«Αδειάζει» ο Άρειος Πάγος

Σε έκτακτη συνεδρίαση προχωράει η Διάσκεψη των Προέδρων καθώς λήγει η θητεία του προέδρου Βασίλη Πέππα και της εισαγγελέως Ξένης Δημητρίου

Σε έκτακτη συνεδρίαση προχωράει την Τετάρτη 15 Μαΐου 2019 η Διάσκεψη των Προέδρων προκειμένου να γνωμοδοτήσει για τα πρόσωπα στις θέσεις του προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Αδειάζει στην κυριολεξία το Ανώτατο Δικαστήριο καθώς αποχωρούν αντιπρόεδροι και αρκετοί αεροπαγίτες.

Η θητεία του Προέδρου Βασίλη Πέππα και της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένιας Δημητρίου λήγουν στις 30 Ιουνίου, λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας (67έτη), ενώ το ανώτατο δικαστήριο της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης, στην κυριολεξία αδειάζει, καθώς αποχωρούν επίσης πέντε αντιπρόεδροι και πολλοί αρεοπαγίτες. Να θυμίσουμε ότι πριν λίγες ημέρες συνεδρίασε το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο για την ανανέωση της θητείας της Ελένης Τουλουπάκη.

Η διαδικασία για τον πρόεδρο και την εισαγγελέα το Αρείου Πάγου που ήδη ξεκίνησε προβλέπει στάδιο ακρόασης των υποψηφίων από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όμως την τελική απόφαση θα λάβει το υπουργικό συμβούλιο.

Η διαδικασία ξεκίνησε φέτος νωρίτερα κατά περίπου έναν μήνα, αφού συνήθως η διαδικασία ξεκινούσε στα μέσα Ιουνίου, ώστε να συμπίπτει η επιλογή με την αποχώρηση του παλαιού ανώτατου δικαστή. Παραμένει βέβαια άγνωστο αν η συγκυρία της επίσπευσης σχετίζεται με τυχόν ενδεχόμενο προώρων καλπών εντός του Ιουλίου, γι’ αυτό και σπεύδει η κυβέρνηση να επιλέξει τώρα νέους επικεφαλής δικαστηρίων.

H ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης:

“Με πράξεις Υπουργικού Συμβουλίου, κατόπιν εισηγήσεων του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ.Μιχάλη Καλογήρου, ξεκίνησε η προβλεπόμενη από το Σύνταγμα και τη νομοθεσία διαδικασία προεπιλογής ανωτάτων δικαστικών λειτουργών για τον ορισμό Προέδρου και Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τριών Αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το ίδιο εν συνεχεία θα ακολουθηθεί και για τις θέσεις Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου. Η διαδικασία θα συνεχιστεί, όπως προβλέπεται, με τη γνώμη της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, μετά από ακρόαση των προεπιλεγέντων και θα ολοκληρωθεί με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την προαγωγή στις θέσεις αυτές μετά από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου”

Στο τραπέζι πρόσωπα κυβερνητικών επιλογών

Ενόψει των αλλαγών στις κορυφαίες της δικαστικής ιεραρχίας ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από αντιπροέδρους του Αρείου Πάγου αλλά και αντεισαγγελείς του ανωτάτου δικαστηρίου για τις ηγετικές θέσεις που εκκενώνονται, ενώ πολλά ονόματα ανώτατων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών έχουν πέσει στο τραπέζι των κυβερνητικών επιλογών.

Ωστόσο ακόμα είναι νωρίς για να διαμορφωθεί το τοπίο των πραγματικών διεκδικητών που θα επιλεγούν για τις κορυφαίες δικαστικές θέσεις των επομένων ετών. Πάντως οι περισσότεροι υποψήφιοι διαθέτουν μόνον μία διετία παραμονής στο δικαστικό σώμα ενώ εκείνοι που έχουν περισσότερα χρόνια είναι χαμηλά στην επετηρίδα. Ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστούν και οι εκπλήξεις.

Τα ονόματα των υποψηφίων

Σύμφωνα πάντα με τον προγραμματισμό της Βουλής, η Διάσκεψη των προέδρων την Τετάρτη στις 11 το πρωί θα ακροαστεί τους: Αγγελικής Αλειφεροπούλου, Ειρήνη Καλού, Δήμητρα Κοκοτίνη, Αρτεμισία Παναγιώτου, Διονυσία Μπιτζούνη και Γεώργιο Χοϊμέ προκειμένου να εκφράσει γνώμη για την πλήρωση της θέσης του Προέδρου του Αρείου Πάγου, που πρόκειται να κενωθεί την 30η Ιουνίου 2019. Αντίσοιχα, την Πέμπτη στις 10 το πρωί θα ακροαστεί τους: Ειρήνη Καλού, Δήμητρα Κοκοτίνη, Διονυσία Μπιτζούνη, Βασίλειο Πλιώτα, Χαράλαμπο Βουρλιώτη και Παναγιώτη Καραγιάννη προκειμένου να εκφράσει τη γνώμη της για την πλήρωση της θέσης του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που πρόκειται να κενωθεί την 30η Ιουνίου 2019.

 

Διαβάστε επίσης