«Χαστούκι» από τον ΟΗΕ για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι

Αναπάντητα ερωτηματικά, ανησυχία και «κατηγορώ» για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι που άφησε πίσω της 12 νεκρούς, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά. Άνθρωποι είδαν τις ζωές τους να χάνονται μέσα στα νερά του Αιγαίου και οι ελπίδες για μία καινούργια αρχή στη «γη της επαγγελίας» μετατράπηκαν σε έναν εφιάλτη που θα τους ακολουθεί για πάντα. Η χώρα μας δεν άργησε να μπει στο στόχαστρο διεθνούς κριτικής, την ώρα που οι μαρτυρίες των μεταναστών ραγίζουν καρδιές. Δύο ναυαγοί του Φαρμακονησίου κατήγγειλαν ότι οι άνδρες του Λιμενικού τους έσπρωχναν για να μην ανέβουν στο σκάφος τους ενώ το Λιμενικό από την πλευρά του διαψεύδει τις καταγγελίες.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ζήτησε με ανακοίνωσή της τη διεξαγωγή έρευνας για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη η τραγωδία στο Φαρμακονήσι τα ξημερώματα της Δευτέρας. Ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Γιώργος Τσαρμπόπουλος, σε εκδήλωση που διοργανώνεται σήμερα από την ευρωβουλευτή Μαριλένα Κοππά και τον ευρωβουλευτή Νίκο Χρυσόγελο είπε πως «δε νοείται επιχείρηση διάσωσης χωρίς σωσίβια» και σημείωσε πως η «μόνη λύση είναι η διενέργεια έρευνας από ανεξάρτητη αρχή».

«Ούτε μία έκφραση θλίψης, ούτε ένα συγγνώμη για την αποτυχημένη διάσωση στο Φαρμακονήσι;» διερωτήθηκε ο κ. Τσαρμπόπουλος, για να σημειώσει πως «ο πανικός στο σκοτάδι ήταν αναμενόμενος» καθώς προκρίθηκε η ρυμούλκηση και όχι η επιβίβαση στο σκάφος του Λιμενικού».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα