Ο Ερντογάν βάζει όρους στους Ευρωπαίους μία ημέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βάζει όρους μία ημέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Ο Τούρκος Πρόεδρος έστειλε νέα επιστολή στους Ευρωπαίους ηγέτες -πλην του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Αναστασιάδη- για να εκθέσει τα… δίκαια της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο.

Και όλα αυτά λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής όπου θα τεθούν επί τάπητος οι τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και θα συζητηθεί ο κατάλογος των κυρώσεων.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδαν SABAH, ο Τούρκος πρόεδρος τονίζει πως το τελευταίο διάστημα οι ευρωτουρκικές σχέσεις δοκιμάζονται λόγω της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και παρουσιάζει τους δύο βασικούς στόχους της τουρκικής πολιτικής στην περιοχή.

«Με αυτή την επιστολή, η Τουρκία θέλει να μεταφέρει τις προτάσεις της για την επίλυση του προβλήματος» υπογραμμίζει ο Ερντογάν και προσθέτει: «Η πολιτική μας για την Ανατολική Μεσόγειο έχει δύο κύριους στόχους. Ο πρώτος είναι η δίκαιη και θεμιτή οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στην Ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας.

Ο δεύτερος στόχος μας είναι να εγγυηθούμε τα ίσα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων για τους πόρους υδρογονανθράκων ως ίσοι εταίροι του νησιού της Κύπρου».

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών η εφημερίδα της Κύπρου «Φιλελεύθερος» είχε φέρει στο «φως» την επιστολή που είχε στείλει ο Τούρκος πρόεδρος στους 25 Ευρωπαίους ηγέτες την παραμονή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 24ης Σεπτεμβρίου, το οποίο υπενθυμίζεται αναβλήθηκε για την 1η Οκτωβρίου.

Στην επιστολή εκείνη, ο Ερντογάν προέβαλε λίστα αξιώσεων, μιλούσε για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις και παρουσίαζε το γνωστό αφήγημα ότι υπεύθυνες για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η Ελλάδα και η Κύπρος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα