Αγώνας Άνδρου: Οι Μάντης – Καγιαλής κυριάρχησαν στις ειδικές καιρικές συνθήκες της 1ης ιστιοδρομίας

Ο Διεθνής Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Άνδρου «Ιωάννης Β. Γουλανδρής» έχει χαρακτηριστεί ως «the toughest race» και κάθε χρόνο επιβεβαιώνει τη φήμη του. Έτσι και στην 55η διοργάνωση οι ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά την πρώτη ιστιοδρομία από τη Βουλιαγμένη μέχρι την Άνδρο δυσκόλεψαν τις προσπάθειες των ιστιοπλόων και κάποια σκάφη αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν καθώς η μπουνάτσα και τα μπουρίνια αποδείχθηκαν ανίκητοι αντίπαλοι. Η ολοκλήρωση της ιστιοδρομίας ανέδειξε νικητές το σκάφος «Velos Eurobank Private Bank»των ολυμπιονικών Τάκη Μάντη και Παύλου Καγιαλή. Οι πρωταθλητές μας πρώτευσαν στην κατηγορία performance και κατέκτησαν και το line honours καθώς ήταν το πρώτο σκάφος που έφτασε στην πανέμορφη Χώρα της Άνδρου.

Η εκκίνηση του στόλου της διεθνούς διοργάνωσης πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Βουλιαγμένης. Κάποιοι κυβερνήτες επέλεξαν να πάνε κοντά στη στεριά για να αναζητήσουν από εκεί αέρα ενώ άλλοι προτίμησαν να βγουν ανοιχτά. Τελικά, ο Αίολος δικαίωσε όσους επέλεξαν τη λύση της στεριάς, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν και οι Ολυμπιονίκες των 470.

«Ο αγώνας ήταν πολύ δύσκολος. Σταματήσαμε δύο φορές λόγω μπουνάτσας. Ιδιαίτερα πριν από το Κάβο Ντόρο «κολλήσαμε» για περισσότερες από δύο ώρες. Στη συνέχεια, βρήκαμε πρώτοι τον αέρα και φύγαμε. Ήταν μία σκοτεινή νύχτα χωρίς φεγγάρι και υπήρχε και το αίσθημα του φόβου. Τελικά, φέραμε το αποτέλεσμα που θέλαμε, το οποίο δεν θα ερχόταν εάν δεν είχαμε αυτή την ομάδα», δήλωσε ο Τάκης Μάντης.

Το Κάβο Ντόρο αποδείχθηκε για άλλη μία χρονιά από τα δυσκολότερα σημεία της διαδρομής. Οι ιστιοπλόοι επιστράτευσαν γνώσεις, επιμονή και υπομονή διότι εκτός από μπουνάτσα συνάντησαν και κόντρα ρεύμα. Η πρώτη τριάδα στην κατηγορία των Performance συμπληρώθηκε με το «Pete» του Δ. Παλαιολόγου, το οποίο έχει στο πλήρωμά του τον παλαιό πρωταθλητή των 470, με συμμετοχή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976, Δημήτρη Γεροντάρη, τον έμπειρο ιστιοπλόο Χριστόφορο Στράτο αλλά και νέα παιδιά από οικογένειες ιστιοπλόων που έχουν γράψει ιστορία σε τρίγωνο και ανοικτή θάλασσα. Στην 3η θέση βρίσκεται το «Black Jack – Porsche» των Μ. Χατζηκυριακάκη – Μ. Κουρτέση. Για αύριο (27/8), έχει προγραμματιστεί μία τοπική ιστιοδρομία και, στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η Τελετή Απονομών στον Ναυτικό Όμιλο Άνδρου.

Την εκκίνηση του αγώνα έδωσε η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη. «Οι σπουδαίες συμμετοχές Ελλήνων και ξένων ιστιοπλόων σε αυτόν τον αγώνα και τα τόσα χρόνια διεξαγωγής δείχνουν τη μεγάλη σημασία που έχει η διοργάνωση, τόσο για την Άνδρο όσο και για την ιστιοπλοΐα. Οι ιστιοπλόοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την Άνδρο και από μία διαφορετική οπτική γωνία. Αυτό είναι το ιδιαίτερο χάρισμα που έχει ο αθλητικός τουρισμός. Η Ελλάδα με τη φυσική ομορφιά της δίνει απλόχερα τέτοιες εμπειρίες και αποτελεί τον ιδανικό προορισμό και για αυτού του είδους τον τουρισμό», δήλωσε η Σοφία Ζαχαράκη.

Βασικός χορηγός του αγώνα είναι το Private Banking του Ομίλου Eurobank. H Eurobank στηρίζει για 5η διαδοχική φορά τη διοργάνωση και, διαχρονικά, έχει συνδέσει το όνομά της με την ιστιοπλοΐα και με τις εξαιρετικά επιτυχημένες χορηγίες αθλητών και αθλητριών. Τον θεσμό του Andros Race στηρίζει και η Porsche, που εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Μοτοδυναμική. Η Porsche είναι και χορηγός του σκάφους «Blackjack».

Χορηγοί, επίσης, είναι οι «Polembros Shipping» και «New Shipping Limited». Υποστηρικτές είναι οι «Lomar» «Κυρ – Γιάννη» «Νήσος» «»Bureau Veritas» «Δ. Κορωνάκης S.A.» και «Μοτοδυναμική». Ταξιδιωτικοί Χορηγοί: Golden Star Ferries και Fast Ferries. Χορηγός Επικοινωνίας είναι ο ΣΚΑΪ. Τη διοργάνωση στηρίζουν και οι Κωνσταντίνος Σαραντόπουλος, τα ζαχαροπλαστεία «Λάσκαρης», το τσίπουρο «Androp» και το αρτοποιείο Κρισίλας.

Ο Διεθνής Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Άνδρου, με πρωτεργάτη τον Ιωάννη Β. Γουλανδρή, διεξήχθη για πρώτη χρονιά το 1967. Διοργανωτές του «55ου Διεθνούς Ιστιοπλοϊκού Αγώνα Άνδρου «Ιωάννης Β. Γουλανδρής» είναι ο Ναυτικός Όμιλος Άνδρου και ο Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος.

 

Τα αποτελέσματα:

Performance

1. Velos Eurobank Private Bank (Π. Μάντης – Π. Καγιαλής) 1,20

2. Pete (Δ. Παλαιολόγος) 2,40

3. Black Jack – Porsche (Μ. Χατζηκυριακάκης – Μ. Κουρτέσης) 3,60

Sport

1. Bluescape (Ν. Σύμπουρας) 1,20

2. Adra (Ζ. Γρηγοριάδης) 2,40

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα