Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας

Υπό την πίεση των διαδηλωτών που επί δύο μήνες βρίσκονται στους δρόμους διεκδικώντας την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, ο φιλορώσος ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Μικόλα Αζάροφ, υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρόεδρο της χώρας.

«Η κατάσταση σύγκρουσης η οποία επικρατεί στη χώρα απειλεί την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Ουκρανίας, δημιουργώντας μια απειλή για ολόκληρη την κοινωνία και τον κάθε πολίτη», δήλωσε ο M. Azarov.

«Με στόχο τη δημιουργία επιπλέον ευκαιριών για την εύρεση ενός κοινωνικο-πολιτικού συμβιβασμού, για χάρη της ειρηνικής διευθέτησης της σύγκρουσης, πήρα την προσωπική απόφαση να ζητήσω από τον Πρόεδρο να δεχθεί την παραίτησή μου», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ουκρανίας, η παραίτηση του πρωθυπουργού σημαίνει παραίτηση ολόκληρης της κυβέρνησης.

Ο 66χρονος Αζάροφ διορίστηκε από τον Γιανουκόβιτς μετά τις προεδρικές εκλογές του 2010. Πιστός στον πρόεδρο Γιανουκόβιτς, υποστήριξε την απόφαση τον Νοέμβριο της μη σύναψης συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την Ε.Ε. κι ήταν εκείνος ο οποίος ξεσήκωσε τις αντιδράσεις του κοινοβουλίου υπερασπιζόμενος την ανάγκη για ενίσχυση των δεσμών με τη Ρωσία.

Ο Βίκτορ Γιανούκοβιτς είχε προσφέρει ήδη το Σάββατο την πρωθυπουργία στον Αρσένι Γιατσένιουκ, αρχηγό μικρότερου κόμματος της αντιπολίτευσης -προσφορά που απορρίφθηκε.

Με εκείνη την κίνησή του, ο ουκρανός πρόεδρος είχε επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις που τον ήθελαν πρόθυμο να θυσιάσει τον Αζάροφ για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση (εκτιμήσεις που είχαν ξεκίνήσει με την ανακοίνωση της έκτακτης συνεδρίασης της ουκρανικής Βουλής την Τρίτη).

Το μεσημέρι, η Βουλή (στην οποία κυριαχεί το κόμμα του Γιανούκοβιτς) απέσυρε την αυστηρότερη νομοθεσία που είχε ψηφίσει προ ημερών εναντίον των διαδηλώσεων.

Η πρώτη «θερμή υποδοχή» των νέων έγινε από τα ομόλογα της χώρας, με την απόδοση των ουκρανικών 10ετών ομολόγων να υποχωρεί κατά 0,5% στο 9,1%, και τα διετή να σημειώνουν κάθετη πτώση 60 μονάδων βάσης στο 9%.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα