ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Διαφωνίες για την Πενταμερή, αλλάζει έδρα λόγω κορωνοϊού

Αποκλείστηκε η Νέα Υόρκη λόγω υποχρεωτικής επταήμερης καραντίνας, το πιθανότερο να διεξαχθεί την Γενεύη

Ελλάδα και Κύπρος συντόνισαν και τις τελευταίες λεπτομέρειες ενόψει της Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό. Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Λευκωσία και η συνάντηση του με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη είχε σημειολογικό χαρακτήρα. Εξάλλου Αθήνα και Λευκωσία είχαν συντονιστεί πολύ νωρίτερα για την στρατηγική που θα ακολουθήσουν στην διαπραγμάτευση.

Όμως ακόμη η Πενταμερής Διάσκεψη είναι στον αέρα λόγω πανδημίας. Κι αυτό διότι οι συμμετέχοντες στην Πενταμερή θα πρέπει να παραμείνουν τουλάχιστον επτά ημέρες σε καραντίνα, βάσει του υγειονομικού πρωτοκόλλου που ισχύει για όλους όσοι επισκέπτονται τις ΗΠΑ (η διάσκεψη ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη). Οπότε και οι υπουργοί Εξωτερικών Βρετανίας, Ελλάδας και Τουρκίας το σκέφτονται.

Έτσι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, ετοιμάζεται να ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις με όλα τα μέρη, ώστε να μεταφέρει την έδρα της Πενταμερούς. Φαβορί χρήζεται η Γενεύη, αλλά υπάρχουν κι άλλες υποψήφιες πόλεις στην Ευρώπη, όπου μπορούν να παρακαμφθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τις διπλωματικές αποστολές.

Διαφωνίες

Πάντως η Πενταμερής δεν αναμένεται να φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα, καθώς η Τουρκοκυπριακή ηγεσία με την αρωγή της Άγκυρας προτείνει τη λύση δύο κρατών και επί της ουσίας απορρίπτει το πλαίσιο που έχει ορίσει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εδώ και δεκαετίες. Οι διαφωνίες έχουν ξεκινήσει ακόμη και στην ημερομηνία της Πενταμερούς, οπότε το πιθανότερο και με την δικαιολογία των υγειονομικών πρωτοκόλλων να μεταφερθεί προς τα τέλη Μαρτίου. Ήδη ο Νίκος Αναστασιάδης με την δήλωση του «η στάση της Τουρκίας και του επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων βρίσκεται, τουλάχιστον αν ακούσει κανείς τις δημόσιες δηλώσεις, εκτός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών» δείχνει ότι θα υπάρξει διάλογος κωφών.

Έτσι λοιπόν, όλα δείχνουν πως ο 62ος γύρος των Διερευνητικών Επαφών Ελλάδας-Τουρκίας θα προηγηθούν της Πενταμερούς για το Κυπριακό. Το τι περιμένει η Ελλάδα από τις διερευνητικές; Μάλλον τίποτα κάτι που φάνηκε και από την δήλωση του πρωθυπουργού: «Η Ελλάδα προσέρχεται στο διάλογο με ειλικρινή διάθεση αλλά και με μηδενική αφέλεια». Ο 62ος γύρο θα διεξαχθείς την Αθήνα στις αρχές Μαρτίου και θα προηγηθεί της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις 25 Μαρτίου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα