι δυο; Σάμπως έχουνε τίποτα να κρύψουνε; Όλα καθαρά είναι και το CAS δεν είναι μαφία, που δήλωσε κι ο Πιλάβιος.

Ενδιαφέρον έχει η επιλογή δικηγόρου από τον γίγαντα Γραμμένο. Είναι προφανές ότι θα ζητήσει τη γνώμη του Μπαλτάκου και του επιλεχθέντος από τον ΠΑΟΚ δικηγόρου. Όπως λέμε φούστα-μπλούζα ταιριάζουν. Πάλι καλά που δεν έστειλε τον Κουβαρά που αθώωσε τον Βασιλάκη τον Γκαγκάτση, στην προχθεσινή δίκη για τα τηλεοπτικά δικαιώματα, που δήλωσε ότι δεν ζημιώθηκε η ΕΠΟ από τα λεφτά που πρόσφερε κοψοχρονιά στην Ομοσπονδία ο δικηγόρος του Πασχάλης Παπαδόπουλος

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα