Κορωνοϊός: Πάρε μάσκα, κάνε τεστ, βάλε θερμόμετρο και πάμε γήπεδο…

Το ευρωπαϊκό Super Cup  έγινε στη Βουδαπέστη παρουσία 15.500 φιλάθλων (στο 67.500 θεατών «Puskas Arena»,) όμως η απόφαση της UEFA για την επιστροφή του κόσμου στις εξέδρες για τα επόμενα παιχνίδια σε Champions και Europa League δεν είναι μια εύκολη υπόθεση όσο δεν υπάρχει ακόμη εμβόλιο για τον κορωνοϊό.

 «Το ευκολότερο πράγμα θα ήταν να μην κάνουμε τίποτα και να περιμένουμε. Όταν δεν κάνεις τίποτα, αποφεύγεις τα λάθη. Έτσι όμως τίποτα δεν μπορεί να γίνει. Θέλουμε να φέρουμε την ελπίδα με την παρουσία του κόσμου στο Σούπερ Καπ», έλεγε ο  πρόεδρος της UEFA,Αλεξάντερ Τσεφερίν, για τον τελικό Σεβίλλη-Μπάγερν που έγινε την Πέμπτη το βράδυ στην ουδέτερη Βουδαπεστη παρουσία 15.500 θεατών πριν από το ματς. Μετά το τέλος του αγώνα, ομολογούσε:«Δεν θέλουμε να πάρουμε ρίσκο με την υγεία του κόσμου. Αλλά να δείξουμε ότι το ποδόσφαιρο αντέχει σε τέτοιες καταστάσεις. Είναι προφανές ότι χωρίς τους φιλάθλους το ποδόσφαιρο έχασε τον χαρακτήρα του».

Το πείραμα πέτυχε και το ποδόσφαιρο δείχνει ότι βγαίνει δειλά-δειλά από την εντατική, όμως είναι προφανές ότι και αυτή η χρονιά θα κυλήσει με περιορισμούς και ελεγχόμενη προσέλευση θεατών σε όλα τα γήπεδα του κόσμου.

Αυτό σημαίνει –πρακτικά– ότι μέχρι τον Δεκέμβρη, δηλαδή το τέλος του έτους, δεν θα μπει άνθρωπος σε ευρωπαϊκό αγώνα, είτε για το ChampionsLeague, είτε για το EuropaLeague,παρ’ ότι χώρες  έχουν αρχίσει να βάζουν κόσμο στα γήπεδα για τα εγχώρια πρωταθλήματά τους.

Η αλήθεια πάντως είναι πως ο κόσμος είναι εξαιρετικά διστακτικός να πάει στο γήπεδο. Είναι ενδεικτικό ότι από τα 3.000 εισιτήρια που πήρε κάθε μια από τις δύο φιναλίστ διατέθηκαν ελάχιστα μπροστά στο μέγεθος του αγώνα.

Σχεδόν 500 οπαδοί της Σεβίλλης ταξίδεψαν στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας για να βρεθούν στην «Puskas Arena»,  1.200 φίλοι της Μπάγερν έφτασαν από το Μόναχο και μαζί με τους 13.800 Ούγγρους, βρέθηκαν στις εξέδρες.  Πουλήθηκαν 15.500 εισιτήρια σε ένα στάδιο χωρητικότητας 67.000 θέσεων, αφού ούτε οι φίλαθλοι των δύο φιναλίστ δεν εξάντλησαν τα δικά τους καθώς είχαν πάρει από 3.000 εισιτήρια.

 

Τι ισχύει στις ευρωπαϊκές χώρες

Στη Γαλλία (μια από τις πλέον πληγείσες χώρες της Ευρώπης, δηλαδή) επιτρέπονται έως 5.000 θεατές ανά παιχνίδι, τηρώντας βέβαια στο έπακρο το socialdistancing και όλους τους κανόνες υγιεινής. Το μέτρο φαίνεται να λειτουργεί, όπως είδαμε και στο πρόσφατο Παρί Σεν Ζερμέν-Μαρσέιγ, αν και στη Γαλλία το δεύτερο κύμα κορωνοϊού είναι εξίσου ισχυρό.

Στη Γερμανία, το περασμένο Σαββατοκύριακο –ανάλογα με το τι ισχύει σε κάθε ένα από τα ομοσπονδιακά κρατίδια– ο κόσμος επέστρεψε και φτάνει μέχρι και τους 8.000 θεατές ανά παιχνίδι.

Στην Αυστρία, το ανώτατο όριο είναι 3.000. Στη Ρωσία, από 10% έως 40% πληρότητα στα στάδια, ανάλογα με το σε ποια περιοχή φιλοξενείται το παιχνίδι. Στην Ελβετία, έως και 1.500 άτομα ανά ματς. Στο Βέλγιο, έχουμε πληρότητα περίπου στο 1/3, ανάλογα και εδώ με την περιοχή όπου γίνεται το παιχνίδι.Στην Ολλανδία, 20% έως 40% προσέλευση, ανάλογα με την περιοχή. Στην Τσεχία, έχουμε 25%. Στη Νορβηγία, 200 άτομα μάξιμουμ.

Και αν θέλουμε να βγούμε εκτός Ευρώπης, έχουμε και την Ιαπωνία με 5.000 θεατές ανά αγώνα.

Την ίδια στιγμή, αναμένουμε να δούμε τι θα γίνει με την PremierLeague (συζητάνε για 1.000 φιλάθλους αρχικά και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα θα αυξηθεί ή θα μειωθεί το νούμερο), ενώ στη Σουηδία –τη χώρα που έχει παρεμφερή πληθυσμό με την Ελλάδα δηλαδή– την 1η Οκτώβρη θα παρθεί η απόφαση για το ανώτατο όριο.

Στην Ελλάδα, υπάρχει πάντοτε η εισήγηση για το 35% της χωρητικότητας των γηπέδων, ωστόσο όταν γίνεται συζήτηση για lockdownστην Αττική αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι οπαδοί του Ολυμπιακού, της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού θα αργήσουν να δουν ξανά την ομάδα τους μέσα από το γήπεδο.

 

Ο χαμός της Κύπρου

Κι αυτό γιατί ο κίνδυνος της διασποράς είναι μεγάλος, όπως προκύπτει και από το παράδειγμα της Κύπρου, όπου ήδη δύο ομάδεςείναι σε καραντίνα, ενώ γίνονται σκέψεις για διακοπή του πρωταθλήματος…Στον Εθνικό Άχνας εντοπίστηκαν 22 κρούσματα και στη Νέα Σαλαμίνα 20, όταν τα συνολικά κρούσματα που ανακοινώθηκαν προχθές ήταν 36 σε όλη τη Μεγαλόνησο!

Το θέμα της διασποράς των κρουσμάτων στο κυπριακό ποδόσφαιρο προκάλεσε την ενόχληση της κυβέρνησης και προσωπικά του υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνου Ιωάννου, ο οποίος κατακεραύνωσε τις δύο ομάδες για τον τρόπο που χειρίστηκαν το ζήτημα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας, αναφέρει ότι δύο από τα κρούσματα δεν είχαν καν δηλωθεί στην ιχνηλάτηση, ενώ οι υπόλοιποι παραβίασαν την καραντίνα τους για να υποβληθούν σε εργαστηριακό έλεγχο.

Ο Εθνικός Άχνας με τα 22 κρούσματα και η Νέα Σαλαμίνα με τα 20  συγκαταλέγονται στις δέκα ομάδες με τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο.

Πρώτη, με μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη, είναι η τουρκική Αντάλιασπορ, η οποία ανακοίνωσε συνολικά πενήντα κρούσματα, μεταξύ των οποίων και πάρα πολλοί ποδοσφαιριστές της ομάδας.

Μετά την ανακοίνωση των θετικών κρουσμάτων, η πτήση στην οποία θα επέβαιναν οι άνθρωποι της Αντάλιασπορ για το ματς πρωταθλήματος με την Μπεσίκτας, το περασμένο Σαββατοκύριακο, στην Κωνσταντινούπολη, ακυρώθηκε.

Τον περασμένο Αύγουστο, θετικοί στον κορωνοϊό βρέθηκαν 26 μέλη της ομάδας Ίτιχαντ  από το Μαρόκο, η οποία έχει δημιουργήσει τη δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα κρουσμάτων στο ποδόσφαιρο. Μεταξύ των κρουσμάτων ήταν και ο προπονητής της ομάδας.

Συνολικά, 25 πρόσωπα, βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό, στην ουκρανική ΚαρπάτιΛβιβ, τον περασμένο Ιούνιο.Άμεσα τέθηκε σε καραντίνα όλη η ομάδα, με αποτέλεσμα να αναβληθεί και ο επόμενος αγώνας της.

Στη Νέα Σαλαμίνα, είχε εντοπιστεί αρχικά ένα κρούσμα, το οποίο αφορούσε ποδοσφαιριστή που έφθασε από το εξωτερικό, ενώ στη συνέχεια η υπόλοιπη ομάδα υποβλήθηκε σε τεστ, με αποτέλεσμα να προκύψουν άλλα δέκα κρούσματα.Σε επαναληπτικά τεστ που έγιναν σε όσους ήταν αρνητικοί στον ιό, εντοπίστηκαν άλλα οκτώ κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 19.

Μια αγκαλιά, είχε ως αποτέλεσμα να προκύψουν 16 κρούσματα κορωνοϊού στην Μακάμπι Τελ Αβίβ, του Γιώργου Δώνη.

Πρόκειται για 8 ποδοσφαιριστές και 8 μέλη του τεχνικού επιτελείου. Μετά από αυτή την εξέλιξη, επικράτησε μεγάλη ανησυχία για το ενδεχόμενο να αναβληθεί ο αγώνας με την Σάλτσμπουργκ για τα πλέι οφ του ChampionsLeague, ωστόσο δόθηκε το πράσινο φως από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία για διεξαγωγή του αγώνα.

Η Αλ Χιλάλ κτυπήθηκε τις προηγούμενες μέρες από κορωνοϊό, αφού εντοπίστηκαν συνολικά 15 κρούσματα.Η ομάδα, ωστόσο, παρατάχθηκε κανονικά στον αγωνιστικό χώρο για τον αγώνα με τη ΣχαχρΚχόντρο, για τους «16» του ChampionsLeague, έχοντας μόλις τρεις αλλαγές, εκ των οποίων δύο τερματοφύλακες, και τελικά πήρε την πρόκριση.

Όχι ένα, ούτε δύο, αλλά δεκατρία κρούσματα κορωνοϊού παρουσιάστηκαν στην Κλουζ, τον περασμένο Ιούλιο.Πρόκειται για επτά ποδοσφαιριστές και έξι μέλη του τεχνικού τιμ, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο προπονητής της ομάδας και ο άλλοτε διεθνής άσος της Ρουμανίας, Νταν Πετρέσκου.

Η Στεάουα έχει καταγράψει μέχρι στιγμής 10 κρούσματα. Από 10 κρούσματα έχουν καταγραφεί επίσης στην αγγλική ΛέιτονΌριεντ και στηβραζιλιάνικη Γκόιας. Μετά τα δέκα κρούσματα στηΛέιτονΌριεντ, αποφασίστηκε αναβολή του αγώνα με την Τότεναμ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα