Αγωνία στην ουρά της… βαθμολογίας

Με βάση τις δημοσκοπήσεις η Νέα Δημοκρατία θα εκλέξει σίγουρα οκτώ, ΣΥΡΙΖΑκαι ΠΑΣΟΚ από τρεις, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση από δύο ευρωβουλευτές

Σε τρία επίπεδα εστιάζεται το ενδιαφέρον σε αυτή την μάχη των ευρωεκλογών, όπου με βάση όλες τις δημοσκοπήσεις ο νικητής είναι γνωστός πριν καν ανοίξουν οι κάλπες.

Της Ευαγγελίας Τζαβάρα

Το πρώτο επίπεδο έχει να κάνει με το νικητή, δηλαδή τη Νέα Δημοκρατία. Το ενδιαφέρον υπάρχει στο ποσοστό που τελικά θα λάβει το κυβερνών κόμμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει ως στόχο το 33% και το ζήτημα είναι εάν καταφέρει να επιτύχει άλλο ένα στόχο.

Το δεύτερο επίπεδο είναι η μάχη μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την 2η θέση. Η διαφορά των δύο κομμάτων στις δημοσκοπήσεις είναι στα όρια του στατιστικού λάθους, οπότε όλα θα αναμένεται να κριθούν στο ντεμαράζ που επιχειρούν Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδρουλάκης στο τελευταίο δεκαπενθήμερο της προεκλογικής περιόδου.

Και το τρίτο επίπεδο του ενδιαφέροντος είναι τα λεγόμενα μικρά κόμματα. Εδώ βλέπουμε μία μάχη-επαναλαμβάνουμε με βάση τις δημοσκοπήσεις- ανάμεσα στο ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση και από την άλλη την αγωνία όλων των υπόλοιπων σχηματισμών και για να εκλέξουν ευρωβουλευτή, αλλά και για να πιάσουν το 1,5% που εξασφαλίζει την κρατική επιχορήγηση για την επόμενη πενταετία. Με βάση το εκλογικό σύστημα δεν είναι δεδομένο ότι ένα κόμμα που θα πιάσει το 3% θα καταφέρει να εκλέξει ευρωβουλευτή, καθώς είναι διαφορετικό το μέτρο από ότι στις εθνικές εκλογές, όπου το 3% σου εξασφαλίζει από 6-9 βουλευτές.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το πρώτο κόμμα θα πάρει από 8-9 ευρωβουλευτές, το δεύτερο κόμμα 3-4, το τρίτο κόμμα 3, ενώ το τέταρτο και το πέμπτο κόμμα λογικά θα εξασφαλίσουν από δύο έδρες το καθένα, εάν λάβουν πάνω από 8%.

Η μάχη, σε κάθε περίπτωση, είναι αμφίρροπη καθώς πολλά θα εξαρτηθούν από τη συμμετοχή στις κάλπες. Ειδικότερα για τα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιότερα της Ν.Δ. θα μετρήσει, πέρα από την δυσαρέσκεια που επικρατεί στα συντηρητικά στρώματα της κοινωνίας για την ακρίβεια, και κυρίως για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, και η συμπεριφορά των ψηφοφόρων των Σπαρτιατών. Το «χρυσόμαλλο δέρας» για τα δεξιότερα της Ν.Δ. κόμματα είναι οι 243.922 ψήφοι που έλαβαν στις τελευταίες εθνικές εκλογές οι Σπαρτιάτες, οι οποίοι έχουν αποκλειστεί από τις ευρωεκλογές.

Ο Βελόπουλος και οι άλλοι

Η Ελληνική Λύση είναι ο αδιαμφισβήτητος εκφραστής των ακραίων συντηρητικών απόψεων στην κοινωνία, ενώ η Νίκη και το νεότευκτο κόμμα Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου καταγράφουν αξιόλογη δυναμική, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δημοσκοπικές έρευνες. Και το επαναλαμβάνουμε συνέχεια διότι ουκ ολίγες φορές μικροί πολιτικοί σχηματισμοί παρουσιάζουν δυναμική στις δημοσκοπήσεις, όμως όταν έρθει η ώρα της κάλπης λειτουργεί η λογική της χαμένης ψήφου. Πάντως για να λέμε και του στραβού το δίκιο η δυναμική αυτών των μικρών κομμάτων είναι τέτοια που θεωρείται ικανή να απορροφήσει πολλούς δυσαρεστημένους «γαλάζιους» ψηφοφόρους οι οποίοι θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα στην κυβέρνηση, ευελπιστώντας πως θα την πιέσουν να αλλάξει ρότα.

Η παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα δεν φαίνεται να πτοεί ούτε την Ελληνική Λύση, ούτε τη Νίκη. Ειδικά το κόμμα του Δημήτρη Νατσιού, φέρεται να έχει ενδυναμώσει τη σχέση της με τους ιερωμένους, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ προσδοκούν και στήριξη από το Άγιο Όρος. Επίσης και η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου (που εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις με ποσοστό άνω του 2%) χρησιμοποιεί μία ρητορική που είναι κράμα Ελληνικής Λύσης και Σπαρτιατών, μιλώντας για ισλαμοποίηση της δύσης.

Τα κόμματα στην Αριστερά

Αέρα στα πανιά της με τις μέχρι στιγμής μετρήσεις φαίνεται να έχει η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου που κατέγραψε δυναμική άνοδο στη δημοσκόπηση της Marc με ποσοστό 5,3%, ενώ πάνω από το όριο του 3% «πλέει» και στη μέτρηση της GPO.  Η ίδια η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέβασε το πήχη των προσδοκιών κάνοντας πλέον λόγο ότι ο στόχος της Πλεύσης Ελευθερίας είναι η εκλογή δύο ευρωβουλευτών. Η Νέα Αριστερά δείχνει να παλεύει για μια θέση στην Ευρωβουλή και κανείς δεν μπορεί να την ξεγράψει. Στα ραντάρ των δημοσκόπων βρίσκεται και το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος έχει βάσιμες πιθανότητες να εισπράξει ψήφους δυσαρεστημένων πολιτών ώστε να προσεγγίσει το πολυπόθητο εκλογικό όριο. Το ΜέΡΑ 25 ανιχνεύεται στο 2,4% στη μέτρηση της Marc και στο 2,1% σε αυτή της GPO.

Ο Κόσμος, το κόμμα του Πέτρου Κόκκαλη, είναι ένας απρόβλεπτος παράγοντας, ωστόσο, με βάση τις μετρήσεις περνά κάτω από τα ραντάρ των μετρήσεων μέχρι στιγμής. Με δρόμο ανηφορικό προς τις ευρωκάλπες του Ιουνίου ο Κόσμος στοχεύει να κερδίσει κόσμο, τόσο από τις δεξαμενές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν τους θέλγει η σημερινή εικόνα της Κουμουνδούρου, αλλά την ίδια στιγμή αυτοί οι ψηφοφόροι δεν επιθυμούν να ψηφίσουν τα υπόλοιπα κόμματα της Αριστεράς.

Οι Δημοκράτες

Ο Ανδρέας Λοβέρδος με το κόμμα του Δημοκράτες στοχεύει στους δυσαρεστημένους κεντρώους της Ν.Δ. και στους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Για την ώρα οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν στο 2,2% στην μέτρηση της GPO και στο 1,7% σύμφωνα με την μέτρηση της Marc, αλλά έχει ακόμα μπροστά του έναν μήνα να βελτιώσει τις πιθανότητες του. Και το πιο σημαντικό για τον πρώην υπουργό είναι η αναγνωρισιμότητα του, αλλά και το ότι έχει πρόσβαση στην επικοινωνία στους μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Οι έδρες

Εν κατακλείδι με βάση τα δημοσκοπικά δεδομένα έχουν «κλειδώσει» οι οκτώ έδρες από τις 21 για τη Νέα Δημοκρατία, αν και στις τελευταίες ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβάζει τον πήχη κάνοντας λόγο και για την εκλογή 9ου ευρωβουλευτή. Αυτό θα συμβεί εάν το κυβερνών κόμμα ξεπεράσει το 35%.

Στην μάχη ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αφορά τις έδρες προβλέπεται ισοπαλία με τα δύο κόμματα να μοιράζονται από τρεις. Εάν, όμως κάποιο από τα δύο ξεπεράσει το 16% δεν αποκλείεται η εκλογή και 4ου ευρωβουλευτή. Η μάχη για την 4η θέση φαίνεται ότι θα δοθεί μεταξύ Ελληνικής Λύσης και ΚΚΕ. Τα ποσοστά των κομμάτων κινούνται στη ζώνη του 7%-10%, εξασφαλίζοντας, όπως είπαμε  από 2 έδρες στο καθένα.

Το απόλυτο θρίλερ όμως φαίνεται ότι θα παιχτεί στην ουρά της εκλογικής μάχης, καθώς 6 κόμματα (Πλεύση Ελευθερίας, Νίκη, Νέα Αριστερά, ΜέΡΑ25, Δημοκράτες, Φωνή Λογικής) κινούνται στη ζώνη πέριξ του 3%. Και οι έδρες που θα μοιραστούν είναι από 1-4. Οπότε όλοι κατανοούμε την αγωνία. Βέβαια θα πρέπει να τονιστεί ότι όποιο κόμμα λάβει ποσοστό άνω του 1,5% εξασφαλίζει κρατική επιχορήγηση μέχρι τις επόμενες ευρωεκλογές, το 2029.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα