Αδυναμίες στην άμυνα δείχνει το ΠΑΣΟΚ

Ανησυχούν στην Χαριλάου Τρικούπη μήπως περάσει το μήνυμα στην κοινωνία ότι στελέχη του κάνουν το διδακτορικό τους στο ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια μεταπηδούν σε άλλα κόμματα

Τρόπους αντίδρασης στην κυβερνητική πολιορκία αναζητεί το ΠΑΣΟΚ. Στην ηγετική ομάδα της Χαριλάου Τρικούπη υπάρχει έντονος προβληματισμός από την πίεση που της ασκεί η κυβέρνηση τόσο εντός Βουλής, όσο και με την αξιοποίηση «πράσινων» στελεχών.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η τελευταία μεταγραφή της Ζέφης Δημαδάμα, η οποία ανέλαβε γενική γραμματέας Ισότητας, αλλά και ο χαρακτηρισμός του υπουργού Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, ότι «είστε το ΚΚΕ του κέντρου» έχει προβληματίσει την ηγετική ομάδα. Όχι τόσο για τις μεταγραφές στελεχών, όσο για τη μάχη του κέντρου, στην οποία έχει επενδύσει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Για τις μεταγραφές στελεχών η Χαριλάου Τρικούπη δηλώνει ότι δεν ανησυχεί, καθώς όπως ισχυρίζονται υπάρχει βάθος στο στελεχιακό δυναμικό με πολλά νέα πρόσωπα, που μπορούν ανά πάσα στιγμή να έλθουν στο προσκήνιο. Αυτό που τους ανησυχεί είναι μήπως περάσει στην κοινωνία το μήνυμα, ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα για το διδακτορικό των πολιτικών στελεχών. Δηλαδή στο ΠΑΣΟΚ μαθαίνουν την πολιτική και μετά αναζητούν την τύχη τους αλλού. Κάτι που σημαίνει ότι το κόμμα κινδυνεύει να μετατραπεί σε… πανεπιστημιακή κίνηση.  Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη κυκλοφορούν φήμες στους διαδρόμους της Βουλής, ότι σύντομα δύο –τρία στελέχη θα φύγουν από το ΠΑΣΟΚ για να αναζητήσουν αλλού την τύχη τους, πιθανότατα στη Νέα Δημοκρατία.

Η αλήθεια είναι ότι στην Χαριλάου Τρικούπη δεν έχουν βρει ακόμα αποτελεσματικούς τρόπους να καταπολεμήσουν αυτή την εξέλιξη, κι αυτό δημιουργεί ανησυχίες και προβληματισμό στο Νίκο Ανδρουλάκη και τους συνεργάτες του. Λένε, βέβαια, ότι η ένταξη στο ίδιο κόμμα προσώπων από την κεντροαριστερά και από την ακραία Δεξιά, αλλά και πρακτικές όπως η άνευ όρων και συγγνώμης επιστροφή στη Ν.Δ. στελεχών όπως ο δήμαρχος Άργους, Δημήτρης Καμπόσος, δείχνουν τι ακριβώς θέλει να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ένα κόμμα χωρίς προσωπικότητα, χωρίς φυσιογνωμία, όπου όλοι χωράνε κι όπου όλοι είναι αναλώσιμοι».  

Το σίγουρο είναι ότι οι κακές σχέσεις μεταξύ των δύο κομμάτων (Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ) θα συνεχιστούν και όπως σωστά είπε στην Βουλή ο Κωστής Χατζηδάκης θυμίζει κρητική βεντέτα. Και με βάση την επιστολή Μενουδάκου που κατέθεσε στην Βουλή ο Νίκος Ανδρουλάκης, σχετικά με τις απόπειρες να παρακολουθηθεί μέσω pretador, οι κοινοβουλευτικές μάχες του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία θα είναι εξόχως ενδιαφέρουσες.

Επιμένει αυτόνομα

Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να μην έχει ολοκληρώσει ακόμη τις διεργασίες για το ποια πρόσωπα θα επιλεγούν για την μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών, εν τούτοις μετά τον δεκαπενταύγουστο θα τεθεί σε ετοιμότητα ο κομματικός μηχανισμός για την στήριξη των υποψήφιων περιφερειαρχών του Κινήματος. Ο στόχος του ΠΑΣΟΚ στις περιφερειακές εκλογές οι επιλογές του να καταγράψουν μεγαλύτερα ποσοστά από το 12% που έλαβε το κόμμα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Η στρατηγική παραμένει ίδια. Η αυτόνομη πορεία  τουλάχιστον στον πρώτο γύρο των εκλογών είναι αδιαπραγμάτευτη. Ωστόσο για τον δεύτερο γύρο τον πρώτο λόγο τον έχουν οι κατά τόπους υποψήφιοι, οι οποίες θα έχουν κάνει τις διεργασίες με τις τοπικές κοινωνίες.

Ήδη έχει προσφερθεί η στήριξη του κόμματος στον Γιάννη Σγουρό στην Αττική, στον Σταύρο Αρναουτάκη στην Κρήτη, στον Χρήστο Παπαστεργίου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στην Γεωργία Ζεμπιλιάδου στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στον  Στέφανο Ζούμπα στην Περιφέρεια Ηπείρου, στο Νικηφόρο Παπανικόλα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στον Δημήτρη Κουρέτα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Βάσω Χοχλάκα στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Για τις υπόλοιπες περιφέρειες αναμένονται σύντομα τα αποτελέσματα των διεργασιών, αλλά η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλές δυσκολίες στην εξεύρεση προσώπων, ικανά να διεκδικήσουν ακόμη και τη νίκη.

Αθήνα – Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα είναι ο μοναδικός δήμος της χώρας όπου η στρατηγική αναμένεται να είναι ελαφρώς διαφορετική. Κι αυτό επειδή η μάχη θεωρείται πιο πολιτική. Όπως και στον Πειραιά, στην Θεσσαλονίκη, αλλά και σε κάποιες άλλες μεγάλες πόλεις της περιφέρειας. Η επιλογή του ΠΑΣΟΚ για την πρωτεύουσα είναι ο τομεάρχης Ενέργειας του Κινήματος, ο καθηγητής Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής στο ΕΜΠ, Χάρης Δούκας, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κατάρτιση του προεκλογικού και είναι καθαρά μία προσωπική επιλογή του κ. Ανδρουλάκη.

Ο κ. Δούκας, παρά τη συμμετοχή του στο κόμμα, δεν είναι ένα στενά κομματικό πρόσωπο και έχει ακαδημαϊκή αναγνώριση σε ένα πεδίο που είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ατζέντα του ΠΑΣΟΚ και αφορά, επίσης, άμεσα, και πολιτικές της πόλης. Στη Χαριλάου Τρικούπη επενδύουν σημαντικά στην υποψηφιότητα Δούκα και προσδοκούν ότι μπορεί να κάνει την έκπληξη και να φέρει ένα θετικό αποτέλεσμα. Δεν λείπουν οι γκρίνιες από ορισμένους που θεωρούν ότι το κόμμα θα έπρεπε να δώσει τη μάχη με σκληρά πολιτικούς όρους και να «κατεβάσει» ως υποψήφιο κάποιο στέλεχος πρώτης γραμμής. Βεβαίως, σε αυτό υπάρχει το εξής πρόβλημα. Πολλά στελέχη πρώτης γραμμής, ειδικά πιο νέα με απήχηση στην κοινωνία, στις κρούσεις που δέχθηκαν αρνήθηκαν, καθώς δεν επιθυμούν να αφήσουν την Βουλή. Μιλάμε για τον Δημήτρη Μάντζο, τον Παύλο Χρηστίδη και τον Μανώλη Χριστοδουλάκη.

«Η υποψηφιότητα έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας ουσιαστικής πρότασης για την πόλη», λένε οι υποστηρικτές της επιλογής Δούκα. Και προσθέτουν ότι οι σπουδές, το γνωστικό αντικείμενο και η δουλειά του καθηγητή του ΕΜΠ είναι ακριβώς εστιασμένα στις έξυπνες πόλεις και στους νέους όρους για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στα σύγχρονα αστικά κέντρα. Από τους πιο επιφυλακτικούς, πάντως, επισημαίνεται ότι θα έπρεπε αυτή η επιλογή να έχει αναδειχθεί και υποστηριχθεί αρκετό καιρό πιο πριν, ώστε να υπάρχει χρόνος για να αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική. Διότι κακά τα ψέματα η πανεπιστημιακή κοινότητα βγάζει το καπέλο στον κ. Δούκα για την επιστημοσύνη του, όμως η πλατιά μάζα του λαού δεν τον γνωρίζει. Να τονιστεί ότι η πλατφόρμα της υποψηφιότητας προετοιμάζεται εκτός Χαριλάου Τρικούπη, με τον ίδιο τον κ. Δούκα να έχει ξεκινήσει σχετικές επαφές για πρόσωπα που θα τον στηρίξουν και θα τον πλαισιώσουν σε αυτή την προσπάθεια.

Σε ό,τι αφορά την Θεσσαλονίκη υπάρχει τεράστιο ζήτημα, καθώς και το τοπικό ΠΑΣΟΚ μοιάζει διχασμένο. Από την μία υπάρχει ο Στέλιος Αγγελούδης και από την άλλη ο Σπύρος Πέγκας. Ο πρώτος ήταν επί σειρά ετών από τους στενούς συνομιλητές του Ευάγγελου Βενιζέλου και φέρεται να έχει την… ευλογία του και δεύτερος θεωρείτο το δεξί χέρι του Γιάννη Μπουτάρη, στα εννέα χρόνια που ήταν δήμαρχος.

Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν και στην Πάτρα, αν και το πιθανότερο είναι να περάσει η άποψη του Γιώργου Παπανδρέου και να στηριχθεί ο πρώην υπουργός και πρώην Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα